Til hovedinnhold

Saus-triksene som hever julematen

Det er ingen kunst å lage god saus! I hvert fall ikke når du har denne krise-listen.

Helstekt kalkun på fat med grønnsaker, med hvitt sausenebb ved siden av. Rød duk. Juletre i bakgrunnen. Pose med Toro fløtesaus bak sausenebbet.

Tallerken med skiver av kalkun, poteter, gulrot og rosenkål på hvit tallerken. Fløtesaus blir helt fra et hvitt sausenebb over kalkunen. Pose med Toro fløtesaus i bakgrunnen. Juletre og rød duk.

Fløtesaus til kalkun 

– For å lage en god saus, bruk gjerne melk eller fløte i fløtesausen, reduser tilsvarende på væskemengden som står på posen, og tilsett litt av stekesjyen eller kraft, sier Jarle Nygaard, som er sausekokk hos TORO.

I fløtesaus kan du gjerne også bruke mye mer fløte eller melk enn det står på posen at du skal bruke. Fett gir god smak på sausen, og du kan bruke rømme, en smørklatt eller litt Créme Fraiche.

Mange sauser blir også bedre med litt syre, så ha i en skvis med sitron. Sennep eller pepperrot kan også heve smaken på mange sauser. 

Fond er også lurt å ha i skapet.

Biter av ribbe på hvit tallerken, med poteter, rosenkål og rødkål. Sjysaus helles over tallerkenen fra et hvitt sausenebb. Pose med Toro sjysaus i bakgrunnen. Rød duk.

Fruktig sjysaus til ribbe

TORO Sjysaus er ment å fungere som en base for egne sauser. Den er velegnet til å eksperimentere med og gir derfor mange muligheter.

Sjysausen kan tilsettes stekesjy eller kraft, friske urter, litt ekstra krydder, en fløteskvett eller litt rødvin.

– Ønsker man en «fruktig saus» til for eksempel svineribben, kan man kutte tørkede aprikoser og svisker i biter og ha i sausen, sier Nygaard.

Smelt 1 teskje sukker i en kasserolle, ha på 1 dl fersk appelsinjuice og la dette koke inn sammen med frukt- og sviskebitene. Tilsett TORO sjysaus og væske (gjerne stekesjy eller kraft). For den optimale julesmaken: Tilsett gjerne noen nellikspiker.

Slik redder du sausen når uhellet er ute

De vanligste sausetabbene er klumper i sausen, for salt saus og for lite smak.

Sausen har klumper

Da kan du enten sile sausen gjennom et dørslag eller bruke en stavmikser for å få jevnet ut klumpene.

Sausen er for salt

Et klassisk triks er å la biter av et par skrelte poteter koke i sausen i noen minutter. Hjelper ikke dette, kan du spe med litt melk eller fløte. Dersom sausen er svært salt, kan det være lurt å bytte ut noe av sausen med melk/fløte istedenfor å spe den ut. Både søtt og syre balanserer saltsmaken, så litt sukker og sitronsaft eller vin kan redde den.

Sausen har lite smak

Dersom sausen ble smakløs, kan du bruke mesterkokk Eyvind Hellstrøms tips om å bruke én spiseskje hver av soyasaus og Worcestershiresaus. Dette skal være en god smaksforsterker. Salt og pepper er jo også en enkel løsning.

Er det ubalanse i smakene, kan du også tilsette litt mer av de andre ingrediensene eller tilføre en smak som balanserer; søtt, salt, surt, bittert og sterkt.