Vaskeekspertens 7 beste triks for å ta husvasken raskere

Med rengjøringsekspertens vaskemetode vil du vaske huset raskere og raskere for hver uke som går.

Alle elsker et nyvasket hus, men de færreste elsker å vaske. Men er egentlig vaskemetoden din perfekt, eller gjør du kanskje noe som får vaskingen til å ta unødvendig lang tid?  

Vi har snakket med rengjøringseksperten Charlotte Sagvik fra Citymaid Hjemmeservice, og i følge henne er det mange triks som du kan bruke for å få vaskingen til å gå raskere.

- En god rutine er alfa og omega for å vaske huset raskt. Når du får rutinene skikkelig inn i systemet, vil du etter hvert merke at vaskingen går raskere og raskere for hver uke som går, sier rengjøringseksperten.

Her er vaskeeksperten Charlotte Sagvik sine beste triks for å vaske huset eller leiligheten raskere:

1. Hold huset ryddig i hverdagen   

Å rydde er noe av det som tar mest tid når du skal vaske. Men hvis du forsøker å holde huset eller leiligheten passe ryddig i hverdagen, sparer du mye tid når du skal vaske.

Ikke la det bygge seg opp hauger med skitne tallerkener, klær og flekker, men ta en rask rydderunde hver kveld før du legger deg. Det tar ikke mange minuttene, men sparer deg mye tid når du skal vaske.

Ha en rutine på å alltid ta med deg ting som ligger og slenger. Ofte går vi bare rett fordi når vi passerer dem, og utsetter det til senere, sier Sagvik.

2. Rydd før vaskingen

For å kunne vaske så raskt og effektivt som mulig, er det viktig at huset er ryddig før du går i gang. Hvis du skal vaske rundt rot som flyter over alt, blir det verken spesielt effektiv vasking eller spesielt rent.

Vaskeeksperten anbefaler «ryddedronningen» Marie Kondo sin metode når du vil rydde i en fei: 

- Først må du bestemme hvilken rekkefølge du skal rydde rommene i, og så tar du rommene ett for ett i en rask rekkefølge uten å ta pause mellom hvert rom. Start med å samle sammen alt som ikke hører hjemme i rommet, og legg deretter på plass alt som er i uorden som puter og åpne skapdører. Fjern så alt rot og pynt som står på overflater for å gjøre klart for vaskekluten, forklarer vaskeeksperten.

Rydd litt hver dag før du legger deg, råder eksperten. Foto: Istock

3. Ta overflater først

Når du har ryddet huset eller leiligheten, er det vasking av overflater som står for tur. 

Tørk over overflater som hyller, bord og benker. Ikke tenk på om smuler og støv faller ned på gulvet, for gulvvasken tar du til slutt, sier Sagvik.

Eksperten råder oss til å bruke tiden på overflatene som virkelig er skitne, og kun tørke kjapt av de andre overflatene. 

4. Prioriter det viktigste

De færreste av oss har tid til en full husvask hver uke. Da er det viktig å prioritere riktig, mener vaskeeksperten. 

Kjøkken og bad er de viktigste rommene, og bør prioriteres når du først skal vaske, råder Sagvik.

På kjøkkenet lager vi mat, og søler med både smuler og fett. Det er derfor naturligvis skitnere på kjøkkenet enn på kontoret eller i stuen, forklarer eksperten.

- Vask, dusj og toalett bør også vaskes ukentlig for å være hygienisk. Man bør ta seg tid til å tørke av både lokk, sete og i skålen med et vaskemiddel som er beregnet på toalettvask, sier Sagvik. 

5. Rengjør mot klokken

Hvis du beveger deg i en systematisk retning når du vasker, er det lett å holde orden på hvor langt du har kommet i rengjøringen.

- Det er også motiverende å tenke på at alt som ligger bak deg er en ren sone, mens det du har igjen ligger foran deg, forklarer eksperten.

Sagvik forklarer at du kan rengjøre både mot eller med klokken, men poenget er å bevege seg systematisk fremover i rommene.

Vask systematisk med en støvmopp for å spare tid. Foto: Istock

6. Ta gulvet til slutt

Når du er ferdig med å rydde og vaske overflatene, bad og kjøkken, står gulvet for tur. Har du en støvmopp, er det mest effektivt, mener Sagvik.

Da slipper du å dra frem støvsugeren, og sparer masse tid på å slippe å støvsuge, forklarer eksperten.

Tørk over alle gulv i alle rom. Start med rommet som er renest, og avslutt med gulvet som er mest skittent. 

Ekspertene strides om hvorvidt det er nødvendig å vaske med vann for å få det helt rent, eller om dette bare flytter skitten rundt. I følge Sagvik, er det beste å bruke lite vann og med klut av mikrofiber når du vasker gulvet.

- Konsentrer deg om stedene som faktisk trenger en vask, som badegulv, kjøkken og gang. Det er i disse rommene vi søler mest eller drar mest skitt med oss, forklarer Sagvik.

Hvis du bruker en støvmopp, slipper du å støvsuge gulvet først, sier renholdseksperten. 

7. Sett mål 

Sagvik sitt beste tips for å få å bli ferdig fortere med husvasken, er å sette seg mål.

- Bestem deg for hvor lang tid du skal bruke på å vaske før du går i gang, som for eksempel en time. Når du har satt et slikt mål, vil du jobbe for å holde deg innenfor tidsskjemaet. Det går automatisk raskere, sier rengjøringseksperten.

Når én time har gått, ser du hvor nært du er målet. Øv deg på å bli bedre og bedre fra uke til uke. Etter hvert vil du komme inn en rutine, og blir stadig raskere, råder eksperten.  

I tillegg anbefaler Sagvik å ha på musikk mens du vasker. Da er det i følge henne større sjanse for at vaskingen går raskere.  

- Musikken motiverer, og får fart på bevegelsene. Lag gjerne en egen spilleliste for vaskingen, avslutter Sagvik.