Ikke kast kaffegruten! Her er 5 ting du kan bruke kaffegrut til.

Ikke kast kaffegruten! Her er 5 ting du kan bruke den til

Hiver du filteret med kaffegruten rett i søpla når kaffen er klar? Da snyter du både huden din, plantene dine og kanskje til og med møblene dine for gode fordeler!

Neste gang du står der med et fuktig kaffefilter med kaffegrut i hånda, klar til å slenge i søppelposen, bør du heller finne en skål og helle kaffegruten over i. Den kan nemlig komme til nytte – og det på mange måter.

 

220303-u26-prix-bannere-1200x800-1.jpg

 

Bare se her:

Her er 5 ting du kan bruke kaffegruten til. Kroppspeeling av kaffegrut og olje.

MYK HUD: Ja til gjenbruk! Kaffegrut blir en mild og god kroppskrubb. FOTO: Istock

1. Kaffegrut til kroppen

Kaffegrut er jo perfekt til peeling! Du kan enten bruke det som kroppspeeling i dusjen, eller til ansiktet. Kaffe er rikt på blant annet antioksidanter og koffein og blir ofte brukt i skjønnhetsproduktene du må betale rikelig for. Så hvorfor ikke lage det selv? 

 

Peeling: Bland kaffegruten med litt matolje og havsalt, og du har en mild peeling som fjerner døde hudceller og gir myk hud. Du kan forresten bruke alle slags oljer til skrubben, ta det du har.

 

Vil du at den skal dufte ekstra godt, kan du tilsette noen dråper lavendel. Lavendelduften virker beroligende, så den passer fint å bruke om du skrubber om kvelden før du skal legge deg. Husk bodylotion etterpå!


  

 

 

 

 

2. Kaffegrut til kjøkkenet

Det er ikke bare kroppen som har godt av litt kaffeskrubb. Du kan også bruke den til å skrubbe gryter, stekerist eller flekker på kjøkkenbenken.
   

  
Er det veldig fastbrente rester kan det være at det må sterkere saker til, men hvorfor bruke vaskemidler når du likevel akkurat har traktet deg kaffe etter middagen og fersk kaffegrut står klar til å hjelpe deg med oppvasken?

 

5 ting å bruke kaffegrut til. Gjødsle plantene.

BLOMSTERMAT: Strø litt kaffegrut rundt plantene dine, så blir de like glade som du blir når du får en rykende kopp god kaffe. FOTO: Istock

3. Kaffegrut til plantene

Kaffegrut kan brukes som gjødsel til planter, særlig de plantene som vil ha litt surt vekstmiljø, som roser, asalea og mange fruktrær. Det er fordi kaffegrut har mye nitrogen og fosforsyre. Bare spre kaffegruten rundt plantene, så ordner de resten selv. 

 

I tillegg tiltrekker kaffegruten meitemarker i jorda, og de er som kjent veldig gode å ha. Dessuten holder det sneglene unna, som altså ikke er kaffeelskere. Genialt!

 

 

4. Kaffegrut til møblene

Har du fått riper i tremøblene, kan faktisk fargestoffet i kaffegrut hjelpe å kamuflere dem. Bland kaffegrut med litt vann eller linolje og gni inn i ripene. Børst bort det overflødige, og la det tørke. Gjenta når det har tørket, om du synes det er nødvendig.

 

5 ting du kan bruke kaffegrut til, for eksempel å skremme bort veps.

IKKE KAFFETØRSTE: Vepsen går ikke på kaffebesøk. I hvert fall ikke når den lukter brent kaffegrut ... FOTO: Istock

5. Kaffegrut til insektene

Det er ikke sikkert insektene er enig i dette tipset, men vi velger å ignorere eventuelle summende protester. Når vi vil sitte ute og nyte en fin kveld, så kommer det gjerne mygg og veps. Særlig sensommeren er vepsen plagsom, så da er det bare å ha kaffen klar!

 

Tipset er såre enkelt. Kle et ildfast fat med aluminiumsfolie, legg på tørket kaffegrut (du kan også bruke ubrukt kaffe, men da blir du jo snytt for en god kaffekopp først), og tenn på. Det tar ikke fyr, det bare ulmer og ryker litt, akkurat som røkelse. Og vips, bort med mygg og veps!

 

Kilder: klikk.no, matmerk.no, huseierne.no, veientilhelse.no

Birgit Schmidiger 12. sep 2018