Lett å lage

Inviter til pølsefest!

Pølser er den mest spiste middagsretten i Norge, men vet du hvordan du tilbereder de ulike variantene riktig?

Pølser er utemat, bursdagsmat, hverdagsmat, julemat, dugnadsmat, hurtigmat og 17. mai-mat. Pølser finnes i hundrevis av varianter fra de klassiske grill- og wienerpølsene til spansk chorizo, tysk bratwurst og italiensk salsiccia. Vi nordmenn spiser i snitt mer mer enn 100 pølser hver i året! Uansett hvilke varianter du velger, er pølser raskt og enkelt å tilberede. Her er triksene som gjør at du lykkes hver gang.

 

 

Slik tilbereder du wienerpølser:

 

1. Kok opp vann i en stor kasserolle.

2. Trekk kasserollen av plata og legg pølsene i.

3. La pølsene trekke i ca. 10 minutter eller til de flyter på overflaten av vannet. Da er de klare til servering.

 


Tips:

  • Pølsene skal trekke i vann, ikke koke. Slik unngår du at de sprekker. 

  • Pølsene skal lage en knekkelyd når du biter i den, da er de ferdig.

  • For ekstra smak på wienerpølsene kan du tilsette i kokevannet: Buljong, en løk i båter, pepper og laurbærblad.

 

 

 

Damp pølser som proffene

  • Hvis du skal holde pølsene varme over tid, kan du gjerne dampe pølsene slik som i pølseboder. Da holder pølsene seg varme lenge uten å bli "vannet ut".
  • Kok opp en stor kjele med vann og legg pølsene på rist slik at de varmes opp av dampen.

 

En klassiker på grillen

  • Pølser trenger generelt kort grilltid og er vanligvis ferdig på 2-3 minutter.
  • Grillpølser er uten skinn, men pølser med skinn bør du skråsnitte for å unngå at de sprekker.
  • Har du bacon rundt pølsene bør de grilles på indirekte varme slik at baconet blir sprøtt uten å bli brent.

 

 

Stek pølser på lav varme

  • Pølser bør stekes langsomt på lav varme i en lett oljet stekepanne.
  • Ikke stikk hull på skinnet da blir nemlig mye av smaken og saftigheten borte.
  • Snu pølsene ofte slik at de får jevn varmebehandling.

Husk at en del typer pølser som for eksempel chorizo kommer i både rå og speket variant. De rå må kokes eller stekes før servering. 

 

 

Hva slags tilbehør er din favoritt? 

  • Mange pølsekjennere foretrekker å spise wienerpølser med kun sennep og litt finhakket løk. 
  • Liker du rekesalat, kan du prøve å variere med andre påleggsalater.
  • Syltet rødløk er søtt og syrlig tilbehør som passer perfekt til pølser.  
  • I Moss er den lokale ”nasjonalretten” pølser i vaffel – altså rett og slett grill- eller wienerpølse servert i vaffel.
  • Hjemmelaget potetmos er naturlig følge til pølse, oppskrift kommer lenger ned i artikkelen. 
  • Hjemmelaget ketchup er ekstra godt, oppskrift kommer lenger ned i artikkelen. 
  • Prøv oppkuttet mango, avokado, hjemmelaget potetmos og hjemmelaget ketchup sammen med wienerpølsa i lompe. Kjempegodt!

 

Slik lager du hjemmelaget ketchup

Du trenger:

  • 1 kg tomat
  • 1 gul løk
  • 1 ss olivenolje
  • 1/4 ts tabasco
  • 2 ss hvitvinsedikk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 dl brunt sukker

 

Slik gjør du:

  1. Kutt tomater og løk i biter - skjær bort tomatstilken. Legg i en tykkbunnet kasserolle.

  2. Tilsett resten av ingrediensene og la det småkoke i ca. 1 time - rør av og til. Kjør alt i en blender eller kjøkkenmaskin. Avkjøl til det er klart for servering.

 

 

Slik lager du hjemmelaget potetmos

Du trenger:

  • 1 kg potet 
  • 2,5 dl melk
  • 2 ss meierismør
  • salt/pepper

 

Slik gjør du:

  1. Skrell poteten og del i biter. Kok i ca. 25 minutter. Hell av kokevannet.

  2. Varm opp melken, og tilsett smøret. Bland væsken sammen med potetene i en stor bolle. Mos til potetmos - bruk gjerne en kraftig håndvisp - og visp godt med luft inn i potetmosen. 

 

Kilder: Pølser fra Mitt Kjøkken av Maria Thommessen, Stavanger Aftenblad, godt.no og aperitif.no

Kristine Moen Lippard 20. mai 2017