Til hovedinnhold

Tennisball-trikset som gir en skikkelig fluffy dyne

Tips

Når du skal «skifte ham» fra vinter- til sommerdundyne, gjelder det å både vaske og tørke dynen riktig. Da kan faktisk tennisballer være løsningen!

Dun er deilig å sove i hele året, men det kan raskt bli for hett å ha den tykke vinterdundynen over seg nå i varme sommernetter. Løsningen er selvfølgelig å pakke vekk vinterdynen for denne gang og investere i (eller hente frem) en tynnere sommerdundyne.

Men vet du egentlig hvordan du både skal vaske, tørke og oppbevare disse for både å ta knekken på sengemidd og ikke minst unngå en klumpete dyne? 

VASK SOMMERDUNDYNEN

Når du skal skifte til sommerdyne, bør du starte med å vaske sommerdynen – ihvertfall hvis det er mer enn tre-fem år siden du vasket dynen sist. Ifølge ekspertene, bør vi nemlig vaske dynen hvert tredje til femte år, mens puten bør vaskes tre-fire gang i året siden den utsettes for mer fukt og svette. 

Hvordan – og hvor ofte – du vasker og vedlikeholder dundynen din, har også mye å si for hvor lenge du kan forvente å ha denne. 

Tykke vinterdyner kan være litt vanskeligere å vaske hjemme. Mange dundyneprodusenter anbefaler nemlig en 7-kilos vaskemaskin til denne jobben, men sommerdynen vasker du fint i en vanlig 5-kilos vaskemaskin. Du må bare sørge for at du også har en tørketrommel hvor du kan tørke dynen etter vask. 

Når du skal vaske dundynen din bør du bruke ull- eller skåneprogrammet på maskinen din, og velge Milo eller et annet vaskemiddel som ikke inneholder enzymer. Anbefalt temperatur når du skal vaske dynen er 40-50 ºC.

Det er ikke før ved 60 ºC at du tar du knekken på sengemidd, men denne temperaturen kan skade dynen din, så er en bedre måte å ta knekken på sengemidd å henge dynen din ut på vinterstid når temperaturen viser mange minusgrader. Skyll og sentrifuger dynen godt for å få så mye vann som mulig ut av den.

TENNISBALL-TRIKSET SOM GIR EKSTRA FLUFFY DYNE

Etter du har vasket sommerdundynen, er det viktig å tørke den riktig – ellers risikerer du å ende opp med en dyne hvor all dunen har klumpet seg sammen til en eneste stor ball. 

Ifølge downcomforterexpert.com, er det smart å hive to-tre tennisballer inn i tørketrommelen sammen med dundynen når du skal tørke den. 

Tennisballene skal angivelig gjøre at dunet fordeles jevnt utover hele dynen, og ikke samles i harde klumper her og der. Tennisballene hjelper til med å dytte rundt på dunet slik at det tørker raskere og fordeler seg jevnt, noe som selvsagt gjør at dynen føles mer «fluffy» – slik den var når den var ny.

For å unngå at tennisballene farger av på dynen, bør tennisballene puttes i hvite tennissokker før de går i tørketrommelen, skriver nettsiden videre.

Foto: Trine Jensen

Enkelte duneprodusenter advarer mot praksisen, og mener en del tennisballer ikke vil kunne tåle varmen inne i tørketrommelen – og hevder at å tørke dynen i intervaller og å rise den i mellom rundene i tørketrommelen vil ha samme effekt.

Vi har imidlertid testet tennisballtrikset selv på en barnedundyne, og det funket fin-fint. Dynen, som er to år gammel, hadde ikke vært vasket før, men kom ut helt som ny etter halvannen time i trommelen sammen med to tennisballer. 

Når dynen er tørr, rist den godt ut før du tar på sengetøy.  

PAKK VEKK VINTERDYNEN

Dundyner som ikke er i bruk bør oppbevares på et tørt sted, gjerne i en spesialpose for oppbevaring av disse. De bør ikke pakkes inn i tett plast. Dundyner skal heller ikke ha direkte sollys – verken når de er i bruk eller under oppbevaring. 

Vasker du vinterdundynen først, må du sørge for at vinterdynen er helt tørr før du pakker den vekk. 

   > Vaskeekspertens beste triks for å ta husvasken raskere