Det er ingen kunst å lage god saus! I hvert fall ikke når du har denne krise-listen. Sjekk hvordan du alltid lykkes med sausen.
Lett å lage

Saus-triksene som hever julematen

Det er ingen kunst å lage god saus! I hvert fall ikke når du har denne krise-listen.

Med disse triksene får du den perfekte smaken på sausen til julematen. En god saus gjør jo hele måltidet!

En av hemmelighetene er å piffe opp sausen med noen enkle ingredienser. Har du et par poser saus i skapet, er julemiddagen reddet om uhellet skulle være ute.

 

Ikke bare er det tidsbesparende, men sausene blir minst like gode som saus laget helt fra bunnen av. Dessuten er det lettere å lykkes med sausen, og du slipper å være redd for å ødelegge julemiddagen ved at sausen ikke blir vellykket. 

 

Det er ingen kunst å lage god saus! I hvert fall ikke når du har denne krise-listen. Sjekk hvordan du alltid lykkes med sausen.

 

Fløtesaus til kalkun 

– For å lage en god saus, bruk gjerne melk eller fløte i fløtesausen, reduser tilsvarende på væskemengden som står på posen, og tilsett litt av stekesjyen eller kraft, sier Jarle Nygaard, som er sausekokk hos TORO.

 

I fløtesaus kan du gjerne også bruke mye mer fløte eller melk enn det står på posen at du skal bruke. Fett gir god smak på sausen, og du kan bruke rømme, en smørklatt eller litt Créme Fraiche.

 

Mange sauser blir også bedre med litt syre, så ha i en skvis med sitron. Sennep eller pepperrot kan også heve smaken på mange sauser. 

 

Fond er også lurt å ha i skapet. Les her hvordan du bruker fond til å lage rask lapskaus.

 

Det er ingen kunst å lage god saus! I hvert fall ikke når du har denne krise-listen. Sjekk hvordan du alltid lykkes med sausen.


Fruktig sjysaus til ribbe

TORO Sjysaus er ment å fungere som en base for egne sauser. Den er velegnet til å eksperimentere med og gir derfor mange muligheter.

 

Sjysausen kan tilsettes stekesjy eller kraft, friske urter, litt ekstra krydder, en fløteskvett eller litt rødvin. Les her hvordan du kan lage en krydret saus til ribben. 

 

– Ønsker man en «fruktig saus» til for eksempel svineribben, kan man kutte tørkede aprikoser og svisker i biter og ha i sausen, sier Nygaard.

 

Smelt 1 teskje sukker i en kasserolle ha på 1 dl fersk appelsinjuice og la dette koke inn sammen med frukt- og sviskebitene. Tilsett TORO sjysaus og væske (gjerne stekesjy eller kraft). For den optimale julesmaken: Tilsett gjerne noen nellikspiker.

 

Det er ingen kunst å lage god saus! I hvert fall ikke når du har denne krise-listen. Sjekk hvordan du alltid lykkes med sausen.

 

Kokkens hemmelige sausetriks

Et spennende tips fra sausekokken er å bruke pisket kremfløte i hollandaisesausen. Lag TORO Hollandaisesaus etter anvisning på pakken. Pisk 1 dl kremfløte til den blir stiv. Vend kremfløten i sausen og server. Dette gir en lys og luftig saus perfekt til fisk og grønnsaker, tipser sausekokken. 


Sausetabbene du må unngå 

Det er mange triks som kan redde sausen når uhellet er ute enten den har fått for mye eller for lite smak, blitt for fet, for tynn, har klumper eller skiller seg.

 

– Tro det eller ei, sier sausekokk Jarle, det er mange som tabber seg ut og tilsetter 5 dl væske når det står 0,5 dl væske på pakken. Så tar de kontakt fordi de ikke helt får til sausen. Så kokkens tips er å lese oppskriften nøye!

 

De vanligste sausetabbene er klumper i sausen, for salt saus og for lite smak.

 

 

Slik redder du sausen når uhellet er ute: 

Problem: Sausen har klumper. 
Løsning: Da kan du enten sile sausen gjennom et dørslag eller bruke en stavmikser for å få jevnet ut klumpene.

 

Problem: Sausen er for salt. 
Løsning: Et klassisk triks er å la biter av et par skrelte poteter koke i sausen i noen minutter. Hjelper ikke dette, kan du spe med litt melk eller fløte. Dersom sausen er svært salt, kan det være lurt å bytte ut noe av sausen med melk/fløte istedenfor å spe den ut. Både søtt og syre balanserer saltsmaken, så litt sukker og sitronsaft eller vin kan redde den.

 

 

Problem: Sausen har lite smak. 
Løsning: Dersom sausen ble smakløs, kan du bruke mesterkokk Eyvind Hellstrøms tips om å bruke én spiseskje hver av soyasaus og Worcestershiresaus. Dette skal være en god smaksforsterker. Salt og pepper er jo også en enkel løsning.

 

Er det ubalanse i smakene, kan du også tilsette litt mer av de andre ingrediensene eller tilføre en smak som balanserer; søtt, salt, surt, bittert og sterkt.
    

Marianne de Bourg 30. nov 2016