Hjemmelaget granola med bær i skål

Hjemmelaget granola på 1-2-3

Hjemmelaget granola er prefekt hverdagsmat. Når du lager den selv har du full kontroll på både smak og innhold.

Forskjellen på granola og müsli er at granolaen er tilsatt søtning og blir bakt i ovnen eller en stekepanne. Om du ikke tilsetter for mye søtning er hjemmelaget granola et godt alternativ til brødskiver.

 

Smaker godt med yoghurt

Oppskriften i bunn av saken er så god at du faktisk kan spise den som snacks. Granolaen smaker selvsagt også utmerket med melk, syrnet melk, i yoghurt eller som topping på en smoothiebowl. Og den passer perfekt til frokost, lunsj, mellommåltid og kveldsmat.

 

 

Bruk det du har i skapet

Det som er så fint med granola er at du kan tilsette akkurat det du selv liker best. Kanskje du til og med kan bruke noe av det du allerede har i tørrvareskapet? Havregryn, nøtter, kokos, kanel, frø, tørket frukt og tørkede bær er ofte noe av det man finner i en granola.
     

Men her er det lov å bruke akkurat hva man føler for. Bare husk at granolaen kun bør inneholde tørkede ingredienser, da blir holdbarheten best. Har du lyst på ferske bær og frisk frukt er det bedre å tilsette det rett før du skal spise.

Hjemmelaget granola på stekebrett

Hold styr på sukkerinntaket

Ferdig kjøpt granola inneholder ofte mye sukker, honning eller sirup. Det smaker godt, men raffinert, hvitt sukker gjør at blodsukkeret stiger voldsomt. Da får vi raskt energi, men etter en stund daler energien igjen og man kan føle seg ufokusert, trøtt og slapp. En granola med mindre sukker holder energinivået mer stabilt, hvilket også er bedre for konsentrasjonen.

 

 

Lett å lage

Hjemmelaget granola er lettere å lage enn det høres ut som. Når du først har målt opp og blandet sammen ingrediensene er halve jobben gjort. Granola bør steke lenge på grunn av fuktighetsnivået. Jo tørrere den blir i ovnen, jo lengre holdbarhet får den. Og jo mer du lager, jo lengre kan du kose deg uten anstrengelse.

 

Slik lager du din egen granola

Oppskriften gir 8-10 porsjoner

 

Dette trenger du:

1 dl rapsolje
1 dl brunt sukker
5 ss honning
5 dl havregryn
40 g sesamfrø
40 g solsikkekjerner
40 g hakkede mandler eller hasselnøtter
30 g kokosmasse (kan sløyfes)
30 gram rosiner eller tørkede tranebær (kan sløyfes)
1 ts kanel

Hjemmelaget granola i norgesglass

 

Slik gjør du:

1. Forvarm ovnen til 150 grader. Bland rapsolje, brunt sukker og honning i en stor kjele til sukkeret har smeltet.

 

2. Ha de tørre ingrediensene i kjelen med olje-, sukker- og honningblandingen. Rør godt og sørg for at granolaen blir ordentlig fuktet. Blir det for tørt kan du tilsette litt mer olje, og virker det for fuktig kan du tilsette litt mer havregryn.

 

3. Kle en stor langpanne med bakeark og hell granolaen utover brettet. Stek på midterste rille i 30-40 minutter. Sørg for at den blir ordentlig tørrstekt, men pass på så den ikke blir brent.

 

4. La granolaen avkjøles når den er ferdig, og knekk opp bitene som henger sammen om du ikke vil ha store biter med granola. Oppbevar frokostblandingen på i en lufttett beholder. Holdbar opptil 4 uker i romtemperatur.

 

Server gjerne med melk eller yoghurt og topp med friske eller fryste bær!

 

 

Martine Gulbrandsen 12. sep 2018