Med en boks hermetiske tomater kan du lage mange enkle middager. Sunt er det også! Her får du tips til hva du kan bruke hermetiske tomater til.
Lett å lage

Hermetiske tomater – lettvint og supergodt

Hermetiske tomater er fiks ferdig sunnhet og smak på boks. Det går nesten ikke an å finne noe som er mer lettvint for å lage knallgod mat.

Jeg bruker hermetiske tomater veldig ofte, gjerne et par ganger i uka, sier bloggeren Marit Røttingsnes Westlie.

 

Hun har drevet bloggen Fru Timian i snart seks år, med oppskrifter på alt fra kaker og festmat, til hverdagsmiddager og matpakker.

 

– Hermetiske tomater er et fantastisk produkt. Tomatene er puttet i boksen med alt av næringsstoffer intakt. Det er bra når vi vet at tomater har masse vitaminer og antioksidanter som hindrer kroppens celler i å «ruste», sier hun.

Med en boks hermetiske tomater kan du lage mange enkle middager. Sunt er det også! Her får du tips til hva du kan bruke hermetiske tomater til.

 

Skal være ujålete og enkelt

Fru Timians filosofi er at maten skal være god, men ujålete og enkel å lage.

 

– Alle skal kunne lage den uten problemer. Det er også viktig at du kan kjøpe alle råvarene i lokalbutikken, slik du for eksempel kan med hermetiske tomater.

 

Hver mandag har Fru Timian livesending på facebook. Når vi snakker med henne, har hun akkurat gjort unna en sending hvor hun laget tomatsuppe med grønnsaker – fra bunnen av. Det tok et kvarter.

 

– Det viser at det slett ikke bør være vanskelig å lage mat fra bunnen av, selv i en hektisk hverdag, sier hun.

Sjekk triksene som gjør at du kan lage supergod suppe av det du har hjemme. Enkelt og veldig godt! Her er matbloggerens beste tips for hjemmelaget suppe.
Supre suppetips

Triksene som gjør det enkelt å lage suppe fra bunnen av.

Pølsegryte med hermetiske tomater

Pølsegryte er en populær hverdagsrett i mange hjem. Den kan lages på mange måter, bare du har en boks hermetiske tomater tilgjengelig.

 

Du trenger:

  • Pølser av ett eller annet slag deles i biter.
  • 1 løk deles i båter
  • Knus 1-2 fedd hvitløk
  • 1 paprika som deles i biter
  • Mais og/eller erter fra boks (eller andre grønnsaker du har på boks).
  • 1 boks hermetiske tomater

Slik gjør du det:

  • Løk/hvitløk og paprika surres i smør eller olje i gryta noen minutter på middels varme.
  • Hell i en boks hermetiske tomater og la det surre sammen med grønnsakene i ca fem minutter. Bruk gjerne et lokk.
  • Ha oppi resten av ingrediensene og la gryta stå og småputre et kvarters tid.
  • Har du noen kokte poteter fra i går, kan disse legges i på slutten av koketiden.
  • Smak til med salt og pepper.

Ønsker du en sterkere, mer spicy smak, kan du tilsette en bit hakket chili som surrer sammen med løken, eller du kan bruke chilikrydder.

Tomatsaus til pasta og pizza – og suppe!

Har du hermetiske tomater tilgjengelig, kan du enkelt imponere med hjemmelaget tomatsaus til pastaen eller pizzaen.

 

Du trenger:

  • 1 stk løk
  • 2 båt hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 1 ss tomatpuré eller ketchup
  • 2 ts sukker salt og kvernet pepper
  • 1⁄2 ss tørket oregano
Med en boks hermetiske tomater kan du lage mange enkle middager. Sunt er det også! Her får du tips til hva du kan bruke hermetiske tomater til.

Slik gjør du:

  • Finhakk løk og hvitløk, og fres det mykt og blankt i olje.
  • Tilsett resten av ingrediensene og kok opp.
  • La sausen småkoke så lenge du har tid, og smak den til med sukker, salt og pepper.
  • Tynn eventuelt sausen med litt vann, hvis den blir for tykk. 
  • Bruk gjerne stavmikser for å få den helt glatt.

Når tomatsausen lages av en boks hermetiske tomater blir det 1/2 liter ferdig saus. Oppbevar sausen i kjøleskapet – den er holdbar i ca. 1 uke.  

Sausen er super på pizza, til pasta, og tilsetter du 3-4 dl vann og 1 hønsebuljongterning blir den til en deilig, hjemmelaget tomatsuppe. Server den rykende varm, med halve, hardkokte egg i.

 

Kilde: matprat.no

 

Deilig bacalao på torsk

Bacalao lages vanligvis av klippfisk, men denne må vannes ut i lang tid. Vil du ha en lettere variant, bruker du rett og slett vanlig torsk.

Denne portugisiske fiskegryta består hovedsakelig av fisk, poteter, løk, hvitløk og tomater. Her er en rask jukseversjon. Mengden er beregnet på to personer.

 

Du trenger:

  • 400 gram torsk. (NB: Er den fryst, må den tines først).
  • 4-5 store poteter
  • 1 løk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • ½ chili
  • 1 boks hermetiske tomater
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  • Del poteter og løk i skiver og paprika i biter
  • Hakk chili og hvitløk og la dette surre på middels varme i ti minutters tid. Bruk godt med olje; rundt en halv desiliter eller mer.
  • Ha oppi tomatene og la det trekke i nye ti minutter, gjerne under lokk, men det er ikke nødvendig.
  • Til slutt smaker du til med salt og pepper og legger så fisken i store biter på toppen.
  • Sett på lokk og la det stå og trekke på ganske svak varme (skal ikke koke) i 10-15 minutter. Du ser at retten er ferdig når fisken flaker seg litt.

Oliven er godt i sammen med bacalao, pynt gjerne med noen oliven på toppen når retten er ferdig. Du kan også ha oliven delt i to oppi gryta.

Et par laurbærblader setter god smak på bacalaoen. Ha dem oppi sammen med tomatene. De skal bare sette smak og ikke spises, men oppdages som regel lett når dere begynner å spise.

Merete Holger Storli 03. okt 2017