Til hovedinnhold

Mia har kjøkkenskapet du alltid har drømt om

Tips

Matbloggeren Mia får ofte spørsmål om hun kan komme hjem til folk for å rydde i kjøkkenskapet deres. Nå viser hun hvordan du kan kopiere systemet.

Hvis du er eier av et kjøkkenskap, har du sannsynligvis irritert deg over å ikke finne det du trenger. Du åpner skapdørene, og ut velter åpne melposer, sukkerposer og hasselnøtter. Hvis du dytter på melposen, kan du kanskje skimte en gammel pose med tørkede ferskner og tre fulle bokser med bakepulver bakerst i skapet.

Mia, som er kvinnen bak veggisbloggen «Green Bonanza», er en av dem som har fått nok av kaos i skapet. Hun har laget et fabelaktig system i skapene sine som nok mange vil misunne henne for. 

- Det er faktisk mange som i fullt alvor spør om jeg kan komme hjem til dem for å rydde i skapene deres, ler Mia. 

Det hele startet med frustrasjonen over rotete kjøkkenskap. 

- Det var frustrasjonen over å ikke finne noen ting i skapet som kickstartet ryddemanien min, sier Mia.   

Det er faktisk mange som i fullt alvor spør om jeg kan komme hjem til dem for å rydde i skapene deres, ler Mia. 

DETTE ER SYSTEMET TIL MIA  

Systemet i kjøkkenskapene til Mia er todelt, forteller hun. Det er det «krukkebaserte systemet» og «emballasjesystemet».   

Det krukkebaserte systemet består av store og små krukker som er fylt med ulike tørrvarer. Tørrvarene som hun bruker mye av, er i store krukker, mens tørrvarene hun bruker mindre av, er i små krukker.    

I de store krukkene har hun for eksempel mel, quinoa, havregryn, maismel, kokos, ris, linser, bokhvete, tørre kikerter, tørre bønner, hjemmetørket sopp og sukker.

I de små krukkene har hun alt fra salt til tørket rabarbra, nøtter og rå kakao. Alt er tørrvarer som holder seg bedre under lokk.  

Krydder har hun også plassert i krukker. De hun bruker oftest, står i krukker på en hylle, mens resten av krydderet står i en berømt hvit kasse som gir god oversikt. 

«Emballasjesystemet» består av firkantede plastbokser som hun bruker til å oppbevare matvarer i sin originale emballasje. Dette er varer som det ikke er vits å dele opp i krukker, som for eksempel rispapir og nudler.

I tillegg har hun en egen skuff for poser som er åpnet, som for eksempel poser med ris.

- Det er en stor fordel å samle åpne poser på ett sted. Da slipper du rot og søl i skapene, sier Mia.

DU BRUKER DET DU KAN SE

En av de største fordelene med systemet til Mia, er at hun enkelt kan se hva hun har og hva hun mangler. Det fører til at hun kjøper mindre mat, og kaster mindre mat.  

- I begynnelsen gjorde jeg ikke dette av miljøhensyn, men etter hvert har det blitt en viktig grunn. Jeg tømmer boksene før jeg kjøper nytt, og har fokus på å bruke det jeg har i skapet, sier Mia. 

For å kunne se hva som er i de bakerste krukkene i skapet, har hun til og med gjort en liten ombygning i skapet.

Jeg har laget en egen hylle bakerst i skapene som er litt høyere. Når de bakerste krukkene står på hylla, kan jeg se absolutt alle krukkene i skapet. Det er utrolig digg, sier Mia.

Når hun kan se alt hun har, trenger hun bare å åpne skapet for å få ideer til hva hun skal ha til middag. Når hun ikke vet hva hun skal ha til middag, er det nettopp det hun gjør.  

- Hvis jeg ser at jeg for eksempel har masse bokhvete, så lager jeg noe av det, sier hun.  

Ikke minst får systemet fart på matlagningen. Det hun bruker mest, er plassert ytterst, og det hun bruker sjeldnere, er plassert lenger bak.

- Jeg er generelt motstander av mellomstasjoner, som for eksempel å sette ting på benken i stedet for rett i oppvaskmaskinen. Dette systemet er en konsekvens av det. Jeg tar ut krukken jeg trenger, forsyner meg, og plasserer den tilbake i skapet, sier Mia.

SORTER OG FORDEL 

Hvor skal folk begynne hvis de har lyst til å kopiere systemet ditt?   

- Ta ut alle matvarene du har i kjøkkenskapet, og plasser dem utover gulvet. Studer hva du har, sorter det, og hell det i passende krukker. Når du er ferdig, setter du krukkene tilbake i skapet i rekkefølge av hva du bruker oftest, sier Mia.  

Du trenger ikke å gå til innkjøp av nye krukker, i følge Mia. Ofte kan gammel emballasje som tomme syltetøyglass være helt perfekt.  

- Hvis du vil, kan du merke innholdet i krukkene med tusj eller teip med tekst, sier Mia.

- Det er egentlig veldig enkelt. Du må bare gjøre det, avslutter Mia.