Lett å lage

Ostesnadder på 10 minutter

Lyst på noe godt til kvelds? Her er ostetipsene som redder deg!

Har du en ostebit eller flere i huset, er du langt på vei mot en kosekveld. Som underlag kan du bruke for eksempel brød, tortillas eller nachos. Jarlsberg, norvegia, sveitser, cheddar, brie, camembert, blåmuggost, mozzarella – alle vanlige oster kan smeltes og mikses sammen med hva du måtte ha av grønnsaker, pålegg, krydder, sennep, ketchup eller annet. Noen minutter i stekepanne eller ovn, og du kan nyte i vei.

 

Du behøver slett ikke ha ferdigrevet ost i huset. Bruk ostehøvelen, eller skjær ostetyper som mozzarella i skiver. Osten smelter uansett når den kommer i ovnen eller stekepanna.

 

 

Eksempler på tilbehør

  • Sennep og ketchup
  • Løk
  • Pesto
  • Tomater og mais på boks
  • Krydder (f. eks. chili, oregano, basilikum)
  • Påleggskinke, kyllingpålegg, salami eller annet pålegg i skiver

Bruker du stekepanne, trenger du ikke smøre denne først, men du trenger lokk. Stek på middels varme, slik at brødet ikke blir brent. I stekeovn kan du bruke høyere varme, fra 200 til 250 grader. Stek osteretten midt i ovnen, det tar gjerne mellom fem og ti minutter før osten har smeltet. Følg med så det ikke steker for lenge.

 

 

Ostevaffel

Har du et vaffeljern? Da kan du bruke det til å lage en herlig ostevaffel: Smør sennep eller ketchup på en brødskive og legg på ost og skinke. Legg en annen brødskive oppå og stek i vaffeljernet til osten har smeltet. 

 

Nachos med kjøttdeig og ost

Har du en klump kjøttdeig? Stek den sammen med hakket løk, tøm på en liten boks hakkede tomater og eventuelt andre grønnsaker hvis du har, bønner eller annet. Krydre etter smak. Fyll en ildfast form med dette, dekk med revet ost og sett nachos langs kanten. Stek i ovnen på 200 grader til osten har smeltet.

  

 

Tortillas med skinke og ost

Smør litt pesto, rød eller grønn, på tortillas. Legg på ost, revet eller i skiver, og spekeskinke, kalkunskinke eller det du måtte ønske. Du kan gjerne supplere med tynne ringer av vårløk, løk, litt mais fra boks eller annet. Stek i ovn på 225–250 grader i rundt fem minutter.

 

Bruschetta

Mozzarella passer superbra til tomater. Du kan lage din egen raske og enkle bruschettarett: Drypp litt olivenolje over skiver av brød eller loff, og krydre lett med hvitløkspulver. Har du pesto, kan du ha litt av dette på skivene, og så mozzarella, revet eller i skiver. Legg tynne tomatskiver på toppen, og stek i ovnen på 200–225 grader til osten smelter. I stedet for pesto kan du hakke litt løk og tomater sammen og krydre det med basilikum, salt og pepper.

 

 

 

Varmt ostesmørbrød med kylling

Du trenger: Brødskiver, kyllingpålegg, ketchup, rødløk, paprika, oregano, ost.

 

Smør to brødskiver med litt ketchup, en spiseskje på hver. Legg på et par skiver kyllingpålegg, en skive rødløk og et par–tre skiver paprika. Dryss på oregano og ha revet ost på toppen. Stek det i tørr panne under lokk eller i stekeovnen på sterk varme (rundt 250 grader) til osten har smeltet. Det tar bare noen minutter, så følg med slik at ostesmørbrødet ditt ikke blir brent.

 

(Kilder: ostecompagniet.no, nrk.no, matprat.no, trinesmatblogg.no)

Merete Holger Storli 20. mai 2017