Løk kan brukes til alt
Prix-TriksAv alle grønnsakene vi har er nok løk den som passer i flest matretter. I tillegg er den næringsrik og setter god smak!
Løk regnes som én av fem om dagen og gir god smak i så mange matretter at vi har mistet tellingen for lenge siden.
I Norge finnes det over 12 løksorter, og det er bare en brøkdel av alle sortene du kan finne i resten av verden. Løk er med andre ord ikke bare løk. De ulike typene smaker forskjellig og har gjerne også forskjellig bruksområde. De fleste løksorter inneholder en del mineraler, fiber og også litt vitamin C. Den er også kalorifattig.
Kanskje mer allsidig enn poteten
Er man en potet, så er man en person som kan brukes til det meste. Vi tror derimot at en løk kan brukes til mye mer enn en potet. For løkens bruksområder strekker seg mye lengre enn til salat, topping på pølsa, seibiff og karbonader.
Den kan brukes rå, kokt, syltet, stekt, ovnsbakt. Og den kan brukes som «krydder» i supper, sauser, stuinger og gryteretter. En løk kan til og med være en helt egen rett.
De mest brukte løkvariantene
Gul løk er søt og fyldig, og kan «piffe» opp de fleste matretter. Denne løktypen kalles også kepaløk. Noen synes den er skarp og sterk når den er rå, men om man varmebehandler den får den en fin sødme og blir mye midlere. Den kan stekes, kokes, bakes eller nytes rå med annet tilbehør.
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆Rødløk blir også kalt rød kepaløk, og kan sees som den gule løkens søster. Rødløken kan erstatte den gule i mange retter, særlig om du vil ha en mer fargerik wok eller salat. Som regel er rødløk mildere og søtere enn gul løk, men det hender at den kan være både sterkere og skarpere på smak.
Vårløk har mildere smak enn gul løk og rødløk. Selve løken er hvit. Bladene er grønne og kan fint erstatte gressløk i mange matretter. Sett bort ifra røttene kan hele løken brukes. Du kan både varmebehandle den bruke den rå.
TIPS: Skjær vårløken i supertynne skiver, så smaker den ikke så sterkt.
Hvitløk er en av verdens mest brukte «krydder». Som rå både smaker og lukter den sterkt, men når den varmebehandles blir den mildere og søtere. Det finnes mange forskjellige typer hvitløk, har du for eksempel hørt om kinesisk eller svart hvitløk?
TIPS: Når du finhakker hvitløk er det lurt å fjerne den lille «stilken» inni feddet. Da slipper du å få en besk og «rå» hvitløkssmak på maten.
Renner tårene du når du kutter løk?
Da kan du prøve en av disse tipsene:
- Oppbevar løken i kjøleskapet eller la den bade i isvann i 10 minutter før du skjærer i den. Da hemmer du svovelforbindelsene i løken, som fremkaller tårene.
- Kutt av topp og bunn på løken og del den i to. Fjern deretter «kjernen». Det er nemlig denne du gråter av når du kutter i løken.
- Skyll både kniv, skjærefjøl og løken i iskaldt vann før du begynner å kutte.
- Kutt løk under kjøkkenvifta eller ved et åpent vindu.
- Ta på deg briller, kontaktlinser, solbriller eller slalåmbriller.
- Slip kniven på forhånd. Skarpe kniver gjør at du gråter mindre av løk enn sløve kniver.
- Tygg tyggis mens du kutter løken.
TIPS: Lukter fingrene vondt etter å ha skjært løk eller hvitløk? Gni inn hendene med sitronsaft, og skyll med kaldt vann.
Slik lager du syltet rødløk
Har du barn som sier at de ikke liker løk? Da burde du prøve å servere syltet rødløk. Løken får en herlig farge, blir knasende sprø og smaker søtt og godt. Syltet rødløk er kjempegodt på alt fra hamburger og pølser, til taco og brødskiver med leverpostei.
Dette trenger du:
2 rødløk
1 dl eplecidereddik
1 ts sukker
0,5 ts salt
Slik gjør du:
Skjær rødløk i tynne skiver. Kok opp eddik med sukker og salt til sukkeret løses opp.
Hell laken over løken og la det stå å trekke i minst 10 minutter. Den syltete rødløken smaker best når den er avkjølt, da er løken sprø og deilig.
Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt