Hvordan skal speilegg egentlig stekes? Det er ikke så vanskelig. Her får du triksene som sørger for et godt resultat hver gang speilegg står på menyen.

Slik får du et perfekt speilegg

Kritthvit, fast eggehvite med gul sol midt i – slik skal speilegget se ut. Får du det ikke til? Jo da! Med disse tipsene får du alltid et supert resultat.

«Hvordan steke et speilegg: Man tager to egg; plommen av det ene og hviten av det andre..», sto det i en humoristisk kokebok for ungkarer.

 

Vel, så komplisert trenger det ikke å være! Men skal du ha det perfekte speilegget, er det ikke bare å knuse et egg i stekepanna, gi på full guffe på plata og håpe det beste. Et tørrstekt speilegg med brune kanter er ikke spesielt fristende. Heller ikke et halvstekt, hvor det meste flyter.

 

Hvordan unngår du det?

 

Her er tipsene fra en ekspert på området: Britt Marlene Kåsin, matrådgiver i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

 

 

1. Middels varme og godt med fett

Varm en stekepanne til middels varme. Teflon er det beste til egg, som ellers lett kan sette seg fast i panna. Ha oppi stekefett når panna er blitt varm. Både olje, smør og margarin kan brukes, men best smak blir det med ordentig fett.

– Dersom du lager egg og bacon, kan du gjerne steke baconet først og bruke stekefettet som er til overs til å steke eggene i. Dette blir litt smak og behag, sier Kåsin.

 

En teflonpanne er best når du skal steke egg.

 

 

2. Delikat ved bruk av kopp

Dette er trikset som gjør at speilegget blir mest mulig delikat:

– Knekk egget forsiktig oppi en kopp først, og hell så dette forsiktig i panna, slik at plommen blir hel. Da risikerer du heller ikke at det spruter eller at alt flyter for mye utover.

 

Et speilegg skal være som en kritthvit øy midt i stekepanna – med en solgul, fløyelsmyk plomme i.

 

 

3. La egget få tid

Når så egget har kommet trygt ned i pannen, gjelder det å smøre seg med tålmodighet. Skru ned temperaturen, og stek egget ved svak varme til hviten så vidt er stivnet.

– Når eggehviten får god tid til å varme seg opp, unngår du at den blir for godt stekt på undersiden før den blir stiv oppå, opplyser Kåsin.

Når det gjelder eggeplommen, er det en smakssak om du vil ha den flytende eller fast. Du kan sjekke den ved å skake forsiktig på stekepanna og se hvor mye plommen beveger seg. Hvis du liker knust plomme, kan du gi den et lite hakk med stekespaden når hviten er blitt stiv.
 

Øse stekefett over?

Noen øser stekefett over egget med jevne mellomrom mens det stekes. Ifølge matrådgiveren har dette kun med smaken å gjøre, egget blir ikke stekt noe særlig fortere.

 

Noen liker også å fjerne den blanke hinnen som dannes over plommen når denne varmes opp.

 

– Dette har heller ikke noe å si for hverken smak eller konsistens på egget, sier Kåsin.

 

Velger du å fjerne hinnen, så må det gjøres med nennsom hånd, ellers vil det lett gå hull på plommen. Trekk stekespaden lett rundt plommen, og over selve plommen hvis dette ikke er nok.

 

Du kan godt bruke fettet fra baconet som stekefett til speilegget.

 

 

Snu eller ikke snu..

Liker du at egget er stekt på begge sider, snur du det forsiktig med stekespaden når hviten er blitt stiv og plommen begynner å stivne. Det skal bare stekes litt til på den andre siden før det er ferdig.

 

– Du kan kjenne forsiktig med stekespaden på plommen om den er passe stiv slik du ønsker den, sier Britt Marlene Kåsin.

 

Porsjert speilegg

Har du lyst til å gjøre litt mer ut av speilegget, kan du prøve denne metoden, som ifølge Britt Marlene Kåsin gir en morsom blanding av stekt og porsjert egg:

 

– Varm stekepanna til middels varme og ha så stekefett og egg oppi på vanlig måte. Men så heller du to ss vann på siden av egget, og legger på lokk. Eggene blir ferdige på et par minutter når du steker på denne måten. Vannet gir en dampeffekt, og du får en tynn hvit hinne over eggeplommen, som gjør at egget ser porsjert ut.

 

 

Speilegg i former

Med barn i familien, er det ekstra gøy å gi egget form. Noen spesialbutikker har egne speileggformer som gjør at du kan servere ringer, hjerter eller stjerner.

 

Barna kommer til å elske å få servert speilegg med morsomme former.

 

Men du kan også bruke store løk og paprika som former.

 

Skjær en stor, tykk ring og legg i en middels varm stekepanne. Skill egg i to og ha eggehviten i løk- eller paprikaringen. Når hviten er nesten fast, kan du legge i eggeplommen og steke videre til du har ønsket konsistens på plommen. Ringene må være store, eller tar det veldig lang tid før egget er gjennomstekt. Press forsiktig ringene ned i panna med en gang du har helt eggehviten oppi, så hindrer du at noe av denne flyter utenfor.

 

Merete Holger Storli 27. jun 2017