Ananas er både søt, sunn og får fart på fordøyelsen. Her er alle ananas-tipsene du trenger. Oppskrifter med ananas.

Derfor kan du fråtse i ananas

Den er både søt, sunn og får fart på fordøyelsen. Her er alle ananas-tipsene du trenger.

Synet og duften av en fersk ananas får oss til å drømme om tropiske strender. Det fine med ananas er at den er både søt, sunn og slankende på én gang. Den har lite kalorier, men masse vitaminer. Ananas inneholder også et stoff (bromelain) som stimulerer fordøyelsen.

 

Den søte smaken er blandet med litt syrlighet, noe som gjør at ananas passer bra til middagsretter – alt fra pizza til kyllinggryter til grillmat til wok til salater.

 

Men hvordan finner du den akkurat passe modne ananas i butikken? 

 

 

Det første du skal gjøre, er å se på bladene til frukten. Friske og grønne blader sladrer om en god frukt. Er de visne og tørre, er selve frukten gammel også.

 

Så kan du følge opp med å lukte på ananasen. Lukter den søtt og godt, er det et godt tegn. Fargen på en passe moden ananas er gylden. Her er nok et «sjekketriks»: Dra lett i bladene. Løsner de uten problemer, har du en bra frukt i hånden.

 

 

Slik skreller du ananas

Hvis du skal lage terninger av fruktkjøttet, kan du gjøre det på denne måten:

 

Skjær en skalk av begge endene av ananasen. Sett den på høykant og skjær av skallet ovenfra og nedover. Del ananasen i to på langs, og del delene i to igjen. Nå kan du lett skjære bort den harde kjernen, og dele fruktkjøttet opp i terninger hvis du ønsker det.

 

Ananas er både søt, sunn og får fart på fordøyelsen. Her er alle ananas-tipsene du trenger. Oppskrifter med ananas.

 

Ananas er ikke bare frisk og velsmakende, den er også utrolig dekorativ. Du kan selvfølgelig bare kutte den i terninger og slenge den oppi en fruktsalat. Men hvorfor ikke gjøre noe mer spennende ut av den? 

 

Sett ananasen på høykant og del den i to på langs med en skarp kniv. Ta ut fruktkjøttet, enten i terninger eller mer som mos. Den harde kjernen skal ikke brukes. Fyll den liggende halve ananasen med bær og frukt etter smak, og med forskjellige farger: Røde jordbær, gul melon, grønn kiwi, hva du vil. Så enkelt, så godt, så lekkert og fristende!

 

 

Ananas-is med bare to ingredienser

Del opp fersk ananas i biter og frys dem. Frys gjerne også de halve ananasdelene som du har fjernet kjøttet fra. Hell litt kokosmelk (helfet eller mager, det spiller ingen rolle) i en blender og ha i de frosne ananasterningene. Blend dette i tre-fire omganger. Du må røre litt i massen underveis, til den blir silkemyk. Ta ut ananasskallene fra fryseren og fyll massen oppi, pynt med bær eller annet hvis du vil.

 

Isen må spises med en gang, da er den best. Det fine med denne isen er at den er sunn, ikke fetende – og den behøver ikke å fryses.

 

Ananas er godt i smoothie sammen med annen frukt, bær og for eksempel kokosmelk. Bruker du fersk ananas i smoothien, hvorfor ikke servere den i selve ananasen? Når du har fjernet det meste av fruktkjøttet fra den nederste halvdelen av frukten, hell smoothien oppi og server med sugerør.

 

Ananas er både søt, sunn og får fart på fordøyelsen. Her er alle ananas-tipsene du trenger. Oppskrifter med ananas.

 

Flere ananas-tips

Hvis du fryser ned ananasbiter, kan disse brukes som morsomme og velsmakende isbiter i en fruktdrikk, bowle eller annet.

 

Ananas inneholder stoffer som gjør kjøttet mørt. Bland gjerne fersk ananas i marinade noen timer før du skal steke eller grille kjøttet. Du kan også legge skiver av fersk ananas sammen med kjøttet i en plastpose, eller legge kjøttet på en seng av ananasskiver i en bolle eller ildfast form. Dekk kjøttet med ananas på toppen også, og la dette ligge på kjøkkenet i et par timer (snu gjerne på kjøttet underveis) eller i flere timer i kjøleskap. NB: Hermetisk ananas er behandlet og virker ikke på samme måten. 

 

(Kilder: frukt.no, smud.no, klikk.no)
Merete Holger Storli 15. mar 2017