Lett å lage

Slik skreller du appelsin uten å søle

Sjekk disse to skrellemetodene som gjør at du skreller appelsinen i en fei.

Appelsin er obligatorisk på skitur og perfekt både som mellommåltid og dessert. Syren og sødmen gjør den også til en fantastisk smaksetter i salater, sauser, marinader og dressinger. Appelsin løfter også kylling til nye høyder og andebryst i appelsinsaus er en klassiker. I tillegg er den safige frukten en kalorifattig c-vitaminbombe som også er rik på kostfiber.

 

 

Appelsin er ikke bare appelsin

Det finnes mange ulike typer appelsiner, men frukten deles vanligvis inn i tre hovedgrupper; blonde, røde og bitre. Blonde appelsiner med gult fruktkjøtt er de vanligste i Norge og røde appelsiner kalles også blodappelsiner. I fruktsalat kan det være dekorativt å blande blonde og røde appelsiner.

Den bitre pomeransappelsinen har helt andre smaksegenskaper enn søte appesiner og brukes til appelsinmarmelade. Appelsin dyrkes over hele verden, men i Norge finner du vanligvis appelsiner fra Spania, Italia og Egypt

 

 

Påskeappelsiner hele året

Påskeappelsiner er en lang tradisjon i Norge og stammer fra før krigen da appelsiner kun fantes i norske butikker noen måneder hver vinter. De søteste og beste sortene var tilgjengelig rundt påske, og ble derfor en smakfull påsketradisjon. Nå har vi heldigvis appelsiner i fruktdisken hele året. 

 

Likevel: Selv om appelsin er obligatorisk på tur, er det lett å kvie seg for å skrelle den. Klissete, kalde fingre kan fort bli resultatet. Men det er det slutt på nå, etter disse to skrellemetodene: 

 

 

2 måter å skrelle en appelsin på:


1. Skjær i skallet rundt midten av appelsinen. Bruk en skje og løsne appelsinen med skjeen.

 

 

2. Skjær av toppen og bunnen på appelsinen. Bruk en kniv og skjær inn på langs av en appelsinbåt til midten av appelsinen. Brett appelsinen ut.

 

Enkel smoothie av appelsin

 

Appelsinjuice passer perfekt til smoothie, og denne enkle varianten lager du på et par minutter. 

 

Til 1 porsjon trenger du: 

  • 2,5 dl appelsinjuice
  • 2 dl frossen tropisk smoothiemiks 

 

Slik gjør du:

Hell appelsinjuice og smoothiemiks i en blender og bland til en jevnt smoothie. Ha over i glass og server med en gang

 


Boller med appelsinsmak

Til ca 20 boller trenger du:

  • 1 pakke Toro hveteboller 
  • 5o gram margarin (eller etter anvisning på pakningen) 

Fyll

  • 4 - 6 ss appelsinmarmelade
  • 2 ss romtemperert meierismør
  • 2 ts kanel
  • 2 ss sesamfrø

 Slik gjør du

  • Lag bolledeig etter anvisning på pakken.
  • Kjevle deigen ut til en stor og avlang leiv på ca. 30 x 55 cm. Smør appelsinmarmeladen jevnt utover, rull sammen og del i ca 1 cm tykke stykker som legges på bakepapir på stekebrett.
  • Heve etter anvisning på pakken.
  • Rør sammen smør, kanel og sesamfrø og smør over bollene. Stek etter anvisning.

 

TIPS: Appelsinskall løfter mørke sjokoladekaker til nye høyder. Vask 1 appelsin i varmt vann for å fjerne voksbelegget, tørk appelsinen og riv skallet. Ha i 2 ss revet appelsinskall i kakerøren eller pynt med kaken med revet appelsinskall.

 

(Kilder: Store norske leksikon, Opplysningskontoret for frukt og grønt)

Redaksjonen 14. feb 2017