Eggesalat er alltid en vinner på frokostbordet! Her får du oppskrift på deilig eggesalat, avokadoegg og eggewraps.
Lett å lage

Eggesalat og andre herligheter

Har du egg i kjøleskapet, har du utallige muligheter til å lage noe godt! Hva med eggesalat til søndagsfrokosten, for eksempel?

Ja, hva hadde vel hverdagen vært uten egg? Tja, det er ikke lett å si, for egg har vært en del av kostholdet vårt omtrent siden tidenes morgen.

Og hvis vi spiste egg i tidenes morgen, så kan vi vel si at det var en god morgen?

 

Kilovis av egg i året

Egg på frokostbordet er nemlig obligatorisk for mange, kanskje særlig i helgene. Kokt, stekt, rørt – eller hva med egg stekt i en avokado, som du finner oppskrift på litt lenger ned? For ikke å snakke om eggesalaten, som garantert blir en favoritt på brunsjbordet.

 

 

VISSTE DU AT: Vi spiser faktisk i gjennomsnitt 12,5 kg egg i året hver, noe som tilsvarer omtrent et halvt egg daglig?

 

Eggesalat er alltid en vinner på frokostbordet! Her får du oppskrift på deilig eggesalat, avokadoegg og eggewraps.

Proppfull av næringsstoffer

Egg inneholder masse proteiner, vitaminer og mineraler som er bra for kroppen. Her er det eggeplommen som er vinneren, den har både høyere energi- og næringsinnhold enn hviten.

 

Egg inneholder faktisk nesten alle næringsstoffer kroppen trenger – bortsett fra C-vitamin. Men det kan du jo få andre steder! Et godt glass friskpresset appelsinjuice til frokostegget, så har du det du trenger. 

 

Egg er for eksempel ekstra rikt på protein, som er kroppens byggestein for celler, vev og muskler. Du får også i deg vitamin D, noe som er spesielt viktig om vinteren, når vi ikke får D-vitamin gjennom sollyset!

 

 

VISSTE DU AT: Et norsk gjennomsnittsegg veier 63 g? Av dette er ca. 22 g plomme, 33 g hvite og 8 g skall. Norgesrekorden er det ei høne i Høyjord som la i 1993 – på hele 210 gram!

 

 

Egg holder lenge

Norske egg er stemplet med et datostempel som indikerer en holdbarhet på 28 dager, men det skyldes EØS-regler vi er pålagt å følge.

Norske egg inneholder ikke salmonellabakterier, og dermed kan du trygt spise dem i flere uker etter at datostemplingen har gått ut, så lenge du oppbevarer dem kjølig. 

 

Her er tre enkle retter å lage med egg – perfekt for ethvert frokost- eller brunsjbord!

 

Eggesalat er alltid en vinner på frokostbordet! Her får du oppskrift på deilig eggesalat, avokadoegg og eggewraps.

Bakt avokado med egg

Til 1 person trenger du:

1 avokado
2 egg
Krydder

 

Slik gjør du:
1. Del avokadoen i to og legg delene i en ildfast form.

2. Knekk egg og legg dem på hulrommet i avokadoen. Krydre etter eget ønske.

3. Sett formen i en forvarmet ovn på 225 ˙C i ca 15 minutter, eller til eggehviten har stivnet.

 

Eggesalat er alltid en vinner på frokostbordet! Her får du oppskrift på deilig eggesalat, avokadoegg og eggewraps.


Eggesalat

Til 6 personer trenger du:

6 hardkokte egg
1 dl seterrømme
1 dl majones
3 ts sennep
2 vårløk, finhakket
1 ss gressløk, hakket
1/4 ts salt

 

Slik gjør du:
1. Kok eggene i ca. 10 minutter, avkjøl og skrell.

2. Bland sammen resten av ingrediensene i en bolle, grovhakk eggene og vend dem forsiktig sammen i bollen.

3. Smak til med salt og pepper. Holder seg i kjøleskapet 4-5 dager.

 

Eggesalat er alltid en vinner på frokostbordet! Her får du oppskrift på deilig eggesalat, avokadoegg og eggewraps.

Eggewrap

Til 2 wraps trenger du:

2 egg
1 ss fløte (2 ss vann)
En dæsj salt, eventuelt annet krydder
Smør (til steking)

Fyll:
Grønnsaker som agurk og tomat, i tillegg til kjøtt som skinke.

 

Slik gjør du:
1. Visp egg, fløte og salt godt sammen (ca 1 min.). Varm i stor panne med slippbelegg, ha i røren.

2. Stek til gyllen på middels varme. Legg på pålegg og rull sammen. Fyll med det du ønsker.

 

Kilder: Regjeringen, kk.no, prior.no, matprat.no

Kristine Moen Lippard 08. nov 2017