Frys ned urter med isbittrikset
Frukt og grøntFrys ned rester av urtene dine i olivenolje. Da har du urter når du trenger det, og du slipper å kaste mat. Alt du trenger er en isbitform, olivenolje og en fryser!
Reduser matsvinnet
Urtene har det med å visne på kjøkkenbenken før du rekker å bruke dem opp. Det er ikke bare sabla frusterende – men bidrar også til å øke matavfallet.
Vi kaster alt for mye mat, og vi må bare ta oss selv i nakkeskinnet, og gjøre en innsats for å redusere matsvinnet. Hvorfor ikke starte med urtene som har en lei tendens til å dø fra oss, nesten uansett hvor mye kjærlighet vi gir dem?
Det eneste du trenger for å gi «evig liv» til urtene, er en isbitform, olivenolje og en fryser. Du hakker opp urtene, og legger dem i isbitformen sammen med olivenolje. Det er så lett som bare det!
De fryste urtene holder seg i rundt seks måneder i fryseren, eller gjennom to sesonger. Det beste er å gjøre fryseprosessen om sommeren, så har du til matlagning høsten og vinteren gjennom.
Du kan bruke både urtene du har kjøpt i butikken, og de du eventuelt har plukket fra hagen eller i skogen.
Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt
Frys ned urtene
Det er flere måter å fryse ned urter på. Du kan for eksempel fryse dem ned «au naturel» i en frysepose eller opphakket i isbitform sammen med vann, eller olivenolje.
Serious Eats har testet alle disse metodene, og ifølge nettsiden er det urter fryst i olje som funker best for å ta vare på smakene.
Urtene som er fryst i olivenolje kan brukes for å smakssette alle slags gryter og supper. Er du mer fan av urtesmør til brødskiven og biffen, kan du fryse ned urtene i smeltet, avkjølt smør. Vil du bruke urtene i teen, kan du fryse ned urtene i vann.
Urter av alle slag
Bruk alle typer urter: rosmarin, timian, sitronmelisse, basilikum, koriander, dill, oregano, persille, sitronblader, estragon, salvie, gressløk - you name it!
Du kan også mikse de forskjellige urtetypene, for å få en spennende og smakfull kombinasjon som du kan bruke i matlagingen.
Når urtene er fryst, kan det være vanskelig å skille de ulike typene av urter fra hverandre. Du bør derfor merke de ulike urtene med navnelapper.
Dette trenger du:
Isbitformer
Zip lock-poser/Fryseposer
Urter av alle slag
Extra Virgin olivenolje
Dette gjør du:
1. Hakk opp de forskjellige urtene med en kniv eller saks. Dersom du vasker dem først, er det viktig at du lar dem bli helt tørre før du begynner prosessen.
Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt
2. Finn fram isbitformen, og hell bittelitt olivenolje i bunnen før du legger i urtene. Fyll isbitformene 2/3-fulle med urtene, og hell deretter mer olivenolje over urtene til de nesten er fylt opp til kanten.
Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt
3. Legg isbitformen i fryseren over natten. Bruk gjerne plastfolie over formen, slik at det ikke blir søl. Det kan være litt vansklig å skille mellom de ulike urtene når oljen først er fryst - så du kan bruke fryseteip og tusj for å holde oversikt over hvilke urter som er i de ulike isbitformene.
4. Ta dem så ut av isbitformen og legg dem over i en frysepose. Dette må gjøres fort, slik at ikke oljen smelter! Skriv deretter på navnet på urtene på fryseposen, og legg dem tilbake i fryseren. Vi anbefaler at du legger posen flatt ned i fryseboksen.
Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt