Sjekk triksene som gjør at du kan lage supergod suppe av det du har hjemme. Enkelt og veldig godt! Her er matbloggerens beste tips for hjemmelaget suppe.

Supre suppetips

Sjekk hvordan du enkelt lager kjempegod suppe av det du har hjemme.

Suppe er supergodt, og slett ikke vanskelig å lage fra bunnen. Å slenge sammen en suppe er en genial løsning når du ikke har handlet, ikke vet hva du skal ha til middag, eller trenger å bruke opp maten du har hjemme. Det er nærmest bare fantasien som setter grenser for hva du kan slenge i suppegryta. 

 

Med noen få basisvarer i skap og fryser sikrer du både smak og innhold i suppen din:

  • Kraft/buljong (kjøttbuljong, hønsebuljong, fiskebuljong, grønnsaksbuljong)
  • Frosne grønnsaksblandinger
  • Bokser med mais, linser, bønner o.s.v.
  • Urter/krydder av forskjellige slag

Så er det bare å se hva du har i kjøleskapet.

 

 

– Kjøleskapet inneholder skatter som kan brukes til suppe når butikken er stengt og sulten gnager, sier Tjodunn Eltvik Dyrnes som driver den populære matbloggen smakenavoslo.no.

 

– Jeg digger supper, og «vi-tømmer-kjøleskapet-suppe» er en klassiker hjemme hos oss. Sønnen min vet det ikke – men han spiser alle slags grønnsaker han ikke liker i suppene jeg lager... Hyssssj!

 

 

Sjekk triksene som gjør at du kan lage supergod suppe av det du har hjemme. Enkelt og veldig godt! Her er matbloggerens beste tips for hjemmelaget suppe.

 

Tjodunns smarte suppetips

  • Grav i grønnsaksskuffen! Her skjuler det seg suppeskatter. Du kan gjerne bruke litt slitne grønnsaker. I supper får nesten alle grønnsaker nytt og kraftfullt liv. De fire store - gulrot, løk, purre og selleri - er baser i alle slags supper, men du klarer deg godt selv om du ikke har alle fire. All slags løk er topp suppemat. Har du poteter, er det perfekt fyll i supper; det gjør dem mer mektige. Slitne paprikaer som du kvier deg for å ha oppå osten på brødskiven, gir deilig smak i suppen. Tomater som er for myke for salaten - vips opp i suppa med dem. Har du litt ingefær, får den suppa til å synge!

  • Boksemat! Bokser med bønner eller linser er topp i supper. De gir mettende proteiner, fylde og smak. Det samme gjør en boks med hermetiske tomater.
  • Litt ketsjup i suppa gir god smak. Eller tilsett resten av tacosausen du ikke brukte opp på fredagen - det vil gi suppa en mexicansk piff.

  • Påleggsrester. Her kan du bruke både osterester og kjøttpåleggsrester. Litt spekepølse i strimler eller en gammel skorpe med parmesan gir deilig smak.

  • Halleluja for stavmikseren! Kok opp ingrediensene og blend i vei. Selv grønnsaksskeptiske unger kaster seg over blendede supper uten å ane hvor mange sunne grønnsaker de får i seg.

  • Vær forsiktig med saltet, så test ut litt krydder i stedet, som ingefær, chili, karri, eller noe annet spennende du finner i skapet. Krydder gjør smaken mer spennende og saltbehovet mindre: Altså både sunt og godt.

 

Sjekk triksene som gjør at du kan lage supergod suppe av det du har hjemme. Enkelt og veldig godt! Her er matbloggerens beste tips for hjemmelaget suppe.

 

Psst: Nå får du også kjøpt frosne urter som er topp å ha på lur i fryseboksen. Ikke tar de mye plass, og ikke dør de av vannmangel på kjøkkenbenken som levende urter.

 

 

Slik lager du suppe

 

Start med litt olivenolje i en gryte og fres løk, hvitløk og krydder først. Da får du frigjort de gode smakene før du tilsetter flere ingredienser. Fyll på med grønnsaker, bokser og det du måtte ha av rester samt gjerne litt vann og buljong. Men hold igjen på saltet, for buljongen er ofte mer enn salt nok i seg selv. Kok opp.

 

Når grønsakene er møre kan du ta stavmikseren rett i gryta og kjøre til suppen er så jevn du vil ha den. Du kan godt røre inn en liten fløteskvett, rømmeskje eller kanskje creme fraiche om du har en rest i kjøleskapet for å runde av smaken. Og helt til slutt smaker du om suppen din trenger litt ekstra salt eller pepper.

 

 

 

 

 

Merete Holger Storli 25. feb 2017