Med disse kjappe løsningene på julebaksten, har du mer tid til kos og moro! Tips til pynt og oppskrifter på enkel julebakst.

Julebakst på 1-2-3

Ferdigkaker eller hjemmebakst fra bunnen av? Juks deg til julebaksten, så har du mer tid til kos og moro!

Heldigvis er det ikke lenger slik at du må stå på kjøkkenet med deig og kjevle i dagevis for å fylle kakeboksene til jul.

Gjør det enkelt: Kjøp ferdige pepperkaker eller pepperkakedeig, kjeks og annet, og pynt etter smak og behag. Det skal uansett godt gjøres å smake forskjell på julebaksten du kjøper og den du lager helt fra bunnen av!

 

Med disse kjappe løsningene på julebaksten, har du mer tid til kos og moro! Tips til pynt og oppskrifter på enkel julebakst.

 

Pyntede pepperkaker 

Du kan pynte ferdige pepperkaker, eller kjøpe ferdig deig, lage kaker og steke dem før du pynter. Det vanligste å dekorere med, er melisglasur.

 

Til melisglasur trenger du: 250 gram melis, 1 eggehvite og eventuelt noen dråper sitron. Bruk gjerne miksmaster til å røre den sammen med. NB: Glasuren må være tykk, ellers renner den ut.

 

Har du kremsprøyte, bruk en tynn tipp. Har du ikke kremsprøyte, kan du bruke en liten plastpose som du klipper et LITE hull i hjørnet på. Og så er det bare å hente frem kunstneren i deg!

 

  • Vil du ha forskjellige farger på glasuren, blander du litt konditorfarge i den.
  • Du kan også legge et lag glasur over hele kaken, og lage ekstra mønster oppå dette. Det er viktig at glasuren får tørke litt før du fyller på mer, ellers blir mønsteret ødelagt.
  • Til ekstra pynt kan du bruke det du har lyst på: Kakestrøssel eller annen kakepynt, kokos, hakkede nøtter, nonstop, tørket frukt – bare fantasien setter grenser.
  • Ekstra digg kan det bli hvis du lager sjokoladepepperkaker: Dypp halvdelen av kakene i smeltet kokesjokolade og strø eventuelt noe godt oppå: Kokos, kakestrøssel eller annen kakepynt, hakkede nøtter eller annet.
  • Du kan også smøre den smeltede sjokoladen på kakene med en kakepensel. La kakene tørke på en rist, så setter de seg ikke fast i underlaget.

 

 

Sirupssnipper av pepperkakedeig

Vil du imponere litt med sirupssnipper i julebaksten din? Bruk pepperkakedeig som du kjevler ut, deler i skrå firkanter og steker. Trykk en hel skåldet mandel i midten av hver firkant mens den er myk. Vips, kan du by på dine egne sirupssnitter.

 

Sirupssnipper og pepperkaker er basert på mer eller mindre samme deig, så dette kan du trygt gjøre.

 

 

Julebakstens dronning: Krumkaker 

Krumkaker er ett av de virkelig gode, gamle «7 slaga». Det fine med dem er at de kan kjøpes ferdige, og at de kan brukes på flere måter: Som småkaker, akkurat som de er. Eller med fyll, som dessert. Fyllet lager du av krem blandet med syltetøy eller friske bær. Molter og bringebær er de vanligste bærtypene til dette. Men hvorfor ikke prøve noe annet, for eksempel sitronfromasj – eller myk is?

 

NB: Uansett hva du fyller krumkakene med, så gjør det like før servering, ellers blir de myke!

 

Med disse kjappe løsningene på julebaksten, har du mer tid til kos og moro! Tips til pynt og oppskrifter på enkel julebakst.

 

Sjokoladekjeks som julebakst

 

Synes du det blir for mye pepperkaker? Det er ingen lov som sier at du ikke kan bytte dem ut med sjokoladekjeks. Pynt med melisglasur og eventuelt annen kakepynt, gjerne i forskjellige farger. Nam!

Merete Holger Storli 30. nov 2016