Pannekaker må ikke være flate. Lag godsakene i stekepanna med litt bakepulver og brusende boblevann. Oppskrift på luftige pannekaker.

Har du prøvd Farris i pannekakene?

Pannekaker må ikke være flate. Lag luftige godsaker i stekepanna med litt bakepulver og brusende boblevann.

– De beste pannekakene er de ikke helt amerikanske, men de er tykkere enn de syltynne og franske, mener kokken Peder Trysnes.

 

– Gjerne stekt i baconfett! Fleskepannekaker er veien å gå, legger han til.

 

 

Kokken har en hemmelig ingrediens som han alltid har i pannekakerøren. Glem melk. Her er det Farris som gjelder.

 

– For å få pannekakene mine luftige har jeg noen triks: En teskje bakepulver, en god dash eggehvite som er pisket for seg – og Farris. Denne kombinasjonen gjør at de ikke blir flate men småtykke og gode, sier Trysnes.

 

 

Smaker du på Farris kjenner du at vannet er ganske salt. Dette naturlige saltet skal også gi pannekaken en ekstra piff.

 

Pannekaker må ikke være flate. Lag godsakene i stekepanna med litt bakepulver og brusende boblevann. Oppskrift på luftige pannekaker.

 

Standard hvetemel fungerer fint i røra. Ha i et par-tre egg, men først tar du litt av eggehviten til sides. Den pisker du kjapt opp for hånd i to-tre minutter. Ha i litt salt og en spiseskje eller to med sukker. Og så til slutt en skvett med fløte.

 

– Sukkeret i røren gir en fin bruning og gjør at pannekakene steker jevnere. De blir gylne hele veien i stedet for at du får denne brune ringen midt på, opplyser Trysnes.

 

Han blander alt det tørre først og rører det våte i. Kokken føler seg frem på farrismengden til en passe tykk og jevn røre. Så setter han røren til å hvile i en halvtimes tid – minst.

 

 

 

La pannekakerøren hvile

 

Svellingen har et par viktige funksjoner. Melet trekker til seg fuktighet som gjør at du for det første får en røre som henger fint sammen. Samtidig kvitter røren seg med den kjipe melsmaken. Den er ikke veldig fremtredende, men du kan kjenne den bakerst i halsen når du spiser pannekaker hvor ikke røren har fått stå en stund.

 

Stek en testpannekake, og ha oppi mer Farris hvis røren er altfor tykk. Du kan også ha i mer mel hvis den er for tynn, men da må den få lov til å stå og hvile litt til.

 

Husk at du lager små, luftige pannekaker, så du trenger ikke fylle hele stekepanna med røre.

 

Kokken Peder sverger til sprøstekt bacon, som han lar ligge i panna mens han fyller på pannekakerøre. Da får pannekaken surret seg i baconfettet også. Ikke den sunneste retten, men godt er det.

 

Syltetøy og rømme er også herlig topping eller blandingen sukker og sitron – en favoritt for mange. Når det kommer til pannekaker er egentlig bare fantasien en brems. Alt hva ditt hjerte begjærer. 

 

 

Bananrøre med sjokoladebiter

Visste du at du kan sette smak til selve pannekakerøra? Amerikanske Megan Guertner driver PUR Oslo, og er det noe kokken har et nært forhold til så er det pannekaker. Amerikanske pannekaker.

 

– Som barn var den perfekte pannekaken fluffy og full av sjokoladebiter. Jeg hadde i tillegg både smør og lønnesirup på toppen.

 

Moren min blandet ofte vanilje, kanel og moste bananer i røren. Veldig godt! mimrer hun. I dag mikser hun fremdeles bananer inn i sine pannekaker, og har lønnesirup oppå, men sjokoladebiter er fremdeles en storfavoritt.

 

Pannekaker må ikke være flate. Lag godsakene i stekepanna med litt bakepulver og brusende boblevann. Oppskrift på luftige pannekaker.

 

Slik lager du perfekte, luftige pannekaker

 

Du trenger:

 • 3 egg

 • 3-4 dl Farris

 • En god skvett matfløte

 • 4 dl hvetemel

 • 2 spiseskjeer sukker

 • 1 teskje bakepulver

 • ½ teskje salt

 • Smør til steking

 

Slik gjør du:

 1. Bland det våte i det tørre og rør ut alle klumpene. Skill gjerne ut litt eggehvite og pisk den litt for hånd. Ha hviten i røren til slutt for ekstra luft.

 2. La røren stå og kose seg i minst en halvtime.

 3. Stek små, tykke pannekaker gylne på begge sider.

 4. Ha på hva du vil. Disse er gode med rørt blåbærsyltetøy eller dynket i lønnesirup. For nydelige dessertpannekaker kan du gjøre som Megan og blande en most banan eller små sjokoladebiter inn røra. Eller aller helst – begge deler!

 

Kjappere uten søl

Du må ikke blande og søle selv. Toro pannekaker gir nok røre til hele familien. Toro har blandet egg, mel, melk og sukker for deg, alt du trenger å gjøre er å ha 12 dl vann i en bolle og mikse inn røren.

 

Du må heller ikke steke alle pannekakene på en gang, du kan ta litt posemiks om gangen og blande til en passe tykk røre. En pose gir et lite lass tynne, gylne pannekaker som er perfekte til skogs- eller skituren.

 

Pannekakeskitur

Ingenting smaker bedre enn varme pannekaker utendørs. Ta med røre på en termos, en liten, lett stekepanne og litt smør. Bruk gjerne stekesmør på flaske som er fin å ha med i sekken. Lag et lite bål eller stek pannekakene på primus. Mmmm. Alle blir glade.

Tina Aasen 25. mar 2017