Grillet frukt gir nye smaker. Prøv deg på fruktspyd, salsa eller dessert neste gang du griller! Inspirasjon finner du her.
Lett å lage

Grillet frukt gir grillmiddagen det lille ekstra

Det er ikke så ofte frukt og grill blir nevnt i samme setning. Men grillet frukt gir nye og spennende smaker som passer perfekt til salt grillmat.

Det som gjør frukt på grillen så fantastisk, er at frukten karamelliseres. Den søte smaken kan løfte ethvert måltid. Supert som tilbehør, eller som dessert – gjerne i kombinasjon med noen andre, gode ingredienser.

 

Grillet frukt trenger ren grill

Før du legger frukt på grillen, bør du sørge for at grillen er ren. Er rillene møkkete, kan det gi vond smak til frukten. Bruk en klut med vann og rens rillene. Smør rillene forsiktig med olje når du er ferdig, slik at frukten ikke setter seg fast.

 

Du kan også smøre olje direkte på frukten. Men husk at om du har for mye på, kan det gå ut over smaken og konsistensen. Slafsete frukt med tykk oljefølelse i munnen ødelegger litt av opplevelsen! Et godt tips er også å bruke nøytral olje, slik at oljen ikke kjemper mot fruktenes naturlige søtsmak.

 

I motsetning til de fleste grønnsaker, er frukten best dersom du skreller dem. Da har du muligheten til å gi mangoen, avokadoen eller vannmelonen en sprø skorpe og nydelige grillmerker. Men det finnes unntak. Banan for eksempel, kan fint grilles med skallet på dersom du ønsker å bake bananen sammen med for eksempel sjokolade og nøtter.

Grillet frukt på spyd

Frukt på spyd både ser godt ut og smaker nydelig. I tillegg er det enkelt å grille. Prøv for eksempel fruktspyd med chili og lime - både enkelt og godt!

 

La spydene ligge i vann i ca. 15 minutter. Dette er viktig for å unngå at spydene tar fyr. Deretter trer du på ananas- og vannmelonskiver uten skall, og lar spydene ligge i lukket pose i kjøleskapet sammen med limesaft i omtrent en halvtime.

 

Grill spydene på direkte varme i 3-4 minutter på begge sider, til frukten får grillmerker. Topp med chilikrydder og salt før du serverer.

Salsa av grillet frukt

En god salsa tilfører mye smak til grillmaten. Og dersom du griller frukten først, får du med en ny, utviklet smak som gir en ekstra deilig og smakfull salsa. Mango og ananas er perfekte til dette formålet.

Grillet frukt gir nye smaker. Prøv deg på fruktspyd, salsa eller dessert neste gang du griller! Inspirasjon finner du her.

Start med å grille mango og ananas 3-4 minutter på hver side.  Kutt deretter frukten opp i små terninger, og bland med lime, krydder og løk. Ønsker du en litt søtere salsa, kan løken grilles på samme måte som frukten.

 

Dette er genialt til taco, men også et smakfullt tilbehør til både indrefilet av svin og kyllingfilet. 

Grillet frukt til dessert

På grunn av karamelliseringen egner grillet frukt seg veldig godt som dessert. Du har kanskje bakt pære eller banan i ovnen med sjokolade? Det er minst like godt på grillen, og perfekt med avkjølende vaniljeis ved siden av.

 

Vi synes grillet frukt, sjokolade og is er en veldig god kombinasjon. Vi anbefaler også en variant med grillet ananas og kanel. 

Grillet frukt gir nye smaker. Prøv deg på fruktspyd, salsa eller dessert neste gang du griller! Inspirasjon finner du her.

Skjær ananas i terninger. Bland sammen brunt sukker og kanel i en bolle, og putt dette i en pose som kan forsegles. Legg i ananasterningene og rist godt. Grill til slutt ananasen, helst på spyd, 4-5 minutter på hver side. Du kan også skjære ananasen i skiver. Husk da å grille skrivene i ett minutt mindre.

 

Tomas Torbjørnsen 03. apr 2018