Hvordan koke egg så de blir bløtkokt, hardkokt og smilende? Her er den komplette koke egg-guiden. Slik blir eggene perfekt kokt. Tidtabell og tips.
Lett å lage

Komplett koke egg-guide

Slik koker du eggene riktig – trinn for trinn.

Kokte egg kan brukes til så mye, er enkelt å lage – og er noe av det mest næringsrike vi kan spise. Egg inneholder nemlig alle næringsstoffer kroppen trenger, bortsett fra vitamin C.

  

Egg kokes på forskjellige måter, avhengig av hva de skal brukes til og hvordan man foretrekker å spise dem.  Bløtkokte egg har delvis stivnet hvite og bløt plomme. Smilende egg har stivnet hvite, bløt plomme i midten og fast plomme i kanten. Hardkokte egg har stivnet hvite og fast eggeplomme.

Hvordan koke egg så de blir bløtkokt, hardkokt og smilende? Her er den komplette koke egg-guiden. Slik blir eggene perfekt kokt. Tidtabell og tips.

Slik koker du egg

1. Før koking

Egg skal bo i kjøleskapet , men kan overnatte på kjøkkenbenken. Det er nemlig flere fordeler ved å bruke romtempererte egg i matlagingen:

  • Eggene sprekker ikke så lett under koking
  • Det er mye lettere å skrelle hardkokte egg
  • Det gir et bedre piskeresultat (luftigere eggedosis eller smørkrem når du baker)

Har du glemt å ta eggene ut, kan du prøve trikset med å stikke et par hull i den butte enden. Det skal også gjøre skallet mindre sårbart for å sprekke.

Hvordan koke egg så de blir bløtkokt, hardkokt og smilende? Her er den komplette koke egg-guiden. Slik blir eggene perfekt kokt. Tidtabell og tips.

2. Koking

Kok opp vann i en kjele. Bruk en skje og legg ett og ett egg forsiktig ned i vannet. Ta tiden. Skru ned varmen så ikke vannet fosskoker. Ta eggene opp av vannet straks de er ferdigkokte. 

 

3. Koketid 

Koketiden for egg avhenger av både om egget er nylagt, om det er kjøleskapskaldt eller romtemperert, størrelsen på egget, og faktisk også om egget kokes på fjellet eller i lavlandet.

 

Her er koketidene for romtempererte egg. Kjøleskapskalde egg trenger ca ½ minutt lenger koketid. Eggkoking til fjells krever 1 minutt lenger koketid. Beregn koketiden fra eggene er lagt i.

Hvordan koke egg så de blir bløtkokt, hardkokt og smilende? Her er den komplette koke egg-guiden. Slik blir eggene perfekt kokt. Tidtabell og tips.

4. Etter koking

Når eggene er ferdigkokt skal de tas opp av vannet med én gang og avkjøles i kaldt vann, slik at ikke kokeprosessen fortsetter.  Avkjøl hardkokte egg i iskaldt vann like lenge som de kokte. Hvis de hardkokte eggene ikke avkjøles godt nok, kan det bli en grønn kant rundt plommen. Grønnfargen er slett ikke skadelig, men heller ikke særlig delikat. Vil du ha varme egg til søndagsfrokosten, kan litt avkjølte egg legges i et kjøkkenhåndkle.

 

5. Servering

Bløtkokte egg serveres gjerne i eggeglass til frokost. Smilende egg er perfekt å servere delt i to i salaten, eller i tomatsuppa og andre småretter. Hardkokte egg passer bra i skiver på brødskiva, eller i båter i ulike småretter.

Hvordan koke egg så de blir bløtkokt, hardkokt og smilende? Her er den komplette koke egg-guiden. Slik blir eggene perfekt kokt. Tidtabell og tips.

Kok mange egg om gangen

Neste gang du koker egg, fyll kjelen full. Det tar ikke lenger tid, og de kokte eggene kan brukes i matpakken, som mellommåltid, i salaten eller i tomatsuppa dagen etter.

Hvordan koke egg så de blir bløtkokt, hardkokt og smilende? Her er den komplette koke egg-guiden. Slik blir eggene perfekt kokt. Tidtabell og tips.

Koke egg til fjells

I høyden koker vann ved lavere temperaturer enn 100 grader celsius, hvilket betyr at det er umulig å varme vannet opp til 100 grader.

 

– Derfor tar det lenger tid å koke egg på fjellet, sier ernæringsfysiolog og kommunikasjonssjef i Nortura, Åse Kringlebotn. Hun har jobbet med egg i mer enn 20 år.

 

I 1200 meters høyde blir vann maksimalt 96 grader. På Galdhøpiggen ca. 92 grader. På Mt. Everest ca. 73 grader.

 

Det ser ut til at hardkokte egg krever ca. 10% lenger koketid i 1000–1500 meters høyde (Norsk fjellheim). Altså ca. 1 min ekstra. MEN det hjelper å sitte på kjelen! Hvis lokket tetter godt øker trykket og kokepunktet følger etter. 

Hvordan koke egg så de blir bløtkokt, hardkokt og smilende? Her er den komplette koke egg-guiden. Slik blir eggene perfekt kokt. Tidtabell og tips.
Marianne de Bourg 19. sep 2016