Er du så glad i pizza at du godt kunne spist det hver dag? Da bør du prøve å lage sunn pizza med søtpotet- eller blomkålbunn. Like sunt som det er godt!

Slik lager du sunn pizza

Lager du sunn pizza med en av disse deigene, kan du med god samvittighet spise pizza når du vil!

De aller fleste er enige om at pizza er noe av det beste som finnes. Det er også en rett med lange tradisjoner, som nå lages i ulike varianter. Sammensatt av en sprø eller luftig bunn, deilig saus, smeltet ost og fristende topping, er dette en sikker vinner for både store og små.  

Opprinnelig kommer den moderne pizzaen fra Napoli i Italia, hvor flatt brød ble bakt i ovn med tomatsaus, ost og andre ingredienser, og til slutt stekt i vedfyrt ovn. Senere, i forbindelse med den italienske utvandringen til blant annet New York på slutten av 1800-tallet, ble pizzaen spredt rundt i verden.

Siden den gang er pizzaen videreutviklet, og det finnes nå utallige varianter av den folkekjære klassikeren.


Sunn pizza

Her hjemme blir pizzaen forbundet med kos, og for mange familier er pizza en skikkelig helgefavoritt. Men det trenger faktisk ikke være helg for å nyte en sprø pizza med fristende topping.

Lager du pizza med søtpotetbunn eller blomkålbunn, er du nemlig sikret et sunnere resultat. I tillegg byr de alternative bunnene på spennende smaker som faktisk gir pizzaen en ekstra smaksdimensjon du garantert vil like!

Slik lager du pizza du kan spise med god samvittighet:

Pizza med søtpotetbunn og hvit pizzasaus

Lager du pizzabunn med søtpotet får du ikke bare en sprø pizza, du får også den søte og gode søtpotetsmaken som passer perfekt til en syrlig, hvit pizzasaus og salt topping. Dette er smakskombinasjoner det skal godt gjøres å ikke like.

Er du så glad i pizza at du godt kunne spist det hver dag? Da bør du prøve å lage sunn pizza med søtpotet- eller blomkålbunn. Like sunt som det er godt!

 

Dette trenger du:

2 store søtpoteter (ca. 800-900g)

200 g speltmel

2 egg

1 ss olje

2 ss presset sitron

1 ts bakepulver

Krydder (salt, pepper og oregano)

200g creme Crème fraîche (10%)

1 fedd presset hvitløk 

1/2 rød chili

1/2 halv presset sitron

Salt og pepper
 

Spekeskinke

Ost

Pinjekjerner

Ruccula

Slik gjør du: 

Skyll søtpoteten og kutt den i store biter, med skallet på. Legg bitene på et stekebrett med bakepapir og bak i ovnen på 200 grader varmluft i 30-35 minutter til søtpoteten er mør.

 

Når de ferdige i ovnen, fjerner du skallet fra søtpoteten, og lager søtpotetmos med en stavmikser. Skru deretter ovnen ned til 175 grader.

 

Tilsett resten av ingrediensene, og bland alt sammen. Fordel deigen jevnt utover et stekeberett, og forstek deretter bunnen i omtrent 20 min.

I mellomtiden lager du den hvite pizzasausen. Finhakk chili og hvitløk og bland det sammen med creme fraiche. Tilsett sitronsaft, og smak til med salt og pepper. Husk at spekeskinken og osten er salt, så vær forsiktig med hvor mye salt du bruker.

Når bunnen har vært i ovnen i ca. 20 min, tar du den ut og legger på fyllet. Fordel sausen utover bunnen, strø over osten og legg på spekeskinken. Stek pizzaen i 10-15 minutter til osten er gyllen. Topp til slutt med frisk ruccola og ristede pinjekjerner.

Vegetarpizza med blomkålbunn

Denne vegetarpizzaen er like god som den er sunn. Blomkålbunnen er både sprø og smakfull, og med bakte grønnsaker på toppen vil du se at smaksløkene vil smile.

Dette trenger du:

1 blomkål

2 egg

1 ss creme fraiche

1 dl revet mozzarella

2 ts oregano

1 klype salt

1 klype pepper

1 glass pesto

1 paprika

1/2 rødløk

½ boks cherrytomater

Revet ost

Er du så glad i pizza at du godt kunne spist det hver dag? Da bør du prøve å lage sunn pizza med søtpotet- eller blomkålbunn. Like sunt som det er godt!

 

Slik gjør du:

Rens og del blomkålen i biter. Kjør den sammen med egg, crème fraîche, mozzarella og krydder i en stavmikser, blender eller i en kjøkkenmaskin med knivblader, til du har en glatt og jevn masse.

Spre deretter røren utover i en langpanne eller et stekebrett dekket med bakepapir. Du kan velge om du vil ha én stor pizza eller flere små, men sørg for å smøre godt ut, slik at pizzaen blir tynn og sprø. Dette skal så settes i ovnen i 15 minutter på 220 grader.

 

Mens pizzaen steker, kutter du opp paprika, rødløk og cherrytomater. Når bunnen er forstekt, tar du den ut, smører på pesto , strør over ost og fordeler grønnsakene utover.

 

Stek i ytterligere 8 minutter, før du tar den ut og er klar til å nyte et sunt og godt måltid hele familien vil like.
 

Kilder: www.snl.no

Eirik Bonesmo Grimsmo 23. mar 2018