Jul kan lett bety stress. Her er tipsene til god planlegging, slik at du får en fin stressfri førjulstid med lave skuldre.
Lett å lage

Snart jul! Slik planlegger du for en stressfri desember

Planlegger du smart, blir julestress fort til julekos.

Det er typisk, da. Den måneden i året som kjennes ut som om den går fortest (kanskje bortsett fra feriemåneden juli), er den måneden hvor du har desidert mest å gjøre.

 

Du skal bake og shoppe og vaske og kave – og samtidig står juleavslutningene og julebordene og julemarkedene og juleverkstedene i kø.

 

Stikkordet er god planlegging – det har vi gjort for deg!

 

4 uker igjen til jul

Julekalender. Det er siste uka i november, og lørdag skal den første luka eller pakken i adventskalenderen åpnes. Mangler du noen (eller mange!) småting, er dette uka å fikse det på.

Jul kan lett bety stress. Her er tipsene til god planlegging, slik at du får en fin stressfri førjulstid med lave skuldre.

Den kjappeste julekalenderen er den ferdigkjøpte!

 

🎄TIPS! Det blir fort mye ting og tang, så noen dager kan kalenderen inneholde en lapp med forslag til hyggelige ting dere kan gjøre sammen, gjerne med følge av en sjokoladebit eller noe annet godt. Kjøp en pose med godis, og fordel på dagene i desember.

 

Og forresten – de ferdige sjokoladekalenderne er også helt supre og gjør samme nytten, med mye mindre styr. 

 

Julekort. Bestiller du kort med familiebilder på, bør du gjøre det nå. Gå igjennom bildene fra året som gikk, eller ta et morsomt julebilde av dere.

 

🎄TIPS! Det er fristende å velge mange bilder til en collage, men husk at om bildene blir for små, er det vanskelig å se hva og hvem som er på dem.

 

Lag julegaveliste. Sett opp en oversikt over hvem skal du kjøpe til, forslag til hva de kan få, og omtrentlig budsjett.

 

 

• Nettshopping. Mens du kan shoppe i butikkene helt fram til julaften (men husk at lillejulaften faller på en søndag i år!), er nettshoppingen greit å få i havn nå. Bestill alt du kan av julegaver på nettet, så rekker du å få dem i god tid før jul.

 

Jul kan lett bety stress. Her er tipsene til god planlegging, slik at du får en fin stressfri førjulstid med lave skuldre.

Adventslysene er en fin kosestund hver søndag.

Kjøp adventslys og gløgg. Søndag 2. desember er første søndag i advent, så husk å kjøpe fire lys. Å tenne det første lyset kan bli en fin kosestund med årets første gløgg, og kanskje noen julekaker?

 

3 uker igjen til jul

•  Gaveshopping. Julegaver du ikke har bestilt på nett, kan være lurt å få i hus. Ikke slit deg ut med å skulle kjøpe alt på én dag, ta det litt gradvis utover i desember. Oppdater og kryss av på julegavelista underveis, så har du oversikten.

 

🎄TIPS! Det kan dukke opp en nabo eller kollega med en julegave til deg, som du ikke har tenkt på å kjøpe noe til ... Ha noe på lur, som en konfekteske, god julekaffe, badesalt og såpe eller noe annet nøytralt. Dukker det ikke opp en uventet julegave, koser du deg med det selv i romjula!

 

Jul kan lett bety stress. Her er tipsene til god planlegging, slik at du får en fin stressfri førjulstid med lave skuldre.

Kongler, limstift og litt pynt er alt du trenger for at små hender skal lage julepynt.

• Juleverksted. Det viktigste er å ha det hyggelig sammen, og du kommer langt med enkle midler.

 

🎄TIPS! Mal tomme melkekartonger hvite, og klipp hull i dem i ulike høyder, så ser det ut som et hvitt hus med vinduer. Ta av skrukorken og putt bomull i, så blir det røyk fra pipa.

 

🎄TIPS! Hjemmelagde julekort og merkelapper kan du lage av kartong, limstift og glitter. Tegn eller skriv med limstiften, og strø glitter over – det er noe alle får til og har glede av.

 

2 uker igjen til jul

 

Gå på posten. Julekort og julegaver som skal med posten, bør sendes nå. Siste frist for at juleposten garantert kommer fram før jul, er i midten av desember.

 

JJul kan lett bety stress. Her er tipsene til god planlegging, slik at du får en fin stressfri førjulstid med lave skuldre.

Det går fint an å få flere sorter ut av samme deig også.

Julebakst. Mye styr med å lage mange slag? Inviter noen venner som lager eller har med en deig hver, så får dere en god porsjon av hvert slag og deler på resultatet. PS: Det er lov å jukse litt! Ferdig pepperkakedeig smaker helt topp. Og jul blir det uansett, om du så kjøper alle julekakene ferdig på butikken ...

 

 

Sjekk hva du mangler. Det er mye som skal kjøpes inn før jul, og det er lett å glemme alt som ikke er mat. Servietter, lys, oppvaskmiddel, avløpsåpner, dopapir, tannpirkere, gravlys, batterier, innpakningspapir, bånd og tape kan være kjekt å ha nok av i huset før helligdagene setter inn, og greit å få unna før du skal handle all maten.

 

1 uke igjen til jul

 

Handle mat og drikke. Lag handleliste i ro og mak på forhånd. Ta gjerne et par turer på butikken i løpet av uka, så handler du inn ferskvarene som frukt og brød og urter til slutt. Siden lillejulaften er en søndag, kan det fort bli panikkhandling lørdag, og det gjelder Vinmonopolet også. Like greit å ha alt i hus fredag 22. desember.

 

 

Sjekk klær og utstyr. Passer penskoene til vesla ennå? Er strømpebuksene hele? Virker juletrelysene? Finner du juletrefoten? Er nissedrakten intakt?

JJul kan lett bety stress. Her er tipsene til god planlegging, slik at du får en fin stressfri førjulstid med lave skuldre.

Ingen krise om en hybelkanin får feire jul hos deg heller!

 

Vaske over. Ta en julevask av huset, men ingen grunn til å overdrive. Støvtørk, støvsug, dra over gulvet og badet, så er du i mål. Er dere flere i familien, gi alle hvert sitt rom å shine opp.

 

🌟 Husk å kose deg! Alt trenger ikke være perfekt. Det blir jul likevel.

 

Kilde: kk.no, nettavisen.no 

     

Birgit Schmidiger 05. nov 2018