Tina har klesvasksystemet du har drømt om

Du har sortert din siste haug med skittentøy.

- Klesvask kan forårsake stress, og kanskje særlig for familier siden det er så mange typer klær som skal vaskes på forskjellige grader og programmer, sier livsstilsblogger Tina Hage Kristiansen, som har bloggen Tina Hage.

Før brukte Kristiansen mye tid på å sortere klesvasken, men en dag fikk hun nok. Som småbarnsforelder har hun andre ting å bruke tiden på, så hun pønsket like gjerne ut et genialt klesvasksystem som gjorde slutt på all sorteringen. 

Løsningen på kaoset ble et kurvsystem i høyden. 

Forhåndssortering er tingen

På vaskerommet har småbarnsmoren plassert fire kurver med hver sin merkelapp på. I disse kurvene sorterer de ull, lyse klær, fargede klær og røde klær. I en separat kurv legger de sengetøy og håndklær.

- Alt går mye enklere med et system hvor du forhåndssorterer alt du skal vaske. Nå slipper vi hauger med klesvask på gulvet når vi skal sortere, forteller Kristiansen.


Foto: Tina Hage Kristiansen/tinahage.blogg.no

- Får man inn gode rutiner på å alltid legge klærne i skittentøyskurvene og sortere på forhånd, slipper man store hauger av klesvask midt på gulvet som tar en evighet å sortere, sier Kristiansen.

  > Så ofte bør du faktisk vaske dyner og puter...!

Må puste

Hvis man ikke finner stablekurver, kan man eventuelt kjøpe tøyposer eller hengekurver til veggene. 

- Det viktigste er at oppbevaringsboksene eller -posene må puste, slik at fuktighet slipper ut, forteller Kristiansen. 

Bloggeren unngår også å ikke «oversortere», slik at de ikke må sette igang unødige vaskerunder.

- Gå gjennom klesvasken og se om noe kan vaskes sammen. Jeg vasker noen ganger bomull sammen med ull for å fylle opp. Dette går helt fint med mindre bomullen er veldig skitten, tipser bloggeren.

  > Isbittrikset som gjør at du kan pensjonere strykejernet

Sokkeklyper

I tillegg til kurvene for de større plaggene, har familien Kristiansen også en egen kurv for undertøy og sokker - som det jo blir en del av i en småbarnsfamilie. 

  > Slik får du hotellfølelsen på soverommet

- Det som også sparer deg for masse tid er sokkeklyper. De fester man på sokkene under vask og tørk så man slipper å sortere. La alle i familien ha hver sin farge slik at man vet hvilke som tilhører hvem, tipser Kristiansen.


Livsstilsblogger Tina Hage Kristiansen og familien tyr til et spesielt sorteringssystem. Foto: Privat

Få barna med

For at barna skal bli med på vaskerutinen, har de merket de forskjellige skittentøyskurvene med fargerik tekst.

De synes det er stas å være med å sortere klesvasken, brette klær og ikke minst å få trykke på knappen på vaskemaskinen, sier Kristiansen.

Hun fortsetter:

- Man glemmer at barn ofte synes dette er gøy og spennende. Hvorfor ikke lære dem å holde orden fra de er små? spør Kristiansen.

  > Trikset som får stekeovnen til å skinne

Tina Hage Kristiansens tips for å spare tid og penger

1. Vent til du har nok klær til å fylle opp vaskemaskinen, og ikke oversorter.

2. Vask mest mulig på 30 grader. Dette sparer både klærne og det sparer strøm.

3. Bruk klærne mer enn èn gang, så sant de ikke er skitne.

4. Ta alltid flekker med det samme. Går det for lang tid kan de sette seg og bli vanskelig å fjerne - og klærne kan bli ødelagt. Ha ekstra flekkfjerningsspray på kjøkkenet.