Derfor elsker vi sjokolade! Sjokolade gir bedre humør, påvirker lysten – og kan forebygge kognitiv svikt. Trenger du flere grunner til å spise sjokolade?

Derfor elsker vi sjokolade

Gir bedre humør, påvirker lysten – og kan forebygge kognitiv svikt. Trenger du flere grunner til å spise sjokolade?

Når vi trenger kos, belønning, trøst eller turproviant – sjokoladen svikter ikke. Men hvorfor er det sånn at vi av og til bare ha sjokolade?

 

Det humoristisk faktaprogrammet «Sjokoladesuget» på NRK tok saken, og kunne forklare saken: 

 

Kakaopulver, som er en viktig ingrediens i både lys og mørk sjokolade, har noen virkninger som til en viss grad må ta skylda for at vi blir sjokoladeavhengige. Vi opplever rett og slett en liten rus, kunne professor i medisinsk biologi, Aina Westrheim Ravna, opplyse om i programmet. Hun er ikke alene blant fagfolk om å snakke varmt om sjokoladen. 
 

 

Sjokolade er hjernegodt

Det første slagordet til Freia Melkesjokolade, «Virker opplivende og bidrar til at bevare sindets munterhet», er rett og slett ikke tatt ut av løse luften. Kakaoen i sjokolade treffer oss i lystsenteret i hjernen, og gjør oss mer tilfredse. Både dopamin og serotonin finnes i kakao. Dopamin er viktig som «belønningssystem» i hjernen, serotonin finnes i antidepressive medisiner.

 

Sommeren 2016 ble det i Journal of Alzheimers Diseases publisert en studie som viser at kakaoprodukter har en gunstig virkning på hjernen, og konkluderer med at sjokolade rett og slett kan forebygge kognitiv svikt. Undersøkelsen henviser til sammenfallende funn fra Hordalandundersøkelsen.

 

Derfor elsker vi sjokolade! Sjokolade gir bedre humør, påvirker lysten – og kan forebygge kognitiv svikt. Trenger du flere grunner til å spise sjokolade?

 

Visste du at ...

 • ... sjokolade skal også ha positiv virkning på lysten, og Casanova sørget for å drikke rikelig med kakao før han hoppet til sengs?
 • ... Napoleon forberedte seg visstnok til kamp med varm sjokolade?
 • ... spanjolene brakte kakaoen til Europa på 1500-tallet, etter at indianerne i Mellom-Amerika hadde brukt de kraftfulle bønnene i uminnelige tider?
 • ... det var kakaodrikken som gjaldt lenge, og den første sjokoladekaken ble ikke bakt før i 1847?
 • ... Henri Nestlé spilte en viktig rolle i utviklingen av melkesjokoladen fra 1875, og noen år senere var den milde sjokoladevarianten i kommersiell produksjon? 
 • ... nordmenn ligger helt i verdenstoppen når det gjelder sjokoladekonsum, bare slått av sveitserne? 


I dag kan vi velge og vrake blant sjokoladevarianter i godteri- og bakehyllene. Vi bruker sjokolade for å toppe både kaker og desserter. Søte biter i den syrlige fruktsalaten, strøssel på is og kaker – sjokoladen gjør jobben. Og neste gang du legger Kvikklunsj i tursekken, eller bare ha en stripe melkesjokolade, kan du slå hardt tilbake mot eventuelle kritikere. Sjokoladeelskere har både forskning og indiansk visdom på sin side.

 

Derfor elsker vi sjokolade! Sjokolade gir bedre humør, påvirker lysten – og kan forebygge kognitiv svikt. Trenger du flere grunner til å spise sjokolade?

 

Slik lager du firkløversaus til is

 

Du trenger:

 

 • 1 pakke kremfløte
 • 1 plate firkløversjokolade
 • 1 boks vaniljeis

 

Slik gjør du:

 

 1. Kok opp 1 dl kremfløte, ta av platen og hell over 100 gram firkløver (delt i biter).

 2. Rør sammen, det tykner etter hvert.

 3. Ta ut vaniljeisen og la den stå i kjøleskapet i ca. 20 minutter før servering.

 4. Hell sausen over vaniljeis i dessertskåler, og server gjerne med bær og finhakket firkløversjokolade.

Kristine Moen Lippard 27. mai 2017