Vil du bruke opp brødrestene? Sjekk vår treretters meny med brød! Oppskrifter og tips til hva du kan bruke brød til.

Treretters middag med brød

Du kaster vel ikke de tørre brødskivene i søpla? De kan bli deilige måltider hvis du mikser dem sammen med annet du har i huset.

Har du litt brød i huset, pluss noen andre vanlige matvarer – som egg, melk, litt grønnsaker, kanskje en klump kjøttdeig eller annet – trenger du ikke bekymre deg for hva du skal ha til middag.

   

Glem poteter, ris og pasta. Dette er godt, enten du går for ferskt brød eller bare vil bruke opp restene i brødboksen.

 

Tre retters middag på brødbasis? Ikke noe problem!

 

 

Forrett: Grønn brødsuppe

Du kan komponere suppen ut fra hva du liker og har i huset. Her er ett eksempel, basert på brød, erter (frosne eller på boks), løk og hønsebuljong:

 

Skjær skorpen av brødskivene og del dem i terninger. Fres hakket løk i smør eller olje i en kjele, hell oppi ferdigblandet buljong til passende mengde suppe og kok opp. Etter et par minutter har du oppi brødterningene og ertene. La dette koke et par minutter igjen, og mos alt med stavmikser eller blender. Krydre med salt og pepper. Ferdig!

 

 

Suppen er en god rett i seg selv, enten til lunsj eller middag. Hvis du vil gjøre den ekstra mettende, kan du strø brødkrutonger på toppen.

 

Krutongene kan du faktisk enkelt lage selv: Skjær brødet i skiver og så i terninger. Bre dem utover et stekebrett med bakepapir og stek i ca 180 grader et kvarters tid. Du kjenner når krutongene er blitt passe sprø!

 

 

Hovedrett 1: Brødpudding med kjøtt

Brødpudding er en god gammel dessert, men du kan enkelt lage den som middag også. Har du en pakke kjøttdeig, litt grønnsaker, et par egg og gammelt brød er det bare å mikse dette sammen til en velsmakende middag.

 

Hakk løk, hvitløk, vårløk, purre, selleristenger, sopp samt det du måtte ha av grønnsaker og stek det litt i en panne. Bland med kjøttdeig, egg, krydder – og en god mengde brødrasp eller terninger (det er ingenting i veien for å bruke litt revet ost også). Dersom blandingen blir for tørr, kan du blande oppi litt buljong, barbequesaus, ketsjup, tomatpuré eller annet.

 

Fyll blandingen i en brødform eller ildfast form, og stek i ovnen i ca. 40 minutter på 200 grader.

 

Du kan også bruke rester av stek, skinke, bacon eller annet. Hakk dette opp eller kjør i foodprosessor før du blander det med de andre ingrediensene.

 

 

Hovedrett 2: Brødpizza

Knallgode minipizzaer får du ved å smøre pizzasaus på brødskiver, legge på salamiskiver, pølseskiver eller annet, og strø over revet ost. Etter ti minutters tid i ovnen på 200 grader er pizzaene ferdige.

 

Hovedrett 3: Hamburger

Har du et stykke brød, en hamburger og en klump blåmugg- eller annen ost, kan du lage burgermiddag: Stek hamburgeren på den ene siden, snu og legg ost oppå den ferdigstekte siden. Legg burgeren på nyristet brød smurt med smør og/eller litt sennep.

 

 

Dessert 1: Arme riddere

Har du et egg, en melkeskvett og litt smør i huset i tillegg til litt gammelt brød eller loff som er blitt tørr, kan du smelle sammen denne nydelige desserten på 1–2–3.

 

Visp sammen et egg med halvannen desiliter melk, en spiseskje sukker og kanskje litt kardemomme og kanel. Legg en brødskive eller fler i blandingen til brødet er skikkelig gjennombløtt (skal du lage til mange må du doble mengden væske). Stek i smør på begge sider. Server gjerne med litt syltetøy på!

 

 

Dessert 2: Tilslørte bondepiker

Hvorfor ikke lage din egne, friske variant av denne klassikeren? Bytt ut eplemos med moste jordbær eller mango, prøv med yoghurt i stedet for pisket krem og brødrasp i stedet for knuste kjeks. Les under hvordan du lager brødrasp. 

 

For litt ekstra søtsmak kan du smelte et par-tre spiseskjeer smør og like mye sukker i pannen og tilsette brødraspen. Krydre gjerne med litt kanel. Anrett mos, yoghurt og brødrasp lagvis i dessertglass. Nam!

 

 

Slik lager du brødrasp

Legg brødskiver på et stekebrett og stek i ovnen på 120° i ca. 10 minutter, snu dem og stek i 10 minutter til. Da skal brødet være tørt. Rasp skivene når brødet er kaldt, eller putt dem i en plastpose og kjevle over til det blir smuler.

 

Brødrasp kan du også bruke som panering på fisk eller kjøtt, eller som tykningsmiddel i supper og annet.

 

(Kilder: matprat.no, brodogkorn.no, matpaabordet.no)

Merete Holger Storli 20. mai 2017