Slik lager du taco med ny vri. Tipsene som tar fredagstacoen til nye høyder. Oppskrift på taco og tilbehør til taco.

Taco med ny vri

Med enkle grep kan du ta fredagstacoen til nye høyder.

Uten for mye jobb kan du bytte ut den vanlige fredagstacoen med en litt mer spennende vri. Her har vi samlet kokkenes beste tacotips.

 

 – Det er så enkelt å bytte ut noen av ingrediensene, noe som vil få deg til å oppleve tacoen på en helt ny måte, sier kokken Trond Svendgård i et intervju i Aftenposten.

 

Trond er en del av The Flying Culinary Cirkus (fire norske kokker som reiser verden rundt og lager gourmetmat og show), pluss forfatter av boka «Taco på uno dos tres».

 

– Prøv gjerne andre ting enn kjøttdeig: Stek en entrecote og skjær i skiver, eller prøv pulled pork – som er nærmere originalen enn vår norske taco. 

Pulled pork er langtidskokt svinekjøtt som bare skal varmes i ovn. Kjøttet er så mørt at du kan dra det fra hverandre med en gaffel.

 

– Og du kan bytte ut lefser med salatblad for eksempel, tipser kokken.

 

Bacon og kylling

Sinnakokken foreslår på sin nettside www.sinnakokken.no å bytte ut kjøttdeigen med en blanding av strimlet svin og kylling, pluss bacon, noe som gir en helt annerledes smak og mye mer spennende taco.

 

Sammen med en bunt hakket koriander, saften av et par lime pluss krydderblanding får du noe virkelig godt å fylle i tacotub’en eller tortillaen.

 

 

Slik lager du taco med ny vri. Tipsene som tar fredagstacoen til nye høyder. Oppskrift på taco og tilbehør til taco.

 

 Kjøttbønnestuing

Bønner er veldig sunt, og kjempegodt i taco, enten som tilbehør – eller hvorfor ikke blande bønner med kjøtt? 

Du kan steke strimler av for eksempel oksekjøtt, og helle en boks eller to med bønner oppi når det er bortimot ferdig. Hell gjerne av væsken som bønnene ligger i, ellers kan det bli for fuktig. La det småputre litt og mos bønnene litt sammen med kjøttet og tacokrydder, kanskje litt finhakket chili og annet etter smak. Du kan også blande bønner med kjøttdeig, og mose dette sammen.

 

 

Tilbehør

 

Revet ost, salat, tomat, agurk, løk og rømme er vanlig taco-tilbehør. Her er tips til noe nytt du kan prøve i tillegg:

 

Rå salsa er friskt og godt, og laget på to minutter: Et par pakker småtomater , en rødløk, en rød chili og en potte koriander er alt du trenger. Del tomatene i fire, finhakk rødløk og chili, hakk korianderen eller ha hele bladene oppi. Bland alt – ferdig!

 

 

 

Kremet mais er mye brukt i USA, og dette kan være en vinner for både barn og voksne. Grunnoppskriften er mais på boks, fløte, salt og pepper. Hell laken av maisen, bland med fløte i en gryte og la småkoke et kvarters tid under lokk før du krydrer og kjører det jevnt i blender eller med stavmikser. Til en halvboks eller to små maisbokser, er det passe med ca. tre dl fløte.

 

Slik lager du taco med ny vri. Tipsene som tar fredagstacoen til nye høyder. Oppskrift på taco og tilbehør til taco.

 

For litt mer smak, kan du bruke en halv hvitløk og en halv rød chili i tillegg, finhakk dette og surr i noen minutter i olje i panne før det blandes med mais og fløte og kjøres til en jevn eller halvjevn masse – etter hva du synes er best.

 

(Kilder: godt.no, vegetarbloggen.no, sinnakokken.no, aftenposten.no)

Merete Holger Storli 14. mai 2017