Steker du omeletten for hardt?

En omelett skal behandles forsiktig og stekes sakte på lav varme. Da blir den myk, fluffy og perfekt.

En omelett er deilig og næringsrik mat. De fleste tenker kanskje på frokost, når de tenker på omelett, men du kan fint lage omelett til middag.
 

– En klassisk bondeomelett er tykk og god, gjerne fylt med poteter og purreløk om du vil servere den som middag, sier Peder Trysnes.

 

Omelett er hurtigmat, og det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan ha i. En perfekt måte å få brukt opp rester på.
OMELETT I OVNEN

Omelett er hurtigmat, og det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan ha i. En perfekt måte å få brukt opp rester på. Prøv denne oppskriften!

 

Ifølge kokken på populære Trattoria Popolare i Oslo er omeletten perfekt restemat. Pisk eggene godt med salt og pepper. Raid kjøleskapet og fyll den med det du har og måtte like. Søte tomater, som du steker på forhånd. Timian eller andre friske urter og smakfulle sopper. 

– Det viktige er at du steker ingrediensene litt før du har de i. Du vil at de skal slippe vannet så det ikke renner ut i omeletten og ødelegger den. Ingrediensene vil også smake mer i seg selv hvis de får en runde i stekepanna med litt salt og pepper først, tipser Trysnes.

 

Vil du ha grønnsaker som løk og paprika i omeletten må de nesten stekes først, ellers risikerer du å ende opp med harde, rå biter i den myke omeletten din.   

 

Peder Trysnes bruker en skvett fløte i sin omelett. God og fet fløte gir en silkemyk følelse i munnen. Hvis du ikke vil bruke fløte, kan du ha i litt vann eller Farris. Melk gjør samme nytten som vann, men vil ifølge kokken ikke gi noe bedre resultat. Ha alltid godt med salt og pepper i røren – og gjerne chili hvis du liker litt futt i maten.

 

– En tabbe mange gjør er at de undersalter og peprer for lite. Folk er livredde for å smake på rå egg, men jeg anbefaler sterkt å smake før du steker. Norske egg er trygge selv om de er rå, så det går helt fint, bemerker Trysnes.

 

 

Slik steker du omeletten perfekt

 

En klassisk feil mange gjør er å steke omeletten på høy varme. Da får eggene en brun skorpe under som ikke er god, og i stedet for at eggene hever og stivner i rolig tempo blir omeletten ofte flat og kompakt.

 

– Du vil steke omeletten på svak, svak varme over lang tid. Som om du posjerer eggerøren og nesten lager en soufflé – luftig og god, sier kokken.

 

Husk at omeletten ettersteker selv når den er tatt av varmen. Hvordan du liker eggene dine er selvfølgelig en smakssak, men ifølge ekspertene skal den være solgul, myk og på grensen til rå inni. Det er Peder Trysnes enig i.

 

– Omeletten er hyggelig når den disser som en pudding, konkluderer han.

 

Kokken Megan Guertner driver selskapet PUR Oslo som spesialiserer seg på sunn mat. Hun har en favorittomelett hun stadig vender tilbake til. Den består av ferske egg, rød, grønn og gul paprika, brokkoli i veldig fine biter, kale eller spinat, og hun elsker geitost i sin omelett.

 

– Røren krydrer jeg godt med havsalt, pepper og gurkemeie før jeg steker omeletten langsomt i olivenolje. Halvveis i stekingen har jeg oppå geitost eller ren buffalo-mozzarella som smelter inn og gir både en nydelig smak og konsistens, sier Guertner.

 

Omeletten kan du lage åpen eller lukket – helt opp til deg. For en lukket omelett, ha fyllet oppå røren når den har satt seg litt i bunn men fremdeles er rennende oppå. Brett så den ene halvdelen over og la stå i kort tid før du tar den over på en tallerken.

 

Hvis du lager en enkel omelett, er en frisk salat og godt brød perfekt tilbehør.

 

Har du kalkunrester lager du denne varmende gryten med lekkert pailokk i en fei. Oppskrift på pai med kalkunrester.
PAI MED KALKUNRESTER

Har du egg og kalkunrester lager du denne varmende gryten med lekkert pailokk i en fei. Prøv denne oppskriften!


Derfor er omelett supermat

 

Ferske egg er svært næringsrike og inneholder vitamin A, kalsium, vitamin D, Vitamin b-12, vitamin B-6, jern, magnesium og mye protein som musklene trenger for å vokse.

 

Fyller du omeletten med friske grønnsaker, har du et sunt måltid som holder deg gående i mange timer. Det fine med omeletten, er at den fungerer perfekt både til frokost, middag og kvelds.

 

Redaksjonen 20. mai 2017