De 10 grillbud
Bli en mesterEr du nybegynner eller trenger å friske opp hukommelsen? Følg de 10 grillbud for et perfekt resultat. Lykke til!
1. Du skal bruke opptenningsrør
Tennvæsken kan sette bismak på maten. Med et opptenningsrør er det enkelt å fyre opp grillen. Etter 20 minutter har du glødende kull uten sjenerende lukt og smak. Å bruke opptenningsrør reduserer i tillegg brannfaren, og er mer miljøvennlig.
2. Du skal temperere kjøttet
La kjøttet ligge på benken i minst en halvtime før du legger det på grillen. Da unngår du at kjøttsaften siver ut, og det er lettere å kontrollere stekingen ettersom kjøttet trenger kortere tid.
Se hvordan du gjør det:
3. Du skal grille på ren grillrist
Børst grillrista med en stålbørste både før og mellom hver av råvarene du skal grille, og selvfølgelig etter at du er ferdig. Forkullede matrester fra i fjor er dårlig krydder i middagen.
4. Du skal benytte riktig teknikk
Bruk direkte varme for grillskorpe og tynne skiver av kjøtt og grønnsaker Indirekte grilling brukes hovedsakelig til store stykker kjøtt og fisk. Disse stykkene får den perfekte fargen de skal ha, selv om de ikke har vært i kontakt med sterk varme.
Har gassgrillen kun én brenner kan man grille indirekte ved å skru ned varmen og legge maten i midten av den rektangulære brenneren.
Med kullgrill plasserer du en dryppform i midten av bunnristen, og kullet/brikettene plasseres på siden. Når grillen er varm plasserer du kjøttstykket på rist rett over dryppformen. Grill med lokket på og åpne ventiler slik at du får god trekk.
Se hvordan du gjør det:
5. Du skal pensle med olje
Pensle både kjøtt, fisk og grønnsaker og grillrist med en smaksnøytral olje, som for eksempel raps-, solsikke- eller druekjerneolje. Da slipper du at råvarene setter seg fast og maten får også penere grillstriper.
Se hvordan du gjør det:
6. Du skal ikke bruke grillgaffel
Bruk grillklype eller stekespade i stedet for grillgaffel. Med en gaffel risikerer du at kjøttsaften siver ut og at kjøttet blir tørt og seigt. Bruker du klype eller stekespade unngår du unødvendige hull i kjøttet, og får et saftig resultat.
7. Du skal ikke lage flammer
Pass på at fett og olje fra marinade ikke renner ned i grillen. Dette vil skape flammer som gir brent mat. Er uhellet likevel ute, flytt kjøttet vekk fra flammene i stedet for å sprute vann på. Vann slukker det glødende kullet og senker temperaturen på grillen.
8. Du skal bruke lokk på grillen
Grill-lokket har flere bruksområder enn som støvsamler i garasjen. Lokkets holder varmen inne i grillen slik at kjøttet blir stekt på alle sider. Det blir enklere å holde stabil temperatur og dermed er det kortere vei til suksess.
9. Du skal bruke steketermometer
Steketermometeret er et must for den som vil lage perfekt grillmat, og det brukes like godt på fisk og kylling som på kjøtt. Stikk termometeret inn i den tykkeste delen av kjøttet eller fisken og pass på at det ikke treffer grillplaten eller –formen.
Sjekk hvilken kjernetemperatur kjøttet skal ha.
10. Du skal la kjøttet hvile
Da får saften tid til å sette seg, og du får et saftigere og bedre resultat. Pakk kjøttet inn i folie når det har riktig kjernetemperatur og la det hvile på en lun plass i minst fem minutter før servering.