Mango kan brukes til nesten alt

Har du en mango i huset, er det nesten bare fantasien som setter grenser for hva du kan bruke den til i matlagingen.

Mango kan stekes, grilles og fryses. Det myke, gylne fruktkjøttet kan kokes til middags- eller dessertsaus eller moses med avokado til babymat. Prøv mango på grillen til middag eller putt noen biter i smoothien. I tillegg er chutney og salsa med mango enkelt å lage og passer til alt fra biff til laks. På toppen av det hele er den allsidige frukten full av A- og C-vitamin samt viktige mineraler, så mango gjør godt for helsa også. 

 

 

 

Slik skreller du en mango

1. Skjær av en liten tupp i den ene enden, slik at mangoen kan stå støtt rett opp og ned. Deretter skjærer du av en skalk på hver side. Mangosteinen er stor og flat, og ligger på langs i frukten - prøv å følge steinen med kniven.

 

 

2. Rut opp innholdet i hver skalk, skjær inn til skallet. Nå kan du vrenge skalken og skjære ut ferdige ruter. Midtdelen skreller du inn til den harde kjernen og deler opp i biter.

 

 

Smoothie med mango

Mango passer perfekt i smoothie. Bland ferske eller frosne mangobiter med brokkoli, banan og yoghurt naturell og søt eventuelt med en skje flytende honning. Ha gjerne i bær og nøtter, da får du en supersunn smoothie med både frukt og grønt samt sunne melkesyrebakterier og sunt fett fra nøttene. Pasjonsfrukt og ananas passer også godt til mango. Putt gjerne en banan oppi også, og bruk en presset appelsin eller litt appelsinjuice i stedet for yoghurt eller andre melkeprodukter.

 

TIPS: Bruk gjerne kiwi i smoothie, men tilsett den mot slutten for å unngå at de små steinene knuses og gir litt bitter smak. 

 

Salat med mangovri

  • Biter av mango setter en spennende spiss på de fleste salater. Bland mango med ringer av rødløk, tomater og agurk i skiver, salat, noen oliven og eventuelt litt fetaost eller kuler av kremosten Snøfrisk.
  • Mangobiter blandet med en hakket rød chili og fersk koriander er perfekt følge til laks. Press gjerne litt sitron eller lime og risle en god olje over.

 

Mango til middag

  • Legg tykke skiver mango på grillen, det smaker like godt til grillet fisk som kjøtt. Mango egner seg godt i wokken også. Legg mangobitene oppi helt til slutt, de skal ikke ha lang tid i gryta.
  • Most mango med rød curry (selges i glass på butikken) og litt presset sitron eller appelsin passer godt til kyllingretter. Varmes opp eller stekes i ovn sammen med kyllingen. Varier gjerne med blande inn litt hakket hvitløk og yoghurt.
  • Mangosalsa er godt og spennende tilbehør til for eksempel grillmat. Enkel salsa lager du ved å dele mango og tomater i små terninger. Bland med finhakket løk og hvitløk, litt chili og gjerne hakket koriander. Press litt lime over og bland godt.

Dessert

  • Fruktsalat med biter av mango, melon, bær og papaya er verdens friskeste dessert. Klipp gjerne litt frisk mynte over, og topp med pisket krem eller vaniljekesam.
  • En perfekt modnet mango og søte jordbær utfyller hverandre perfekt. Del alt i biter, bland og la det stå i kjøleskapet og safte seg litt.
  • En enkel mangosaus til is eller panna cotta lager du ved å mose en moden mango. Du kan eventuelt smake til med litt sukker eller annet søtningsmiddel, men det er vanligvis ikke nødvending å søte moden mango.
  • Du kan også blande mango med litt kremost for en annen vri på dessertsausen. Smak til med presset lime eller sitron og litt sukker eller annet søtningsmiddel.

 

(Kilder: Mytaste.no, oppskrift.no, nrk.no, frukt.no) 

Merete Holger Storli 08. feb 2017