Bakt egg i ovn er vår nye favoritt når vi skal lage egg! Perfekt om du vil imponere med spennende frokost, eller skal lage billig, sunn og god middag!

Har du prøvd å bake egg i ovnen?

Å bake egg i ovnen er genialt for deg som er glad i egg. Mulighetene for variasjon er mange, og det passer like godt til frokost som middag.

Egg er en fantastisk råvare: full av vitaminer, proteiner og andre næringsstoffer kroppen trenger. Derfor er det ikke så rart at vi nordmenn elsker egg. I følge MatPrat, spiser nemlig hver nordmann i gjennomsnitt ca. 12,5 kg egg i løpet av et år. Dette tilsvarer altså 200 egg per person i året.
 

Disse eggene får vi i oss gjennom alt i fra bakverk, til kokt egg på brødskiva. Det finnes veldig mange måter å tilberede egg på, men vår nye favoritt er definitivt bakte egg i ovnen.

Derfor bør du bake egg i ovnen

Å bake  egg i ovnen er rett og slett supersmart - både for serveringens del, men ogsp fordi mulighetene for variasjon er så mange. Du kan bake eggene i tomatgryte, alene sammen med bacon, i en avocado, eller i en kremet soppgryte. 


Du kan gjøre det enkelt, eller litt mer avansert. Noen oppskrifter krever kun at du legger ingrediensene i én og samme ildfaste form, mens andre krever litt mer forarbeid. Likheten er uansett at når du baker eggene sammen med andre ingredienser, blander smakene seg sammen til en harmonisk symfoni.

Her  er tre av våre favorittoppskrifter med bakte egg. Alle tar utgangspunkt i 4 personer.

Bakte egg i spicy tomatsaus (shakshouka)

Denne retten er kanskje best kjent som shakshouka, som er en populær frokost-rett i både Nord-Afrika og Midtøsten. Det er en tomatbasert rett som lages i en gryte, og som senere går inn i ovnen sammen med egg. Dette er en rett som virkelig har «alt». Den er billig, lett å lage, næringsrik og ikke minst utrolig smakfull.

Bakt egg i ovn er vår nye favoritt når vi skal lage egg! Perfekt om du vil imponere med spennende frokost, eller skal lage billig, sunn og god middag!

 

Dette er vår versjon av shakshouka. Like god på smak som orginalen, men med litt færre ingredienser. Bruk gjerne en stekepanne eller gryte som også kan stå i ovnen når du lager dette. Om du ikke har en slik panne, går det like fint å bruke en ildfast form.
 

Dette trenger du:

5 egg

1 stk chili

4 fedd hvitløk

2 stk løk

2 paprika

1 boks hakkede tomater/ 4 oppskårede tomater

2 ts tacokrydder

Salt

Pepper

Ev. 2 klyper koriander

Slik gjør du:

Start først med å finhakke chili og hvitløk. Kutt deretter løk og paprika i biter. Hell olivenolje i pannen, og fres dette i et par minutter sammen med krydderet før du tilsetter de hakkede tomatene. Dette skal putre i mellom 10-15 minutter, til alle smakene har satt seg, og du har en fyldig og god gryte.

Deretter skal gryten i ovnen sammen med eggene. Lag 4 fordypninger i gryten, og hell eggene oppi. Dette skal stå i ovnen i omtrent 8-10 minutter på 200 grader. Eggene er ferdig når de har den konsistensen du liker best. Vi liker at eggeplommen er smilende. Sjekk derfor litt underveis, slik at du får det resultatet du ønsker.
 

Toppes gjerne med en neve koriander, og serveres best med brød som dyppes i den herlige sausen.

Bakt egg med spinat

Bakt egg med spinat er deilig enten du vil ha en sunn og god lunsj, eller en lettere middag. Det krever få ingredienser og lite tid å lage denne retten, uten at det merkes på det smakfulle sluttresultatet. Her får du ikke bare mye valuta for pengene, men også for tid og krefter brukt.

Bakt egg i ovn er vår nye favoritt når vi skal lage egg! Perfekt om du vil imponere med spennende frokost, eller skal lage billig, sunn og god middag!

 

Dette trenger du:

4 egg

400 g spinat

1 fedd hvitløk

1 gul løk

1 ss olivenolje

1 klype salt

1 klype pepper

1 chili

Slik gjør du:

Finhakk hvitløk og løk, og stek sammen med olivenolje i 1-2 minutter. Tilsett deretter vasket spinat, litt etter litt, og la det surre i pannen på middels varme til spinaten har sunket sammen. Videre tilsetter du salt og pepper, og lar det surre sammen i 1-2 minutter til.

Når dette har satt seg, heller du over spinatblandingen i én stor eller flere små ildfaste former og lager fordypninger til eggene. Kakk eggene i og bak dette i ovnen i omtrent 10 minutter på 200 grader, til eggene er slik du liker de best.

Smak til slutt til med litt salt og pepper, og gjerne også litt finhakket chili – om du ønsker en mer spicy rett.


Bakt egg i avokado

Å bake egg i avokado er like enkelt som det er godt. I tillegg ser det utrolig lekkert ut, og er perfekt å servere til frokost når du har lyst til å imponere.

Dette trenger du:

2 avokado

4 egg

2 skiver bacon

Bakt egg i ovn er vår nye favoritt når vi skal lage egg! Perfekt om du vil imponere med spennende frokost, eller skal lage billig, sunn og god middag!

Slik gjør du:

Del avokadoene i to og fjern steinen. Fjern deretter litt av avokadokjøttet, slik at egget får plass. Et godt tips er å bruke små eller medium store egg, da slipper du å hule ut for mye av avokadoen.
 

Avokadoene legges så i en ildfast form, og eggene helles oppi avokadoen. Sørg for at avokadoene står stabilt, så eggene ikke renner ut. Ved siden av eggene legger du skivene med bacon. Dette skal stekes i ovnen i omtrent 15 minutter på 225 grader.

Når de bakte eggene og baconet er ferdig, topper du med litt salt og pepper. Baconskiven hakkes i små biter og strøs over avocadoene.


Kilder: www.matprat.no

Eirik Bonesmo Grimsmo 23. mar 2018