Dette er matpakketipsene som begeistrer. Med disse matpakketipsene sparer du både penger og miljøet.

Raske og enkle matpakketips!

Enkel matpakke av middagsrester. Bruk middagsrestene i matpakken! Ikke bare sparer du penger, du slipper også å kaste mat

Som Knutsen & Ludvigsen sa: «Det er ikke morsomt å spise sin mat, når den ligger i pakke og ikke på fat». Det er det mange som er enige i, men hvis du fyller matboksen med middagsrester kan du gjøre matpakken til en skikkelig lunsjvinner!

 

220303-u26-prix-bannere-1200x800-5.jpg

 

Det viktigste matpakketipset

Det er kun én hovedregel når du skal ha middagsrester i matpakken: Middagsmaten må avkjøles og holdes kald til den skal spises. Ifølge mattilsynet er det viktig å kjøle ned maten raskt, fordi det hindrer bakterievekst.

 

Med andre ord: Hvis gryta har stått på kjøkkenbenken over natta, glem det.

 

Rask nedkjøling betyr likevel ikke at du skal sette maten rett fra komfyren og inn i kjøleskapet. La den avkjøle seg en stund først, selv om den ikke behøver å være helt kald når du flytter den over.

 

Dette er matpakketipsene som begeistrer. Med disse matpakketipsene sparer du både penger og miljøet.

Grunnen til at det ikke er bra å sette varm mat direkte i kjøleskapet, er at den vil få kjøleskaps-temperaturen til å stige, noe som igjen kan føre til kondens og dermed bakterievekst i skapet.

 

Ris derimot, må kjøles ned raskt! Mattilsynet advarer mot å spise kokt ris som er blitt stående i romtemperatur. I risen kan det nemlig utvikles spesielt giftige bakterier.

 

 

Bedre matpakke med hjemmelagede kjøleelementer

For at maten skal holde seg kald fra du setter den i kjøleskapet, og helt til du faktisk skal spise den, er det lurt å bruke et kjøleelement eller to. Du får kjøpt elementer i mange størrelser, men hvorfor ikke lage det selv? Her er to enkle tips:

 

  1. Bruk en kjøkkensvamp eller to, klem dem sammen og fukt dem i vann. Legg dem så i fryse-poser i fryseren.

  2. Slå to fluer i en smekk: fyll en vannflaske halvfull med vann og legg i fryseren. Dagen etter fyller du resten av flasken opp med vann, og voilá: du har kaldt, frisk drikkevann og et perfekt kjø-leelement til matboksen. Putt gjerne flasken i en pose for å holde den tørr.

 

Fra middagsmat til deilig matpakke

Kjøttboller, karbonader, fiskekaker, pølser, kylling, stek, taco, pannekaker, poteter, ris, pasta, grønnsaker - det aller meste av middagsmat kan brukes til lunsj og matpakke. Her er noen enkle matpakketips:

 

 

  1. Bland pasta med kjøtt/kylling/fisk i biter, grønnsaksrester eller salat, krydder (paprika, litt oregano eller annet) og litt olivenolje eller pesto. Sammen blir det til en deilig salat i matpakken.

  2. Lag en smakfull wrap med biter av fisk eller strimler av kjøtt eller kylling, litt grønt av noe slag og litt pesto, kesam eller annet.

  3. Eller hva med en pølsesalat med potetbiter, bønner i tomatsaus, maiskorn og blomkålbuket-ter? Det er mye godt som kan brukes i en pølsesalat.

  4. Selvfølgelig kan du også kombinere middagsrestene med brød! Hva sier du for eksempel til en brødskive med et tynt lag mild sennep, noen skiver sylteagurk og en kald kjøttkake, hel eller skivet, på toppen?

 

Matpakketips - Smoothie av rå rester

Har du rester av rå brokkoli, spinat, gulrøtter eller andre grønnsaker som ikke ble kokt til mid-dag? Bruk det til lunsj og matpakken davel! Alt du trenger å gjøre er å blande grøntfôret med litt bær eller frukt, yoghurt eller juice, og vipps har du en sunn og supergod smoothie!

En smoothie med tynn konsistens (blandet med juice) kan du fryse ned i en plastflaske og ta med på jobben eller skolen som matpakke. En tykkere smoothie (blandet med yoghurt e.l.) kan du ha i en termokopp. På denne måten holder smoothien seg kald en god stund og du kan glede deg til en luksus-matpakke. God fornøyelse!

 

Kilder: matprat.no, dinside.no, helsenorge.no

 

Merete Holger Storli 14. nov 2017