Kan du koke ris? Du må i alle fall ikke røre i den! Gode tips som sørger for at du alltid får perfekt resultat når du skal koke ris.

Slik lager du perfekt ris

Med mindre du lager risotto eller grøt, skal du kjelen stå i fred når du skal koke ris. Ellers ødelegger du for risen.

– Det er særlig to ting folk gjør feil når de skal koke ris. De koker den for mye og de rører i den.

  

Husk, du skal aldri røre i den vanlige, langkornede middagsrisen, sier kokken Peder Trysnes.

 

– Spiser du for eksempel indisk og får klebrig ris som sitter fast på gaffelen, er det veldig lite hyggelig. Risen tar ikke til seg sausen og du spiser risballer med saus til. Klebrig ris fungerer bra til sushi, men er ellers ganske kjipt, mener han.

 

Og vet du hva som skjer om du rører rundt i risen mens du koker den?

 

Da tyter stivelsen ut av kornene og lager trøbbel for den luftige risen du planlegger å servere.

 

Sushi bowl er trendy, populært blant barna, supergodt og superenkelt! Fyll den med ris, grønnsaker og fisk. Oppskrift på sushi bowl.
SUSHI BOWL

I hverdagen er det ikke tid til å lage sushibiter eller makiruller, så en sushi bowl er løsningen. Prøv denne oppskriften!

 

Slik koker du risen helt perfekt

 

  1. Skyll risen først i rikelig med kaldt vann. Da vasker du den ren og fjerner noe av stivelsen så den blir mindre klebrig.

  2. Finn en gryte med stor og solid bunn. Ha oppi mengden ris du skal ha, for eksempel en stor kopp. Det holder til fire personer.

  3. Ha i dobbelt så mye kaldt vann, det vil si to kopper, og mellom 1 teskje og 1 spiseskje salt etter smak.

  4. Dekk med et tett lokk og la koke opp. Skru varmen helt ned på det laveste, behold lokket på og la risen trekke til seg vannet. Etter 10 minutter åpner du lokket og sjekker om alt vannet er trukket inn i risen. Sjekk også samtidig om risen er nær ferdig.

  5. Er det mye vann igjen i gryta, ta av lokket de siste minuttene og la vannet fordampe. Ulik ris som for eksempel basmati og jasmin har litt ulik koketid.

 

– Du vil at risen skal ha litt konsistens og ”tygg” i seg. Tenk på den mer som pasta enn potet! Risen er fryktelig mye bedre om det er litt hold i den, sier kokken.

 

Du vil ha en ris som er fluffy, løs og luftig. Husk at den etterkoker selv etter at lokket er av. Risen nederst vil være litt bedre kokt enn den øverste. Rør derfor forsiktig i risen med en gaffel når den er ferdig.

 

Tilsett farge og fest 

 

Med risen kan du leke deg. Skal du koke den vanlige hvite, hvorfor ikke trylle den gul ved å koke den med litt gurkemeie?

 

Eller tilsett chili, spisskummen, karvefrø, eller nellikspiker eller ha zesten (det fargede skallet) fra en appelsin i risvannet. Du kan streng tatt nesten gjøre hva du vil for å tilsette smak og farge i løpet av kokingen.

 

Langkornet ris, grøtris, sushi-ris, risottoris og villris. Det fins langt over 40.000 ulike typer ris i verden, men ingen vet faktisk helt nøyaktig.

 

Har du dårlig tid, er hurtigris smart. Dette er langkornet ris som er kokt litt på forhånd og så frysetørret. Slik kan du få perfekt ris på bare tre-fem minutter. Du koker hurtigris akkurat på samme måte – bare raskere. Husk, ikke rør i risen – heller ikke denne.

 

Saftig laks i ovn servert med grønne grønnsaker og ris smaker godt i en travel hverdag. Superkjapp oppskrift på laks i ovn med grønnsaker.
LAKS I OVN MED GRØNNSAKER

Saftig laks i ovn servert med grønne grønnsaker og ris smaker godt i en travel hverdag. Prøv denne oppskriften!

 

Skyll all risen – også boil-in-bag

 

Boil-in-bag er en populær og lettvint måte å koke ris på. Visste du at det lønner seg å skylle også denne risen selv om det ikke står på pakken? Posen har ørsmå hull slik at risen får skylt av seg stivelse selv om den er innpakket.

 

Det resulterer i en flott og luftig ris. Legg hele posen i en gryte og fyll den med vann noen ganger, da vil du se at vannet blir hvitt av stivelsen fra riskornene.

 

Kan du koke ris? Du må i alle fall ikke røre i den! Gode tips som sørger for at du alltid får perfekt resultat når du skal koke ris.

 

Lag perfekt risotto

 

Arborioris eller risottoris fra Italia er en favoritt på mange kjøkken. I motsetning til langkornet ris skal denne avrundede varianten røres og røres, mens du tilsetter væske til den den blir kremete i konsistensen. En stor jerngryte er perfekt til risotto, men du kan også bruke en dyp stekepanne. Her, en basisoppskrift for alle mulige risottoer.

 

Slik gjør du:

 

Kok opp kraften eller buljongen du vil bruke i risottoen; kylling, oksekjøtt eller grønnsaksbuljong er vanligst. Til sjømatrisotto kan du fint bruke fiskebuljong. Lag en liter.

 

Finhakk to-tre sjalottløk, kutt tre fedd hvitløk og stek forsiktig i olje til løken er blank og fin.

 

  1. Ha i 400 gram risottoris og surr i olje og løk mens du rører hele tiden, før du tilsetter to-tre dl hvitvin.

  2. La vinen koke inn før du tilsetter ferdigblandet kraft, litt og litt. All kraften skal koke inn i risen før du tilsetter ny, så risottoen er en rett må du passe på hele tiden.

  3. Prosessen tar omtrent tjue minutter, men pass på, du vil ikke overkoke risen. Selv risottoris er best når det er litt sprett i den.

 

I denne basisoppskriften kan du blande inn sprøstekt sopp, sjømat, urter, asparges, hva som helst.

 

Husk å steke klart på forhånd eller imens du rører i risottoen. Krydre den med salt og pepper. Rasp over fersk parmesan, dryss over litt fersk bladpersille – og server!

 

Redaksjonen 18. jan 2017