Oppbevar maten riktig i kjøleskapet, og du kan spare mye penger. Her er kjøleskap-tabbene du bør unngå. Guide til plassering av mat i kjøleskapet.

Slik bør du oppbevare maten i kjøleskapet

Oppbevarer du maten riktig i kjøleskapet, kan du spare både tid og penger. Her er kjøleskapstabbene du bør unngå.

Riktig oppbevaring i kjøleskapet er viktig for holdbarheten, for økonomien og miljøet. Med orden og oversikt i kjøleskapet unngår vi at maten blir ødelagt og kastet. Ifølge matsvinn.no kaster hver person i Norge over 46 kilo mat i året. 

 

Når dette utgjør ca 25% av matbudsjettet, ja da er det klart at det er mange penger å spare.

 

– Holdbarheten kan faktisk ganges med tre dersom maten oppbevares riktig, sier Leif Eliassen Neksum hos Electrolux. Hold temperaturen jevn og kald i kjøleskapet, råder kjøleskapseksperten. 

 

 

Kjøleskap som har nullsone gir lengre holdbarhet, og i kjøleskap med «multiflow» er det ikke så viktig hvor man plasserer matvarene. Der blåses det ut kaldluft som gjør at hele skapet får jevnere temperatur.

 

I kjøleskap uten disse funksjonene er derimot plasseringen av matvarene ytterst viktig. Og det aller første du må tenke på er at det er viktig å få matvarene raskt hjem og inn i kjøleskapet når du handler. Ellers øker temperaturen for mye og holdbarheten blir dårligere. Her har også moderne kjøleskap ofte en funksjon for hurtignedkjøling av matvarene etter store innkjøp.

 

Sjekk hvor du bør plassere matvarene i kjøleskapet når det mangler både hurtignedkjøling, nullsone og «multiflow»:

 

Oppbevar maten riktig i kjøleskapet, og du kan spare mye penger. Her er kjøleskap-tabbene du bør unngå. Guide til plassering av mat i kjøleskapet.

 

Ferdigmat og pålegg

Øverst i kjøleskapet er ikke temperaturen så lav som nede i skapet, derfor bør man plassere mat her som ikke må ha det maksimalt kjølig.

 

For eksempel mat som ikke trenger tilberedning, pålegg, ferdigretter – og ferdig stekt eller kokt mat. Her kan du legge middagsrestene dine, og urtene kan også plasseres her. Samt egg i kartong.

 

Egg kan oppbevares i romtemperatur noen dager. Faktisk er det bare en fordel, da de får bedre bakeegeneskaper og ikke sprekker like lett ved koking.

 

 

Melk og fløte

Innerst og i midten av kjøleskapet er det riktige stedet for uåpnede melkekartonger og kremfløte. De fleste plasserer melk i kjøleskapsdøren, men døren er det varmeste stedet i kjøleskapet, og melken kan da bli fortere sur. Melk bør legges bakerst i kjøleskapet, gjerne på midterste hylle.

 

Fisk og kjøtt

Fisk og kjøtt trives aller best på den kaldeste plassen i kjøleskapet.

 

De fleste er kanskje ikke klar over at varm luft stiger, og at kjøttet derfor slett ikke bør ligge øverst i kjøleskapet. 

 

Rå fisk, kjøtt og fugl bør plasseres nederst i kjøleskapet, der det er kaldest. Rå kylling og kjøttdeig kan gjerne legges helt bakerst på glassplaten over grønnsakskuffen, der det er kaldest. Noen kjøleskap har dessuten ekstra kalde skuffer som holder null grader, disse er til oppbevaring av kjøtt og fisk.

 

Oppbevar maten riktig i kjøleskapet, og du kan spare mye penger. Her er kjøleskap-tabbene du bør unngå. Guide til plassering av mat i kjøleskapet.

 

Frukt og grønnsaker

De fleste putter frukt og grønt i samme skuff, men det er ikke optimalt. Frukt skal ha fuktighet, mens grønnsaker skal ha det svalt, så legg dem i hver sin skuff.

 

Umoden og moden frukt skal også holdes fra hverandre. Epler, plommer og tomater utskiller stoffet etylen, som fremskynder modningsprosessen. Det gjør at annen frukt og grønt modnes raskere og dermed blir holdbarheten kortere. Men legg dem gjerne sammen med umoden frukt og grønt, som da modnes raskere.

 

Eventuelt kan du bruke separate poser til frukt og grønt som ikke skal ligge sammen. 

 

Noen frukter skal modnes i romptemperatur, før de eventuelt lagres i kjøleskapet. Dette gjelder plommer, pærer, kiwi og nektariner. Det er heller ikke all frukt og grønt som skal i kjøleskapet. Bananer blir for eksempel brune i kjøleskapet. Tropiske frukter som mango, melon, papaya og ananas kan ligge på kjøkkenbenken. Tomat, agurk, aubergine, artisjokk, squash og avokado (som egentlig er en frukt) kan også ligge framme.

 

Oppbevar maten riktig i kjøleskapet, og du kan spare mye penger. Her er kjøleskap-tabbene du bør unngå. Guide til plassering av mat i kjøleskapet.

 

I kjøleskapsdøra

Her kan du gjerne plassere matvarer som har lang holdbarhet. Brus, juice og vann kan stå her. Det samme kan sennep og ketchup, dressing og sauser på glass.

 

Tips til oppbevaring 

  • All mat bør være pakket inn og holdes tett slik at den ikke tørker ut eller tar til seg smak og lukt.
  • Bruk poser eller bokser, så lenge emballasjen er mest mulig tett.
  • Mat oppbevares generelt best i originalemballasjen, men åpnet mat bør dekkes til med plast eller folie.
  • Mat som er pakket i butikk, bør tas ut av papiret og legges under plast eller aluminiumsfolie på en tallerken. 

 

5 typiske kjøleskapsfeil

  1. Frukt i kjøleskapet

  2. Grønnsaker som ikke ligger i grønnsaksskuffen

  3. Kjøtt som ligger øverst i kjøleskapet og ikke nederst eller i egne nullsoneskuffer

  4. For varmt kjøleskap eller for store temperaturforskjeller i kjøleskapet

  5. Fullstappede kjøleskap uten faste plasser til ulike matvarer

Marianne de Bourg 31. okt 2016