
INNBAKT SJOKOLADE
Prøv denne oppskriften!
Gir bedre humør, påvirker lysten – og kan forebygge kognitiv svikt. Trenger du flere grunner til å spise sjokolade?
Når vi trenger kos, belønning, trøst eller turproviant – sjokoladen svikter ikke. Men hvorfor er det sånn at vi av og til bare må ha sjokolade?
Det humoristisk faktaprogrammet «Sjokoladesuget» på NRK tok saken, og kunne forklare saken:
Kakaopulver, som er en viktig ingrediens i både lys og mørk sjokolade, har noen virkninger som til en viss grad må ta skylda for at vi blir sjokoladeavhengige. Vi opplever rett og slett en liten rus, kunne professor i medisinsk biologi, Aina Westrheim Ravna, opplyse om i programmet. Hun er ikke alene blant fagfolk om å snakke varmt om sjokoladen.
Det første slagordet til Freia Melkesjokolade, «Virker opplivende og bidrar til at bevare sindets munterhet», er rett og slett ikke tatt ut av løse luften. Kakaoen i sjokolade treffer oss i lystsenteret i hjernen, og gjør oss mer tilfredse. Både dopamin og serotonin finnes i kakao. Dopamin er viktig som «belønningssystem» i hjernen, serotonin finnes i antidepressive medisiner.
Sommeren 2016 ble det i Journal of Alzheimers Diseases publisert en studie som viser at kakaoprodukter har en gunstig virkning på hjernen, og konkluderer med at sjokolade rett og slett kan forebygge kognitiv svikt. Undersøkelsen henviser til sammenfallende funn fra Hordalandundersøkelsen.
I dag kan vi velge og vrake blant sjokoladevarianter i godteri- og bakehyllene. Vi bruker sjokolade for å toppe både kaker og desserter. Søte biter i den syrlige fruktsalaten, strøssel på is og kaker – sjokoladen gjør jobben. Og neste gang du legger Kvikklunsj i tursekken, eller bare må ha en stripe melkesjokolade, kan du slå hardt tilbake mot eventuelle kritikere. Sjokoladeelskere har både forskning og indiansk visdom på sin side.
Du trenger:
Slik gjør du:
Kok opp 1 dl kremfløte, ta av platen og hell over 100 gram firkløver (delt i biter).
Rør sammen, det tykner etter hvert.
Ta ut vaniljeisen og la den stå i kjøleskapet i ca. 20 minutter før servering.
Hell sausen over vaniljeis i dessertskåler, og server gjerne med bær og finhakket firkløversjokolade.