Tapas er små retter med gode smaker. Lettvint og morsomt å servere! Oppskrift på tapas på 20 minutter.
Lett å lage

Rask og superenkel tapas

Tapas er små retter med gode smaker. Lettvint og morsomt å servere!

Tapas er en miks av spanske forretter. Det finnes mangfoldige oppskrifter, og bare fantasien setter begrensninger for hva du kan lage. 

 

Typisk serveres det som små lekre porsjoner av ulike matretter. Tapas kan serveres til ulike anledninger, det passer til store selskaper, men også like godt til helgekosen hjemme. 

 

Enkleste formen for tapas er å sette fram oster og skinker, litt frukt og grønnsaker eller salat, godt brød og ferdigkjøpt aioli eller dressing. 

 

Har du lyst, kan du lage et par retter i tillegg. Med litt planlegging kan du lage tapas på litt over 20 minutter. Her har vi foreslått 5 småretter som er typiske tapasfavoritter. Rettene består av ulike oster, oliven, spekeskinke/melon, aioli, bruschetta og kylling.

 

Tapas er små retter med gode smaker. Lettvint og morsomt å servere! Oppskrift på tapas på 20 minutter.

 

Tapas for ca 4-5 personer:

 

  • Lag bruschetta, aioli og kylling, se oppskrifter nedenfor. Kylling og bruschetta tilberedes samtidig i ovnen for å spare tid. Mens det er i ovnen lager du ostefatet og skinkefatet.
  • Lag et ostefat med ulike oster som kan være Jarlsberg, Castello Blue og Brie. Server gjerne med tørket fiken, oliven, små tomater og druer. Beregn 150 g av hver ost. Kutt gjerne små ostebiter av Jarlsberg og oliven på coctailpinne. Her har vi brukt grønn oliven med paprika.
  • Velg en god spekeskinke og honningmelon. Kutt honningmelonen i små biter. Tre melon og spekeskinke på en coctailpinne eller legg alt på et fat. Bruk 150 g spekeskinke og ½ melon.
  • Kos deg med matlagingen og serveringen. 

 

Tapas er små retter med gode smaker. Lettvint og morsomt å servere! Oppskrift på tapas på 20 minutter.

 

Slik lager du bruschetta

 

Du trenger:  

  • 1 stk baguette
  • Olivenolje
  • 250 g små tomater
  • Basilikum
  • Hvitløk

 

Kjøp frosne eller halvstekte baguetter, stek etter anvisning på pakken. Eller kjøp fersk baguette hvis de har det i butikken.

 

Skjær skiver av baguetten i ca 1,5 cm tykkelse. Pensle sidene med olivenolje og sett dem i en forvarmet ovn på 200 grader, i ca. 4-5 minutter eller til de er gyldne. 

 

Rens 1-2 hvitløksbåter og gni hvitløksfedd på hver baguetteskive. 

 

Del tomat i båter, legg i en skål. Dryss litt olivenolje over tomatene og bland forsiktig. Legg tomatblandingen oppå baguetteskivene og dryss litt finhakket basilikum over. 

 

Tapas er små retter med gode smaker. Lettvint og morsomt å servere! Oppskrift på tapas på 20 minutter.

 

Slik lager du kyllingklubber

Du trenger:  

  • 750 g kyllingklubber/vinger
  • 1 dl lønnesirup
  • 1 ts worchestershire saus
  • 1 ts sennep
  • 1 ts sitronsaft

 

Bland 1 dl lønnesirup, 1 ts worchestershire saus, 1 ts sennep og 1 ts sitronsaft i en stor beholder. Tilsett kyllingklubber/vinger og bland forsiktig. 

 

Legg kyllingen i ildfast form og sett inn i forvarmet ovn på 200 grader, i ca 15 minutter.

 

Tapas er små retter med gode smaker. Lettvint og morsomt å servere! Oppskrift på tapas på 20 minutter.

 

Slik lager du aioli 

Å lage hjemmelaget aioli er ikke vanskelig med en stavmikser. Det smaker kjempegodt! Alle ingrediensene bør være romtempererte før du starter. 

 

Du trenger: 

  • 2 eggeplommer
  • 2 dl nøytral olje (f.eks. rapsolje)
  • 1 ss nypresset sitronsaft 
  • 1 ts dijonsennep
  • 2 hvitløksfedd
  • 1/4 ts salt
  • 1/4 ts pepper

 

Legg 2 eggeplommer i et desilitermål eller en bolle med høy kant. Tilsett 1 ss sitronsaft, 1 ts dijonsennep og 2 stk revet/presset hvitløksfedd. 

 

Sett stavmikseren i bunnen av beholderen. Kjør på høy hastighet, spe forsiktig 2 dl olje i en tynn stråle mens stavmikseren kjører. Kjør til den blir tykk. Smak til med salt og pepper. 

 

Om den skulle skille seg, begynn på nytt med ny eggeplomme og tilsett den mislykkede aiolien i en tynn stråle i beholderen mens stavmikseren kjører. 

Kristine Sæther Moen, favorittoppskrifter.no 18. aug 2016

Har du lest disse?