6 enkle steg til vårsko som ikke stinker tåfis

Med denne enkle guiden i seks trinn kan du fjerne tåfis-lukten fra vårskoene dine, og gå vårsolen i møte med hevet hode.

Nå er det ikke lenge til våren er her, og det er endelig på tide å legge vekk de svære vinterskoene til fordel for de lette vårskoene. Lykke! 

Men når du tar turen ned i kjellerboden for å hente vårskoene som har stått på hylla hele vinteren, blir du kanskje en smule bedrøvet når du tar et sniff av de lekre skoene dine. 

Tåfis, eller fotlukt, er en plage som de aller flest av oss har, men likevel er det temmelig kleint å sitte ved lunsjbordet og merke at det nærmest ryker av skoene dine. Når vårskoene i tillegg ofte er både åpne og sokkeløse, kan det bli riktig så ille utover våren. 

Men frykt ikke. Her er den ultimate 6-stegs rengjøringsguiden for å gjøre skoene dine klare for våren og like velduftende som nye (så slipper du å kjøpe nye også!): 

Vårrenggjøring i skapet også? Mia har kjøkkenskapet du har drømt om

1. Luft skoene 

Det første du må gjøre, er å gi skoene dine en real dose frisk luft. Har du en balkong, en hageflekk eller et vindu er det perfekt å plassere dem her. Du kan jo også plassere dem i oppgangen, men da blir kanskje ikke naboen så fornøyd? ;)

Ta gjerne ut sålene i skoene om de har dette. Disse kan du gjerne vaske for hånd eller i vaskemaskinen. 

2. Legg skoene i fryseren...? 

Nei, vent litt. Dette gamle kjerringrådet kan du droppe. Ifølge gutta i DinSide funker nemlig ikke dette tipset spesielt bra.

Det du heller kan gjøre, skal vi tro DinSide-gjengen, er å legge kaffebønner i skoene, og la de bli der i noen dager. Kanskje til og med også et par uker.

Kaffebønnene skal nemlig trekke ut den vonde lukten av skoene. Kull skal visstnok også hjelpe, og det samme skal avispapir.

Vårrengjøring i huset også? Her er vaskeekspertens 7 triks for raskere husvask 

3. Bruk eddik, bakepulver og potetmel 

I riktig gamledager hadde de ikke penger til å kjøpe nye sko hele tiden, og måtte ty til ting de hadde for hånden for å få favorittskoene rene (i mange tilfeller hadde de også bare ett eller to par). Da tok de i bruk kjerringråd som innebar blant annet edikk, bakepulver og appelsin.

KK.no får du oppskriften: “Lag en 50/50 blanding av eddik og varmt vann på en sprayflaske, og dusj skoene innvendig med dette. Eddiken knerter bakterier og fjerner lukt. Etter eddikbehandlingen kan det være det lukter eddik av skoene. I så fall tar du et par rene bomullssokker og fyller dem med en blanding av bakepulver og potetmel (blandingsforhold er cirka 1/5), og legg en sokk i hver sko. Blandingen vil trekke til seg all fukt, og absorberer også lukten av eddik eller tåfis. Har du katt, kan du bruke kattesand i stedet for potetmel og bakepulver”.

Bakepulver, ass. Det kan du også rengjøre stekeovnen din med

4. Kjør skoene i vaskemaskinen (om de tåler det) 

Å slenge de møkkete skoene i vaskemaskinen kan være et god tips for virkelig å få bort tåfis, men det er allikevel viktig å være klar over at ikke alle sko tåler denne type håndtering. Sjekk i skoene om det står spesifisert om de tåler maskinvask eller ei.

Joggesko kan du fin vaske på 40 grader, og det samme gjelder tøysko, men lette sommersko ville vi nok heller vasket for hånd. Heller ikke gummistøvler tåler vaskemaskin. Det kan forøvrig være smart å bruke en vaskepose når du kjører skoene i maskinen, og husk å ta ut såler og skolisser. Disse kan du vaske separat. 

5. Finn frem appelsinen 

Når dette er gjort, kan du avslutte med å raspe litt appelsinskall (eller sitron- eller limeskall), og legge dette i skoene over natten. Da lukter de superfresht etterpå! 

6. Begynn forebygging 

Når vårskoene fremstår som nye etter vaskingen er det allikevel viktig å tenke på at du burde begynne å forebygge slik at potensiell ny tåfislukt ikke setter seg så lett i de nyvaskede skoene.

Vi har tatt en prat med Hanne Lyngstad, som er tidligere friidrettsutøver og nå løpeskoekspert i adidas Group Norge AS. Hun uttaler seg i hovedsak om treningssko – men det er ikke noe i veien for å bruke disse tipsene ellers i hverdagen også:

- Bruk sokker som er ment for trening. Tekniske sokker trekker fukt vekk fra huden og holder deg tørr på beina under trening. Dette kan skape mindre lukt. Ellers handler det om å holde skoene tørre etter trening. Ta gjerne ut innleggssålen om skoene har blitt våte/svette under trening. Jo raskere sko blir tørker, jo mindre er sjansen for at det danner seg lukt, forklarer Lyngstad.

Nå er det bare å løpe ut i vårsolen med de velduftene skoene dine! :) 

Dynen og puten, da? Så ofte bør du faktisk vaske dem (wlæk!)