Det er ingen grunn til å unngå kyllingfileten så lenge du behandler det på den riktige måten. Her får du oppskriften.
Lett å lage

Tenk på dette når du behandler kylling

Det er ingen grunn til å unngå kyllingkjøtt så lenge du behandler det på den riktige måten.

Er du blant dem som har kviet deg for å lage og spise kyllingkjøtt etter flere funn av antibiotikaresistente bakterier? Det trenger du ikke. Det er enkelt å beskytte deg mot slike bakterier bare du behandler kyllingen på den riktige måten. 

 

 

6 tips

Mattilsynet har kommet med disse hygienerådene som du alltid bør følge når du skal behandle rått kyllingkjøtt. Det er ingen hokus pokus knyttet til dette, men viktige regler du alltid bør følge dersom kylling står på menyen.

 

  1. Vask hendene.

  2. Bruk rene redskaper og kluter.

  3. Sørg for tilstrekkelig oppvarming. Kjøttet skal være gjennomstekt/gjennomkokt.

  4. Hold rå og tillaget mat atskilt. Det vil si: Bruk egne redskap/skjærefjøl/fat til rått kjøtt. Ikke bruk samme redskap til tillaging av salat som du bruker til kjøtt.

  5. Sjekk temperaturen i kjøleskapet.

  6. Sørg for rask nedkjøling.

 

Tørk, ikke skyll kjøttet

Å skylle kjøtt uten å søle er så godt som umulig.

Når du skyller kyllingen ren, risikerer du at hele området rundt vasken blir infisert, inkludert kranen som du tar på hver gang du vasker deg på hendene. I stedet bør du tørke av kjøttet med kjøkkenpapir.

En ekstra bonus er at du vil oppnå et sprøere skinn ved steking dersom du tørker fremfor å vaske kyllingen.

 

Tørk kyllingen fremfor å vaske den

 

Kylling og grønnsaker i samme gryte

Du kan steke kjøtt og grønnsaker i samme panne eller gryte så lenge kjøttet blir helt gjennomstekt. Tilsett grønnsakene et stykke ut i stekeprosessen slik at kjøtt og grønnsaker blir ferdige til samme tid. På den måten vet du at grønnsakene ikke har tatt til seg noen av bakteriene fra kyllingen.

 

Kylling kan godt stekes sammen med grønnsaker, bare du sørger for at den er gjennomstekt

 

Kilde: dinside.no mattilsynet.no, nrk.no

Kristine Moen Lippard 26. jun 2017