
GULROT- OG APPELSINSUPPE
Prøv denne oppskriften!
Sjekk disse to skrellemetodene som gjør at du skreller appelsinen i en fei.
Appelsin er obligatorisk på skitur og perfekt både som mellommåltid og dessert. Syren og sødmen gjør den også til en fantastisk smaksetter i salater, sauser, marinader og dressinger. Appelsin løfter også kylling til nye høyder og andebryst i appelsinsaus er en klassiker. I tillegg er den safige frukten en kalorifattig c-vitaminbombe som også er rik på kostfiber.
Det finnes mange ulike typer appelsiner, men frukten deles vanligvis inn i tre hovedgrupper; blonde, røde og bitre. Blonde appelsiner med gult fruktkjøtt er de vanligste i Norge og røde appelsiner kalles også blodappelsiner. I fruktsalat kan det være dekorativt å blande blonde og røde appelsiner.
Den bitre pomeransappelsinen har helt andre smaksegenskaper enn søte appesiner og brukes til appelsinmarmelade. Appelsin dyrkes over hele verden, men i Norge finner du vanligvis appelsiner fra Spania, Italia og Egypt
Påskeappelsiner er en lang tradisjon i Norge og stammer fra før krigen da appelsiner kun fantes i norske butikker noen måneder hver vinter. De søteste og beste sortene var tilgjengelig rundt påske, og ble derfor en smakfull påsketradisjon. Nå har vi heldigvis appelsiner i fruktdisken hele året.
Likevel: Selv om appelsin er obligatorisk på tur, er det lett å kvie seg for å skrelle den. Klissete, kalde fingre kan fort bli resultatet. Men det er det slutt på nå, etter disse to skrellemetodene:
1. Skjær i skallet rundt midten av appelsinen. Bruk en skje og løsne appelsinen med skjeen.
2. Skjær av toppen og bunnen på appelsinen. Bruk en kniv og skjær inn på langs av en appelsinbåt til midten av appelsinen. Brett appelsinen ut.
Appelsinjuice passer perfekt til smoothie, og denne enkle varianten lager du på et par minutter.
Til 1 porsjon trenger du:
Slik gjør du:
Hell appelsinjuice og smoothiemiks i en blender og bland til en jevnt smoothie. Ha over i glass og server med en gang
Til ca 20 boller trenger du:
Fyll
Slik gjør du
TIPS: Appelsinskall løfter mørke sjokoladekaker til nye høyder. Vask 1 appelsin i varmt vann for å fjerne voksbelegget, tørk appelsinen og riv skallet. Ha i 2 ss revet appelsinskall i kakerøren eller pynt med kaken med revet appelsinskall.
(Kilder: Store norske leksikon, Opplysningskontoret for frukt og grønt)