Søtpotet er supergodt, sunt og allsidig. Prøv søtpotetkake, søtpotetchips, fløtegratinerte søtpoteter, suppe eller stappe av søtpotet.

Alt du trenger å vite om søtpotet

Har du prøvd søtpotetkake? Søtpotetchips? Fløtegratinerte søtpoteter? Søtpotetstappe? Søtpotetsuppe?

Denne grønnsaken (som det faktisk er!) er et kinderegg - supergod, sunn og allsidig. Søtpoteten kan nemlig brukes både til middag og dessert, og den kan stekes, grilles, kokes, wokkes, bakes og moses.

 

Utseende- og smaksmessig likner søtpotet mest på gulrot, og i likhet med gulroten blir den søtere når den er kokt eller stekt. Derfor er det lurt å tilsette sitronsaft samt salt og krydder hvis du skal bruke den til en middagsrett.

 

Søtpotet inneholder mange viktige næringsstoffer samt fiber som bidrar til god fordøyelse.

 

TIPS: Søtpoteten kan holde seg i månedsvis, men ikke kjøleskapet. Det aller beste er å oppbevare søtpoteten i kjelleren eller på et kjølig soverom. 

 

 

Kok, bak, stek eller grill søtpoteten

 • Koketiden for søtpoteter er den samme som for poteter. Det beste er å koke søtpoteter med skallet på, og skrelle når de er ferdig kokt.

 • Det er like enkelt å lage stappe av søtpoteter som det er å lage vanlig potetstappe. Skrell og skjær søtpotet i biter som kokes møre og mos sammen med smør, fløte og krydder. Smak til med sitronsaft og krydder hvis du skal bruke mosen til middag.

 • Søtpotetmos er perfekt følge til alt fra kylling og biff til kjøttboller og laks.

   

Søtpotet på grillen

 • Del en søtpotet i skiver eller båter som du pensler med olje og krydder. Grilles i 7-8 minutter. Snu skivene ofte under grillingen.

 • Du kan også pakke søtpoteten inn i folie og bake den på grillen eller i ovnen. Steketiden avhenger av størrelsen på søtpoteten. En stor potet trenger gjerne en time eller mer på 200 grader. Søtpoteten er ferdig bakt når den er myk, det sjekker du enkelt ved å klemme på poteten eller stikkke en strikkepinne inn i pakken. 
Søtpotet er supergodt, sunt og allsidig. Prøv søtpotetkake, søtpotetchips, fløtegratinerte søtpoteter, suppe eller stappe av søtpotet.

Søtpotet i ovn

 • Du kan bake søtpotet i ovn uten å bruke folie også. Stikk noen hull i skinnet med en strikkepinne og sett søtpoteten på en rist. Det kan renne litt saft fra søtpoteten under stekningen så sett gjerne en plate med bakepapir under risten.

 • Du kan lage fløtegratinerte søtpoteter på samme måte som av vanlige poteter. Skiver av søtpotet legges i form sammen med fløte/melk, hvitløk og krydder og stekes i en halvtime på 200 grader. Strø på revet ost og stek videre i rundt 15 minutter.  

 

Søtpotet er supergodt, sunt og allsidig. Prøv søtpotetkake, søtpotetchips, fløtegratinerte søtpoteter, suppe eller stappe av søtpotet.

 

Godsaker med søtpotet

Søtpotetsuppe lager du ved å koke skrelte og oppdelte biter av søtpotet i hønse- eller kyllingbuljong og kokosmelk. Bland med løk og krydder, chili, rød currypasta og ingefær Mos alt i blender når det er ferdigkokt, og server den fløyelsmyke suppen med ferske rundstykker.  

Er du glad i pommes frites liker du sikkert denne sunnere varianten av søtpotet. Skrell og del en søtpotet i staver som du dypper i matolje og krydrer med salt og pepper før du legger dem utover bakepapir og steker i ovnen en rundt 30 minutter tid på 225 grader. Søtpotetfriesene passer til pølser, biff, røkt kjøtt eller kylling.


Er du glad i lasagne? Prøv en ny og spennende variant ved å bytte ut pastaplatene med skiver av søtpotet.

 

Chips av søtpotet er sunn, god og lettvint snacks. Lag tynne skiver, ha på litt olje og krydder og stek på stekeplate med bakepapir på 200 grader. Stek chipsene rundt 15 minutter på hver side.

 

 

Dessert og kaker blir enda bedre (og litt sunnere) med søtpotet

 • Søtpotetens sødme gjør at den gjerne brukes til desserter og kaker.

 • Lag en sunn og god sjokolademousse ved å blande søtpotetmos med 1 godt moden banan, 1 avokado, kakaopulver og sukker og/eller andre søtningsmidler. Mos alt sammen og sett kaldt.

 • Vaflene blir ekstra gode hvis du blander søtpotetmos i deigen.

 • Søtpotetkake lager du ved å bytte ut gulrot med søtpotetmos i oppskrift på gulrotkake.

 • Eksta mye og gode brownies får du ved å blande søtpotetmos i røren. Bruk 2-300 gram mos til en gjennomsnittlig oppskrift til 4 personer.

 

(Kilder: godt.no, matprat.no, mytaste.no, NRK.no)

 

Merete Holger Storli 08. feb 2017