Matpakke med mye grønt

Det går gjerne litt fort for seg om morgenen, og det er ikke lett å tenke grønt og sunt når man står og smører matpakken. Men det er enkelt og raskt å lage en matpakkelunsj som smaker og som samtidig gir deg en god porsjon av de viktige 5 om dagen.

 

Her er noen enkle matpakketips for deg som gjerne vil spise mer frukt og grønnsaker.

 

  • Smør avokado på brødskiven og skvis over litt sitronsaft så den ikke blir brun. Hvis du vil ha litt guacamole-følelse kan du gni brødskiven med et hvitløksfedd først.
  • Bruschetta med tomat og mozzarella er godt som tapas, men du kan også lage en hverdagsvariant med grovt brød. Du kan godt riste skiven litt først. Gni den med et hvitløksfedd og drypp gjerne litt god olivenolje på. Topp med tomatskiver, mozzarella og frisk basilikum. Du kan også droppe osten, eller bytte den ut med kremost.
  • Topp brødskiven med en bønnesalat som både smaker godt og gir nyttige proteiner. Se oppskriften under.
  • Fyll et grovt pitabrød med salat og grønnsaker og smak til med grønn pesto, tzatziki eller en annen dressing du liker.
  • Wraps er en superenkel måte å få i seg mye grønt på. Smør en grov tortillalefse med most avokado eller kremost, legg på friske salatblader og grønnsaker i tynne strimler. Det kan være agurk, tomater, sukkererter, paprika og mais. Har du rester etter grønnsakene fra middagen, kan det også være godt. Ferske spirer og solsikkefrø eller pinjekjerner gir smak og litt å tygge på.
  • Coops gode hummuser på beger gir masse smak til brødskiven, er sunt og gir i tillegg gode proteiner. Se også oppskrift på en herlig rødbetehummus nederst.
  • Lag en salat – gjerne med rester fra middagen dagen før – som kylling, laks, ovnsbakte grønnsaker, kalde poteter eller pasta.
  • Grov pasta, spirer, kikerter, solsikkefrø og usaltede nøtter gir litt å tygge på i salaten.
  • Ta med deg en boks med oppskårne grønnsaker og frukt som et lite mellommåltid i løpet av dagen. Frukt og grønt som er skåret opp er lettere å spise enn et helt eple eller en stor gulrot.
  • Hvis du har med frukt og grønt som har lett for å bli brun – som bananskiver, eplebåter og avokado, kan du presse over litt sitron- eller limesaft når du skjærer dem opp.
  • Bær er en super måte å få i seg vitaminer og sunne antioksidanter på. Nå får vi friske bær i butikken hele året. Ha dem på brødskiven – på toppen av cottage cheese eller kremost for eksempel, eller ta dem med i en liten boks.
  • Gjør det enkelt og ta med en Coop Smoothie på flaske. Den inneholder ikke noe annet enn frukt, bær og antioksidanter og er ikke tilsatt sukker eller søtningsstoffer.

 

 

Rødbetehummus

 

  • Pålegg til ca. 8-10 skiver:
  • 340 g (2 pk á 170 g) kikerter, ferdigkokt med skall
  • 150 g rødbeter
  • 2 ss tahini (sesampaste)
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 1 ¼ ts salt
  • Pepper
  • 1 ts spisskummin
  • Ca. 1 dl kaldt kikertvann
  • 3-4 ss sitronsaft

 

  1. Sett ovnen på 200 grader. Skrell rødbetene, skjær dem i terninger og bak dem i folie ca. 20 minutter til de er møre.
  2. Hell vannet fra kikertene over i et desilitermål og sett det kaldt. Skrell kikertene mens rødbetene står i ovnen. Kikerter uten skall gjør hummusen ekstra myk og fin, men det er ikke nødvendig å skrelle dem.
  3. Kjør kikerter, rødbeter, tahini, hvitløk og halvparten av sitronsaften i en blender eller food processor. Hell litt og litt av det kalde kikertvannet i hummusen mens maskinen går. Det gjør den ekstra luftig. Kjør hummusen til en jevn puré. Smak til med salt, pepper, spisskummin og mer sitronsaft.

  

  

Bønnesalat

 

  • 150 g bønner fra boks/ pakke
  • ½ rødløk, finhakket
  • 10 basilikumblader
  • 1 ss kesam
  • 1 ts Dijonsennep
  • salt og nykvernet pepper
  • sitronsaft

 

  1. Mos bønnene lett med en gaffel. Rør inn finhakket rødløk, hakket basilikum, kesam og sennep. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  2. Du kan også krydre med en klype kajennepepper eller en spiseskje tahini (sesampasta).

 

Oppskriftene er hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn, brodogkorn.no.

https://brodogkorn.no/fakta/lag-ditt-eget-favoritt-palegg/

Redaksjonen 05. aug 2020