Digg pizza i en fei? Med enkle grep kan frossenpizzaen nå nye smakshøyder. Sjekk hva osten, sausen og fyllet kan gjøre. Oppskrift på pizza.
Lett å lage

Pimp opp frossenpizzaen

Med enkle grep kan frossenpizzaen nå nye smakshøyder. Sjekk hva osten, sausen og fyllet kan gjøre.

Da pizzaen kom til Norge på slutten av 60-tallet, gjorde den ikke akkurat stor suksess hos oss. Men utover 70-tallet begynte vi å få øynene opp for denne italienske retten, og siden har populariteten bare vokst.

     

    

Nå kommer det stadig flere pizzavarianter i butikkene, den ene bedre enn den andre.

 

Men for å få den helt store opplevelsen av pizzaen, er det lurt å piffe den opp litt – og her er det er mye å velge i!

 

 

Osten

Med litt ekstra ost på pizzaen, blir den straks flere hakk bedre. Du kan selvfølgelig bruke ferdig revet ost, men har du en ostebit liggende, er det bare å bruke ostehøvelen. Osten smelter uansett!

 

Den vanlige norvegiaen kan lett bli litt tam i smaken. Jarlsberg har sterkere smak og kan passe godt. Mozzarella er en veldig typisk pizza-ost, men også gorgonzola eller blå castello smaker bra som topping, i små biter blandet med annen ost. Det samme gjør ridderost.

 

Revet parmesanost er også fantastisk godt på pizza.

 

Digg pizza i en fei? Med enkle grep kan frossenpizzaen nå nye smakshøyder. Sjekk hva osten, sausen og fyllet kan gjøre. Oppskrift på pizza.

Foto: Favorittoppskrifter.no

 

Saus og dressing

Ekstra tomatsaus før steking kan være en fordel hvis du satser på ekstra fyll på pizzaen. Ellers kan det bli litt tørt, hvis du fyller på med ekstra kjøtt og annet.

 

Men det må ikke nødvendigvis være tomatsaus. Prøv med litt barbequesaus i stedet, det gir en annerledes smak.

 

Tacosaus passer også godt på pizza. Det gjør ingenting om det er tomatsaus fra før av, det blir veldig godt uansett!

 

Digg pizza i en fei? Med enkle grep kan frossenpizzaen nå nye smakshøyder. Sjekk hva osten, sausen og fyllet kan gjøre. Oppskrift på pizza.

Foto: Favorittoppskrifter.no

 

Pesto egner seg godt som dressing på pizza, både rød og grønn. Den røde er basert på soltørkede tomater og den grønne på basilikum, begge deler er smaker som hører hjemme på pizza.

 

Ha gjerne på pestoen med en gang pizzaen er kommet ut av ovnen, eller legg den på like før pizzaen er ferdigstekt, da blir den best.

 

Du kan gjerne ha hvit dressing på pizzaen, den lager du enkelt av rømme, noen spiseskjeer hakkede urter av typen oregano, basilikum og timian (eller tørkede hvis du ikke har ferske) pluss et par-tre fedd hvitløk som du hakker eller presser.

 

Digg pizza i en fei? Med enkle grep kan frossenpizzaen nå nye smakshøyder. Sjekk hva osten, sausen og fyllet kan gjøre. Oppskrift på pizza.

Foto: Favorittoppskrifter.no

 

Fyllet

Stek litt kjøttdeig sammen med hakket løk og jalapeno, bland med tacosaus og bre utover pizzaen før steking.

 

Fres en liten boks sjampinjong sammen med løk. Del litt skinke, spekeskinke eller salami i biter og ha på pizzaen sammen med soppen og løken.

 

Mais og paprika er godt sammen, og passer også godt på pizza.

 

Noen ananasbiter gir en frisk smak sammen med kjøtt og annet fyll.

 

Er du glad i oliven? Del dem opp og strø på pizzaen.

 

Her er en spennende vri: Har du kjøpt pizza med biffkjøtt? Ha på litt ferdig kokte scampi også, det blir faktisk fint sammen. Mariner gjerne scampiene først i olje med litt hvitløk og chili pluss noen dråper sitron, legg dem i marinaden når du setter på ovnen og sett dem i kjøleskapet til pizzaen er ferdig. Du kan også legge dem på like før pizzaen er ferdigstekt, så de blir varme.

 

(Kilder: matoppskrift.no, gaffel.nu, mytaste.no, aperitif.no)

 

 

Med hjerte for pizza

Det var altså de norske tipsene. Men hva vil en ekte italiener si?

 

Pizza-kokk Fabio Pezzoli er fra pizzaens hjemland. Han er ikke begeistret for frossenpizza, men gir likevel gode råd til hvordan du skal få denne best mulig:

 

  • Bruk aldri for mange ingredienser, pizza må være enkel for å kjenne den gode smaken av det du fyller på.
  • Skal du bruke en frossen variant, trenger du ferske ingredienser som ruccolasalat eller en god mozzarella. Tomatsausen bør være laget fra knuste tomater fra Italia – dette finner du i alle vanlige matbutikker. Det er veldig viktig at ingrediensene er ferske, for å få et best mulig resultat. Bruk aldri tørket basilikum, bare fersk.
  • Topping med god ost er viktig, hemmeligheten er å kjøpe gode ingredienser fra Italia, som mozzarella, en god gorgonzola eller sterk salami som kan gi fantastisk smak. Bruk aldri pølser på pizzaen, det vil ødelegge smaken.
  • Når det gjelder tomatsausen, holder det å blande den med litt olivenolje og salt!
  • Ovnen må være veldig varm når du steker pizzaen. Jeg pleier å sette pizzaen på nederste rille i ovnen og bruke bakepapir, og pass på så det ikke brenner seg.

 

Merete Holger Storli 11. feb 2017