Mugg er både uappetittlig og helsefarlig. Med disse tipsene holder unngår du mugg på sommerens ferske fristelser.

Slik unngår du mugg på frukt og bær

Mugg er både uappetittlig og helsefarlig. Med disse tipsene holder du den giftige soppen unna.

Frisk frukt og deilige, søte bær – det er snadder hele året. Rene vitaminpillene er det også, så du kan kose deg med verdens beste samvittighet.

 

Men spesielt bærene skal ikke ha oppholdt seg mange dagene på kjøkkenet ditt før de begynner å bli ulekre og uspiselige. Mugg skal vi holde oss langt unna. Den inneholder gift som kan være helsefarlig for mennesker. Heldigvis, får vi nesten si, er mugg særs lite fristende å spise. Men helt skrekken behøver du ikke få.

 

­

 

– ­Har du fått en bærkurv med noen få mugne bær, behøver du ikke kaste hele kurven. Kast de mugne bærene, og kos deg med resten, sier kokk og matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen.

Har du derimot fått mugg på saft, gelè eller syltetøy, er løpet kjørt. Da er det bare èn ting å gjøre: Kaste alt sammen.

 

Skylle eller ikke skylle?

Det viktigste du kan gjøre for å unngå mugg, er å skylle alt av bær og frukt. Men det er å bruke skjønn.

– Bærene skal i utgangspunktet ha topp kvalitet og være godt behandlet og pakket inn. Se på bærene og bruk sunn fornuft, er rådet fra Gulbrandsen.

Skal du oppbevare bærene hjemme en dag eller to, er det best å oppbevare dem i kjøleskap.

– For å unngå bløte bær, er det også lurt å vente med å skylle dem til like før de skal spises.

Når det gjelder jordbær, la hamsen sitte på under skyllingen. Denne virker nemlig som en slags propp, som holder vannet ute fra bærene.

 

 

Prøv eddikvann

Eddik er et annet vidundermiddel. Vasker du bær med eddik, holder de seg lenger uten å mugne. Du bruker ikke ren eddik til dette, men eddik blandet med vann. Passe blandingsforhold er to tredjedeler vann til en tredjedel eddik.

 

Hell eddikvannet over bærene i en bolle, og så rører du forsiktig rundt til alle bærene har «badet». Hell av vannet og skyll forsiktig med rent, kaldt vann etterpå. Husk at bær ikke tåler hardhendt behandling, så rør og skyll med nennsom hånd.

La bærene renne godt av seg, og sett dem i kjøleskapet.

 

– Men det beste rådet er å ikke kjøpe mer enn du trenger der og da, og heller fryse eller sylte det du eventuelt har kjøpt for mye. Bær er ferskvare! De nytes best med en gang, sier Toril Gulbrandsen.

 

Kilder: frukt.no, mattilsynet.no, dinside.no, forskning.no

Kristine Moen Lippard 26. jun 2017