Slik vet du om avokadoen er passe moden, og slik unngår du brun avokado. Lær å skrelle og dele avokado. Supre oppskrifter med avokado.
Lett å lage

Avokado-triksene du bør kunne

Slik vet du om avokadoen er passe moden, og slik deler du den, fjerner steinen - og unngår at den blir brun.

Butikkene bugner av avokado, og de er like gode året rundt. I Norge har vi ikke klima til å dyrke avokado, så vi må importere dem fra sydligere land. 

  
Vi spiser gjerne avokadoen som en grønnsak, mens man i for eksempel Mellom-Amerika spiser den som en frukt, og gjerne i søte desserter.

 

Det er den milde nøttesmaken som gjør avokadoen så anvendelig, til både salt og søtt.

 

Det er mye fett i en avokado, men her snakker vi om sunt fett. Dessuten har den masse proteiner, kostfiber og flere typer vitaminer. Faktisk regnes avokado som en av de sunneste matvarene du kan spise.

 

 

Slik vet du om avokadoen er moden

Før du kan begynne å lage godsaker av avokado, må du sørge for å få tak i de som er perfekt modne. Moden avokado skal ha en brun, og altså ikke grønn, farge, og den skal være litt myk å klemme på. Er avokadoen grønn og hard, la den ligge. Det samme gjelder i motsatt tilfelle: En veldig myk avokado er en overmoden avokado. 

 

Her er trikset for å finne ut om avokadoen er akkurat passe moden:

 

Ta bort den lille knoppen i enden. Er det en frisk grønnfarge her? Da er avokadoen som den skal være. Er det derimot brun farge under knoppen, betyr det at den er overmoden, og du bør la den ligge.

 

Sushi bowl er trendy, populært blant barna, supergodt og superenkelt! Fyll den med ris, grønnsaker og fisk. Oppskrift på sushi bowl.
SUSHI BOWL

I hverdagen er det ikke tid til å lage sushibiter eller makiruller, så en sushi bowl er løsningen. Prøv denne oppskriften!

 

Et annet tips er å holde opp avokadoen og klemme den litt forsiktig i topp og bunn med tommel- og pekefinger. Avokadoen skal gi etter like mye begge steder, da er den passe moden. 

 

Hvis du likevel har fått med deg en altfor hard og umoden avokado hjem, kan du hurtig-modne den ved å legge den i en plastpose sammen med en tomat eller to i noen timer. Tomater inneholder et stoff som får annen frukt og grønt til å modne fortere.

 

Har du ikke tomater, kan du prøve å pakke inn avokadoen i matpapir sammen med en banan eller et eple. Til disse fruktene passer det bedre med papir enn med tett plast. Men da vil det ta lenger tid – en dag eller to –  før avokadoen er moden.

 

 

Slik deler du en avokado

Avokadoen deles på langs ved å skjære inntil steinen i midten hele veien rundt. Vri de to halvdelene fra hverandre.

 

Så kommer utfordringen: Å fjerne den store steinen uten å ødelegge fruktkjøttet rundt.

 

Her er proff-trikset: Hogg en skarp kniv et lite stykke inn i steinen og vri denne lett ut.

 

Men pass på! Legevakten får stadig inn hobbykokker med blodet silende etter å ha prøvd denne metoden. Legg gjerne avokadoen på en skjærefjøl før du fører kniven inn i steinen – og bruk gjerne grillvotter også de første gangene til teknikken sitter. Du behøver heller ikke være veldig brutal med kniven, det holder at eggen så vidt kommer ned i steinen. 

En tryggere metode er å lirke steinen ut med en liten kniv eller en skje.

 

Slik vet du om avokadoen er passe moden, og slik unngår du brun avokado. Lær å skrelle og dele avokado. Supre oppskrifter med avokado.

 

Slik beholder du den friske grønne fargen

Det grønne fruktkjøttet i avokado blir fort brunt når kommer i kontakt med luft. Det kan godt spises likevel, og fargen har ikke noe å si for smaken, men det ser jo lite delikat ut.

 

Her er noen tips om hva du kan gjøre hvis du ikke skal bruke hele den åpnede avokadoen med en gang:

 

Skal du bare spise en halv avokado, velg den delen som ikke har stein, og la steinen bli liggende i den delen som skal spares. Hvorfor dette funker, er ikke godt å si, men det gjør det altså. Drypp gjerne også noen dråper sitron eller lime på snittflaten og smør det utover med en finger.

 

 

Samme teknikk kan du bruke hvis du har laget guacamole eller dipp av avokadoen din. Blandingen kan også fort bli brun. Press steinen fra avokadoen ned i blandingen, til bare toppen stikker opp. Press litt lime- eller sitronsaft over den ferdige guacamolen. Legg plastfolie over bollen med blandingen, slik at det blir helt lufttett.

 

Til salat eller andre rå retter er det lurt å skrelle og tilsette avokadoen til sist, like før retten skal serveres.

 

 

Avokado som salat, forrett og pålegg

Verdens enkleste og beste forrett er en halv avokado fylt med reker, majones og dill, eller hakket egg, hakket røkelaks med creme fraiche og løk eller agurk – det er mye godt du kan fylle i avokadoen.

 

Avokado kan du bruke i omtrent alt som er av salater. Bland avokadobiter med frukt eller bær, grønnsaker, spekemat, kylling, laks. Synes du det blir litt lite hold i en salat, fyll på med avokado. Da blir salaten straks mer mettende.

 

Legger du et par skiver avokado oppå en god ost på brødskiva og kverner litt pepper over, har du skikkelig digg pålegg. Men det må spises med en gang, ellers må du skvise godt med sitron eller lime over avokadoskivene.

 

 

Avokado i kaker og smoothie

Du kan lage skikkelig sunne brownies eller sjokoladekake med avokado. Har du problemer med egg eller melk, kan avokado fint erstatte dette i kaker.

 

Brownies som en del av «fem om dagen» - da snakker vi om vinn-vinn-situasjon.

 

Blander du avokado med bringebær (friske eller frosne), bringebæryoghurt og kanskje banan, får du en frisk og mettende smoothie. Hvis du tror at avokadosmaken vil ødelegge det friske – vel, den gjør ikke det.

 

Jordbær, blåbær, mango, kiwi og epler er også godt sammen med avokado og yoghurt eller kokosmelk i smoothie.

 

(Kilder: dinside.no, forskning.no, sol.no, godt.no)

Merete Holger Storli 15. mar 2017