Lag matpakken på forhånd

Er du lei av å stå og smøre matpakke om morgenen? Her er tips til deg som vil lage i stand matpakkelunsjen dagen før.

 

Vi vil gjerne ha en matpakke som frister og metter, og det er flott hvis den er sunn i tillegg.

 

Men det er noe med å stå der litt morgentrøtt og skulle være både kreativ og effektiv. Da er det fint med alt som er gjort.

 

Her er matpakketips som vi tror at både barn, ungdom og voksne vil like.

 

  • Wraps er digg og en fin måte å få i seg masse grønnsaker på. Smør en grov tortillalefse med most avokado, hummus, kremost eller cottage cheese – gjerne krydret med litt urter. Fyll på med salatblader, grønnsaker i staver – bruk de grønnsakene du liker og gjerne flere sorter som tomater, agurk, paprika og mais. Topp med sprø spirer eller dryss over solsikkekjerner eller pinjefrø for å få det litt knasende sprøtt. Pakk wrapen i plastfolie eller i en boks og sett den i kjøleskapet.
  • Vil du ha en ekstra saftig wrap kan du gjerne blande grønnsakene med en frisk dressing. Rør sammen naturell kesam med friske urter – bland gjerne forskjellige sorter. Smak til med salt og pepper og kanskje en liten skje sennep for ekstra smak. Denne kan også brukes som dipp hvis du har med friske grønnsaker i matboksen.
  • Kyllingsalat med pasta er salat som metter. Bruk gjerne grov pasta. Kyllingen kan du bytte ut med stekt laks eller røykelaks, reker, kjøttboller – gjerne vegetarboller, eller bare litt ekstra grønnsaker. Rør sammen 2 ss grønn pesto og 1 ½ dl creme fraiche. Vend pastaen i dressingen. Topp med kylling i biter og tomater, agurk eller andre grønnsaker. Dryss over ristede pinjekjerner. Frisk basilikum og revet sitronskall er ekstra godt på toppen. Sett det i en tett boks i kjøleskapet til dagen etter.
  • Frittata er en form for omelett. Du kan steke den i panne og skjære den i passende biter som du har med i matpakken. Du kan også steke den i muffinsformer. Disse holder seg i et par dager i kjøleskapet og kan også fryses. Se oppskriften under.
  • Chimichangas er gratinerte burritos og et helt lite middagsmåltid i seg selv. Lag en ekstra porsjon til middag og ha med resten i matpakken dagen etter. Se oppskriften under.
  • Kjøleskapsgrøt er superenkelt å lage, det er godt og mettende. Du blander bare ingrediensene i et glass med lokk og setter den i kjøleskapet. Neste morgen er den klar. Topp den sånn som du liker den best – med frukt og bær eller nøtter og honning. Se oppskriften under.

 

 

Spinatfrittati i muffinsformer

 

  • 1 pose fersk spinat
  • 1 løk, finhakket
  • 1 ss olje
  • 8 egg
  • 4 ss melk
  • 50 g fetaost, smuldret
  • 1 ts tørket oregano
  • Salt
  • Pepper

 

  1. Sett ovnen på 200 grader.
  2. Ha olje i en stekepanne, og brun løken på middels varme. Tilsett frisk spinat og stek den til den faller sammen.
  3. Smør en muffinspanne.
  4. Visp sammen egg, melk, salt og pepper.
  5. Vend inn spinat, løk, fetaost og oregano.
  6. Fyll formene med eggeblandingen, og stek dem i ca. 12 minutter til de er stivnet.
  7. Det er lettere å få dem ut av formen hvis du avkjøler dem først.
  8. Disse holder seg i kjøleskapet et par dager, og kan også fryses.

 

 

Chimichangas – gratinerte burritos med kylling

 

  • 400 g kylling i biter
  • 1 rødløk, finhakket
  • Olje til steking
  • 1 rød paprika, i terninger
  • 2 dl svarte bønner, rent av
  • 1 pose enchiladakrydder
  • 2 store tomater, i terninger
  • 1/2 glass tomatsalsa
  • 1 liten boks mais
  • 2 dl revet ost
  • 1 egg
  • 8 store tortillaer

 

  1. Sett ovnen på 200 grader.
  2. Stek kyllingbitene og finhakket løk i litt olje.
  3. Tilsett paprika, bønner og enchiladakrydder, og stek det noen minutter til.
  4. Ta platen av varmen og vend inn tomater, tomatsalsa og mais.
  5. Smør en ildfast form med litt olje.
  6. Visp sammen egget med en gaffel.
  7. Ha litt fyll på en tortillalefse. Dryss over litt ost.
  8. Pensle kantene på lefsen med litt egg, og brett lefsen rundt fyllet. Legg den i formen, og gjenta det samme med resten av lefsene.
  9. Pensle lefsene med resten av egget, og stek dem gylne i ovnen i ca. 10 minutter.
  10. Spis dem gjerne med litt rømme og tomatsalsa.

 

 

Kjøleskapsgrøt med havregryn

  • 1 1/2 dl lettkokte havregryn
  • 2 dl melk, havre-, soya- eller mandelmelk
  • 2 ss vaniljeyoghurt, soya- eller havreyoghurt
  • 1 liten klype salt
  • Friske bær, frukt, syltetøy, nøtter eller honning

 

  1. Rør sammen alle ingrediensene og ha det på et syltetøyglass med tett lokk. Sett det i kjøleskapet til dagen etter. Hvis grøten er for tykk, kan du røre inn litt mer yoghurt. Topp med det du liker best. Husk skje!

 

 

 

 

Redaksjonen 05. aug 2020