Kikerter er en superråvare som kan brukes til alt. I tillegg er den kjempesunn. Prøv deg på en av disse oppskriftene, og du vil forstå hva vi snakker om!
Lett å lage

Ja, vi elsker kikerter!

Kikerter – en superråvare som kan brukes til det meste, og som på toppen av det hele er proppfulle av viktige næringsstoffer. Er det rart vi elsker dem?

I Norge blir poteten brukt som en språklig metafor for allsidighet, nettopp fordi det føles som en potet kan brukes til alt.

 

Det samme kan sies om kikerten. Den er perfekt enten du skal lage forrett, hovedrett eller sunn snacks, og den kan tilberedes myk, sprø, hel, most, med masse krydder eller uten krydder. Den kan både spille en fremtredende hovedrolle, eller en viktig birolle. Kikerten er klar for de fleste oppgaver.

Kikertene er fulle av viktige næringsstoffer

Kikerten, som er en belgfrukt i erteblomstfamilien, er stappfull av viktige næringsstoffer. Her finner du både folat, kopper, fosfor, jern, magnesium, molybden og mangan.  

 

Til sammenligning har den også fem ganger så høyt proteininnhold og fire ganger så høyt fiberinnhold som poteten. Kikerten kan derfor fint erstatte potet, ris eller pasta i nesten hvilket som helst måltid.

 

Elsket av vegetarianere

Nettopp fordi den både er proteinrik og inneholder mye kostfiber, og med det metter godt og lenge, er den også ofte en veldig viktig del av kostholdet til vegetarianere.

 

Kikerten vokser i subtropisk eller tropisk klima, og er også en viktig næringskilde i blant annet India, Midtøsten, Nord-Afrika og i områdene rundt Middelhavet.

Spennende oppskrifter

Ettersom kikerten har sin opprinnelse fra varmere strøk enn Norge, finnes det utallige spennende og smaksrike oppskrifter med kikerter. Noen passer best til middag, andre passer best som tilbehør eller snacks. Likhetstrekket er uansett at man fort kan bli hekta på smaken.

Er du klar for å prøve? Under finner du tre av våre kikertfavoritter.

 

Prøv en vegetar masala

Det er få kjøkken som lager så god vegetarmat som det indiske. Og hvem kan egentlig motstå en skikkelig smakfull og spicy indisk gryte? Denne er laget med kikerter, og varmer både kropp og sjel.

Kikerter er en superråvare som kan brukes til alt. I tillegg er den kjempesunn. Prøv deg på en av disse oppskriftene, og du vil forstå hva vi snakker om!

Dette trenger du:

 • 2 bokser kikerter
 • 1 boks hakket tomat
 • 2,5 dl yoghurt naturell
 • 2 ss rapsolje
 • 1ss meierismør
 • 1 stor løk, finhakket
 • 4 hvitløksfedd, revet eller finhakket
 • 1 cm ingefær
 • 1 rød chili, finhakket
 • 2 ss tikka masala-krydder
 • 1 ts gurkemeie
 • 1 ts paprikapulver
 • 2 ts salt
 • 1 håndfull hakket koriander

 

Slik gjør du:

 1. Kutt løk, hvitløk, chili og ingefær og stek i tykkbunnet gryte med rapsolje og meierismør.

 2. Vent til løken er gyllen, og tilsett de ulike krydderne.

 3. La dette surre på middels til høy varme. Det er viktig at du rører jevnlig så det ikke svir seg.

 4. Tilsett hakket tomat og skru ned varmen.

 5. La gryten putre i mens du skyller laken av kikertene.

 6. Tilsett så kikertene og la det småkoke i noen få minutter før du tilsetter yoghurten.

 7. Topp til slutt med hakket koriander.

 8. Servers gjerne med ris og naan, men er også god alene.

 

Falafel - hurtigmat av kikerter

Falafel er små kikertboller stekt i olje, og er vegetarisk hurtigmat på sitt aller beste. Den tradisjonelle retten fra Midtøsten er full av gode smaker og ulike konsistenser. En skikkelig godbit du kan glede deg til. Dette kan like gjerne fredagskosen som et supert alternativ til en kjøttfri dag i uka.

 

Sunn kikertsnacks

Kikerter fungerer også veldig godt som snacks når du har lyst på noe sprøtt og salt. I tillegg er det supersunt og enkelt å lage. Så om du blir hekta, noe du sannsynligvis blir, er det ingen ting å bekymre seg over.

 

Dette trenger du:

2 bokser hermetiske kikerter

2 ss olivenolje

1 ss paprika

3 ts spisskummen

1 klype salt

2 ts chilikrydder

2 ts hvitløkspulver

1 ss oregano

Kikerter er en superråvare som kan brukes til alt. I tillegg er den kjempesunn. Prøv deg på en av disse oppskriftene, og du vil forstå hva vi snakker om!

Slik gjør du:

 1. Skyll av kikertene med kaldt vann i et dørslag

 2. Hell det over i en bolle og tilsett oljen og krydderet.

 3. Bland godt, gjerne med hendene.

 4. Bre det utover et stekebrett med bakepapir.

 5. Skru ovnen på 200 grader og stek i omtrent 30 minutter til de er gylne og sprø. 

Kilder: www.nrk.no

Eirik Bonesmo Grimsmo 27. feb 2018