Nå bugner det av norske epler. Her får du tre oppskrifter på gode ting du kan bruke epler til - og et nyttig matpakketips.
Lett å lage

Dette kan du bruke høstens epler til

Nå bugner både butikken og hagen av norske epler. Deilig som den er, i matpakken, eller i en deilig epledessert.

Nest etter banan, er eple den mest populære frukten i Norge.

Faktisk så feires eplene hvert år i Norge med en egen epledag. Norske epler er faste og syrlige, og proppfull av fiber og andre næringsstoffer.

Sommer, høst og vinterepler

Epler blir vanligvis delt inn i tre hovedtyper: sommerepler, høstepler og vinterepler.

 

Inndelingen forteller oss når på året de ulike eplene blir modne og skal høstes. De tre vanligste dyrkede eplesortene i Norge er Aroma, Summerred og Discovery.

Et eple om dagen

Det mest opplagte er å lage dessert med epler. Men epler er også perfekt som et lite mellommåltid, og er supert som dagens frukt i matpakken.

Både voksne og barn spiser mer epler når de deles opp, men behold skallet på. Det er mest vitaminer rett under skallet.

Nå bugner det av norske epler. Her får du tre oppskrifter på gode ting du kan bruke epler til - og et nyttig matpakketips.

Skal du ha med deg et eple i matboksen, prøv å kutte det slik. Spray på sitronsaft og ta en strikk rundt. Da holder det seg friskt i lengre tid.

Epletips:

* Prøv å kutte eplet i ni deler, der kjernen blir i midten (se bildet over). Samlet bitene med en strikk, så bevarer du friskheten lenger.

* Skal du servere oppkuttet eple, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir ikke fruktkjøttet mørkt.

* For all oppbevaring er det viktig å holde temperaturen så lav som mulig og ha riktig luftfuktighet.


Oppskrift på grove eplemuffins

Nå bugner det av norske epler. Her får du tre oppskrifter på gode ting du kan bruke epler til - og et nyttig matpakketips.

Erstatt mel med havregryn, så får du sunnere muffins.

Disse er kjempegode å ha i matboksen! 

 

Til ca 20 stk trenger du:

2 egg

1 dl sukker

2 stk revet eple

2,5 dl hvetemel

3 dl lettkokte havregryn

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

1/2 ts salt

1,5 dl lettmelk

0,5 dl rapsolje


 

Slik gjør du:

1) Visp egg og sukker til eggedosis. Bland i revet eple. Tilsett de tørre ingrediensene, rør det inn i deigen.

2) Ha røren i muffinsformer og stek midt i ovnen på 180 grader i ca. 20 minutter. Legg gjerne noen epleskiver i muffinsformene før steking.

Bakt eple i ovn

Eple er godt som dessert i hverdagen. Server bakte epler med vaniljeis eller kesam.

Nå bugner det av norske epler. Her får du tre oppskrifter på gode ting du kan bruke epler til - og et nyttig matpakketips.

 

Du trenger:

  • 6 stk epler
  • 0,5 dl brunt sukker
  • 0,5 dl rosiner
  • 0,5 dl mandler (grov hakket)
  • 2 ss smør

Slik gjør du:

1) Skyll eplene. Skjær av topplokket og skjær ut kjernehuset.

2) Bland sammen brunt sukker, rosin og mandler, og fyll i kjernehuset. Putt gjerne på topplokket igjen.

3) Ha eplene i en smurt ildfastform som du strør med litt sukker. Dette blir deilig karamellsaus.

4) Stekes i midten i ovnen på 180 grader i 20-30 minutter, til eplene er møre.

Verdens enkleste eplekake 

Ikke tid til å bake fra bunnen av?

 

Denne epleterten blir luftig og litt smuldrete. Egner seg godt sammen med iskrem eller vaniljesaus.

Nå bugner det av norske epler. Her får du tre oppskrifter på gode ting du kan bruke epler til - og et nyttig matpakketips.

Du trenger:

3 plater butterdeig

0,5 dl brunt sukker

1/2 sitron (saften)

2 epler

Litt melis

 

Slik gjør du:

1) Tin butterdeigplatene på kjøkkenbenken ca. 15 min før du skal bruke dem.

2) Del eplene i skiver og ha de i en bolle sammen med brunt sukker og sitronsaft. La det stå på benken i ca. 10 minutter.

3) Legg butterdeigplatene på et stekebrett kledd med bakepapir. Fordel epleskivene utover og ha over litt av væsken som er igjen i bollen.

4) Stekes i en forvarmet ovn på 200 grader i 15-20 minutter.

5) Strø over melis og server med iskrem.

 

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Kristine Moen Lippard 12. okt 2017