Frys ned brødet i skiver i stedet for å kaste det. Mataktivist Thomas Horne forteller deg hvorfor det er lurt.

Derfor bør du alltid ha brødskiver i fryseren

– Vi kaster altfor mye brød. Det er dumt når det er så enkelt å unngå, sier mataktivist og forfatter Thomas Horne.

Thomas Horne har alltid noen brødskiver på lur i fryseren. Det mener han alle bør bli flinkere til.

Hver nordmann kaster i snitt 5,5 kilo brød i året, ifølge en rapport fra ForMat, et prosjekt drevet av Østfoldsforskning og Matvett. Dette tilsvarer faktisk så mye som drøyt 13 prosent av alle 42 kiloene spiselig mat vi hiver i søpla i løpet av ett år.

– Tenk hvor mye det utgjør om alle slutter å kaste brød! La oss gjøre det til et prosjekt, oppfordrer mataktivisten.

Han har flere triks for å unngå å kaste brød. Et av dem er å fryse det ned i skiver, slik at du alltid har tilgang på ferskt brød.

🥒 LES OGSÅ: Ikke kast derten på agurken! 🥒


BRA PÅ BRØD: Thomas Horne er mataktivist og forfatter av boka Kunsten å ikke kaste mat.  FOTO: Oda Hveem

ØKER LEVETIDEN DRAMATISK

– Alle burde begynne å fryse ned brød. Det øker levetiden dramatisk. I fryseren holder nemlig brød seg svært godt, og vil ikke tape seg nevneverdig selv om det blir liggende en lang stund, forteller Horne.

Generelt sett holder brød seg i minst et halvt år. Unntaket er brød med mye fett i, som antakelig vil begynne å harskne etter tre måneder.

Brødet vil få dårligere kvalitet jo lenger det ligger over seks måneder, men det vil ikke være farlig å spise så lenge frysetemperaturen har vært konstant minus 18 ˚C eller kaldere, ettersom det hindrer bakterievekst eller bederving.

– Det du uansett mister ved å fryse brød er ferskheten, som går utover konsistens og skorpens sprøhet. Men ved å bruke en brødrister til å tine skivene blir de likevel kjempegode, tipser Horne.

🥘 LES OGSÅ: Slik kjøler du ned middagsrestene raskt 🥘

TAR TO MINUTTER Å TINE

Matentusiasten synes det er supert å vite at han alltid har noen fryste skiver raskt tilgjengelig i fryseren.

– Det tar kun to minutter å tine dem i brødristeren, men de blir også gode om du bare tiner dem på kjøkkenbenken. Jeg pleier å legge dem utover en fjøl, så er de som regel tint på en halvtimes tid, tipser Horne.

Om brødet ligger veldig lenge i fryseren, kan det tørke i fryst tilstand, særlig om det er oppskåret.

– Det beste du kan gjøre for å unngå dette er å pakke det så tett som mulig inn i plast før du legger det i fryseren, sier Horne.

👍 LES OGSÅ: Slik får du orden i fryseren 👍

TIPS FOR TØRT BRØD

Mataktivisten bruker for øvrig også brødristeren til å friske opp tørt brød.

– Det fungerer som regel de første tre dagene brødet begynner å bli tørt. Deretter lager jeg arme riddere av det – verdens beste usunne frokost. Etter å ha smakt det er det uaktuelt å kaste brød igjen, smiler han.

Andre tips til ting du kan lage med det tørre brødet er:
🍞 Brødpudding
🍞 Krutonger
🍞 Ostegratinert topping på løksuppe
🍞 Hakk det i mikser til brødrasp