Vegetartaco er perfekt når du vil ha en kjøttfri middag. Bytter du ut kjøttet med disse ingrediensene blir vegetartaco fort et ukentlig høydepunkt.
Lett å lage

Slik lager du deilig vegetartaco

En kjøttfri dag i ny og ne er ingen dum idé. Med vegetartaco er du sikret et smakfullt måltid som både store og små vil be om mer av.

Taco er bortimot blitt en nasjonalrett i vårt langstrakte land. Fra å være en fredagstradisjon er det nå like populært å spise taco på en helt vanlig tirsdag.

 

 

 

Og en perfekt taco må en jo inneholde en eller annen form for kjøtt?

 

Nei, det trenger du faktisk ikke. Faktisk kan en vegetartaco være minst like god som vanlig taco, om ikke bedre. Det finnes nemlig mange smakfulle ingredienser som ikke bare erstatter kjøttet, men som hever tacoopplevelsen.

 

Bønnestuing

Et av de mest vanlige alternativene til kjøtt i tacoen er bønner. Mange bruker jo allerede bønner som tilbehør, men hvorfor ikke la dem utgjøre hovedingrediensen? Bønner er stappfulle av proteiner, og tilsetter du bare et par ingredienser, får du en bønnestuing som vil begeistre enhver tacoelsker.

 

Vegetartaco er perfekt når du vil ha en kjøttfri middag. Bytter du ut kjøttet med disse ingrediensene blir vegetartaco fort et ukentlig høydepunkt.

 

 

Alt du trenger er: 1 stk stor løk, 2 stk chili, 3 fedd hvitløk, 2 bokser med røde eller svarte bønner, litt crème fraîche og tacokrydder.

 

Stek løk, chili og hvitløk på middels/høy varme til løken er gul og mør. Tilsett så bønnene. Sett opp varmen og mos bønnene mens du rører. Stuingen er ferdig når konsistensen er kremet med noen hele bønner intakt. Smak til med tacokrydder. Til slutt tilsetter du en hel lime og en spiseskje crème fraîche.

 

Du har nå en bønnestuing som er så god at du fort glemmer at tacoen er kjøttfri.

 

 

Vil du ha flere tacotips? Prøv disse enkle tipsene:

 

 Søtpotet

Søtpoteten kan brukes til så mangt, og er også nydelig som kjøtterstatter i tacolefsen. Den søte smaken og det salte krydderet gir tacoen et deilig særpreg som du blir hekta på.

 

Alt du trenger å gjøre er å skrelle og kutte søtpoteten i biter. Fordel bitene på et stekebrett og dryss over tacokrydder og olivenolje. Vend gjerne bitene noen par ganger for å dekke mest mulig med olje og krydder.

 

 

Stek søtpotetene på 210 grader i omtrent 25 minutter. Et godt tips er å ta ut en av de større bitene når du ser at de begynner å bli gylne og litt sprø i kantene. Og mens  søtpotetene lager seg selv i ovnen, kan du gjøre klart resten av tacotilbehøret.

 

Tilbehøret

Når du skal lage vegetartaco, er det også en god idé å gjøre noe ekstra med tilbehøret. Det er nemlig ikke mye som skal til for at grønnsakene du allerede bruker i tacoen blir enda bedre.

 

Et godt tips er å bake noen av grønnsakene i ovnen. Ikke bare bringer det frem god sødme, de får også en herlig konsistens som står godt til de andre mer crispy grønnsakene. Bak for eksempel cherrytomater og paprika i ovnen i henholdsvis 20 og 30 minutter med litt olivenolje, salt og pepper. Resultatet blir en tacolefse hvor det salte og søte, og det knasende og myke blandes sammen til en uforglemmelig opplevelse.

 

 

Enten du lager taco med kjøtt eller ikke, er det alltid deilig å lage en frisk hjemmelaget guacamole eller å tilsette noen friske urter. Å strø litt finhakket koriander over fyllet før du bretter tacolefsen er den perfekte prikken over i-en for hvilken som helst taco.

Eirik Bonesmo Grimsmo 22. des 2017