Til hovedinnhold

Slik lager du perfekt ris

Med mindre du lager risotto eller grøt, skal du la kjelen stå i fred når du skal koke ris. Ellers ødelegger du for risen.

Nærbilde av kjele med kokt ris, med tresleiv stukket ned.

Ikke rør i risen

– Det er særlig to ting folk gjør feil når de skal koke ris. De koker den for mye og de rører i den.

Husk, du skal aldri røre i den vanlige, langkornede middagsrisen, sier kokken Peder Trysnes.

– Spiser du for eksempel indisk og får klebrig ris som sitter fast på gaffelen, er det veldig lite hyggelig. Risen tar ikke til seg sausen og du spiser risballer med saus til. Klebrig ris fungerer bra til sushi, men er ellers ganske kjipt, mener han.

Og vet du hva som skjer om du rører rundt i risen mens du koker den? Da tyter stivelsen ut av kornene og lager trøbbel for den luftige risen du planlegger å servere.

Slik koker du risen helt perfekt

  1. Skyll risen først i rikelig med kaldt vann. Da vasker du den ren og fjerner noe av stivelsen så den blir mindre klebrig.

  2. Finn en gryte med stor og solid bunn. Ha oppi mengden ris du skal ha, for eksempel en stor kopp. Det holder til fire personer.

  3. Ha i dobbelt så mye kaldt vann, det vil si to kopper, og mellom 1 teskje og 1 spiseskje salt etter smak.

  4. Dekk med et tett lokk og la koke opp. Skru varmen helt ned på det laveste, behold lokket på og la risen trekke til seg vannet. Etter 10 minutter åpner du lokket og sjekker om alt vannet er trukket inn i risen. Sjekk også samtidig om risen er nær ferdig.

  5. Er det mye vann igjen i gryta, ta av lokket de siste minuttene og la vannet fordampe. Ulik ris som for eksempel basmati og jasmin har litt ulik koketid.

– Du vil at risen skal ha litt konsistens og ”tygg” i seg. Tenk på den mer som pasta enn potet! Risen er fryktelig mye bedre om det er litt hold i den, sier kokken.

Du vil ha en ris som er fluffy, løs og luftig. Husk at den etterkoker selv etter at lokket er av. Risen nederst vil være litt bedre kokt enn den øverste. Rør derfor forsiktig i risen med en gaffel når den er ferdig.

Tilsett farge og fest

Med risen kan du leke deg. Skal du koke den vanlige hvite, hvorfor ikke trylle den gul ved å koke den med litt gurkemeie?

Eller tilsett chili, spisskummen, karvefrø, eller nellikspiker eller ha zesten (det fargede skallet) fra en appelsin i risvannet. Du kan streng tatt nesten gjøre hva du vil for å tilsette smak og farge i løpet av kokingen.

Langkornet ris, grøtris, sushi-ris, risottoris og villris. Det fins langt over 40.000 ulike typer ris i verden, men ingen vet faktisk helt nøyaktig.

Har du dårlig tid, er hurtigris smart. Dette er langkornet ris som er kokt litt på forhånd og så frysetørret. Slik kan du få perfekt ris på bare tre-fem minutter. Du koker hurtigris akkurat på samme måte – bare raskere. Husk, ikke rør i risen – heller ikke denne.

Skyll all risen – også boil-in-bag

Boil-in-bag er en populær og lettvint måte å koke ris på. Visste du at det lønner seg å skylle også denne risen selv om det ikke står på pakken? Posen har ørsmå hull slik at risen får skylt av seg stivelse selv om den er innpakket.

Det resulterer i en flott og luftig ris. Legg hele posen i en gryte og fyll den med vann noen ganger, da vil du se at vannet blir hvitt av stivelsen fra riskornene.