Hvordan skal man egentlig bruke buljong, og hva er forskjellen på pulver, terninger, gelé og fond? Slik bruker du buljong.
Lett å lage

Den store buljong-guiden

Hvordan skal man egentlig bruke buljong, og hva er forskjellen på pulver, terninger, gelé og fond?

Med et utvalg buljong i kjøkkenskapet er det lett å få god smak på middagen. Buljong brukes som kraftgrunnlag og setter god smak på sauser, supper og gryter, men den kan også brukes i kokende vann til å smaksette ris, pasta, wienerpølser og grønnsaker.

 

Buljong fås som pulver og terninger, som gelé (det kalles da aspik) og i flytende form (da kalles det fond).

 

Hvordan skal man egentlig bruke buljong, og hva er forskjellen på pulver, terninger, gelé og fond? Slik bruker du buljong.

 

Dette er de vanlige typene buljong:

 

Terninger er det brukes mest, primært til tradisjonell matlaging som sauser, supper og gryter, og som smaksforsterker når man koker grønnsaker, ris, pasta, pølser etc. Terning løser seg best i lunken eller varm væske, og er beregnet på en anbefalt mengde som står på bruksanvisningen. Den er lettere å tilsette hvis du har et kjent mål med væske, men også i ferdig rett for å heve smaken.

 

Pulver brukes i tillegg til matlaging også mye som drikkebuljong. Man kan selv smake til drikkebuljongen, men også når man bruker pulver i matlaging er det enkelt å dosere i ønsket mengde og etter smak.

 

Fond er en flytende smaksforsterker med kraftig smak som kommer i flaske eller i praktiske porsjonsbegere. Fond kan også brukes som marinade. Grønnsaks- eller kyllingfond passer perfekt for å lage hjemmelagede sauser, supper, gryter eller wok fra bunnen. Oksefond passer perfekt for å lage hjemmelaget brun saus til kjøttboller, lapskaus, biffgryter, eller wok med oksekjøtt.

 

Aspik er en klar gelé laget av buljong som brukes til kabaret, mousse, glasering og hjemmelaget sylte.

 

Hvordan skal man egentlig bruke buljong, og hva er forskjellen på pulver, terninger, gelé og fond? Slik bruker du buljong.

 

Lys eller mørk buljong?

Buljongterninger og aspik kommer i lyse og mørke varianter. Lys aspik brukes til retter med grønnsaker og lyst kjøtt, fisk og skalldyr. Mørk aspik brukes til retter med mørkt kjøtt.

 

Lys og mørk buljong brukes begge som kraftgrunnlag i saus, suppe og gryte. Lys/klar buljong bruker vi som oftest til lyse sauser eller supper og til lyst kjøtt som kylling, svin og lyse farsevarer. Kan også brukes til gele (som over hjemmelaget leverpostei) og aspik med kjøtt. Mørk buljong bruker vi ofte til retter med farget eller mørk saus og suppe, retter med rødt kjøtt som; storfe, får, vilt, farse som kjøttkaker og pølser.

 

Sjekk triksene som gjør at du kan lage supergod suppe av det du har hjemme. Det går kjapt! Oppskrift på hjemmelaget suppe, matbloggerens beste tips.
Supre suppetips

Triksene som gjør det enkelt å lage suppe fra bunnen av.

 

Kjøtt-, fisk- kylling- eller grønnsakbuljong?

Det finnes buljong med fire typer smak: Kjøttbuljong, fiskebuljong, kylling-/hønsebuljong og grønnsakbuljong, som er vegetarisk. 

 

Kjøttbuljong er godt egnet til sauser, supper og gryter med kjøttsmak.

 

Fiskebuljong smaker av ren fiskekraft og brukes som kraftgrunnlag i sauser, supper og gryter. Den egner seg godt i mange retter slik som fiskesuppe, sandefjordsmør og annen fiskesaus.

 

 

Kyllingbuljong kan brukes i mange ulike retter, ikke bare kylling. Brukes som kraftgrunnlag i sauser, supper og gryter.

 

Grønnsakbuljong brukes som kraftgrunnlag i sauser, supper og gryter.

 

Ønsker du en spesiell smaksretning eller en nøytral base for retten du skal lage, kan det være greit å bruke buljong av grønnsak eller kylling, de er begge gode allroundere for grønnsksretter og lyst kjøtt, eller bare for å gi det lille ekstra. Fisk- og skalldyrretter kan også gjerne smakssettes med grønnsakbuljong.

 

Hvordan skal man egentlig bruke buljong, og hva er forskjellen på pulver, terninger, gelé og fond? Slik bruker du buljong.


Hvor mye buljong? 

Konsentrasjon som er anbefalt for hver type buljong finner du på pakken, men her får du en anbefaling.

 

For de fleste buljongterninger er det slik at vi gjerne bruker 1 terning til 0,5 liter vann.

 

Når det gjelder prosjonsfond (fondbeger), skal vi bruke 1 beger til 0,5 liter vann.

 

Ved flytende fond, bruker vi gjerne 1 spiseskje til 0,5 liter vann.

 

Når det gjelder flytende fonder og pulverbuljong med fri dosering, er det lagt opp til at hjemmekokken skal kunne smake seg frem til det perfekte resultatet.


(Kilder: Nestlé, Orkla)
Marianne de Bourg 28. okt 2016