Dette er Kast Null

Vi er så stolte over å endelig kunne lansere vårt nye grep i kampen mot matsvinn. Vi ønsker velkommen til Kast Null!

Dette er en stor dag i kampen mot matsvinn! I dag lanserer nemlig vi i Extra Kast Null, en hjelper i hverdagen.

Kast Null skal gi deg kunnskapen du trenger for å kaste mindre mat. Her samler vi våre beste tips og triks til hvordan vi kan slutte å kaste mat. 

Vi kaster fortsatt altfor mye mat 

Du har sikkert hørt det før, men vi nordmenn kaster altfor mye mat. Vi har blitt noe bedre de siste årene, men vi har fortsatt en vei å gå. Sammen kan vi gjøre noe med tallene i statistikken fra Format.no som viser hva vi årlig kaster i søppelkassa: 

🍴 350 000 tonn spiselig mat kastes hvert år i Norge 

🍴 20 milliarder kroner er verdien på maten som kastes hvert år 

🍴 42 kilo mat kaster hver av oss i snitt hvert år 

🍴 Hver 8. handlepose med mat går i søppelkassa

🍴 13 % av forbruket vårt på mat blir kastet 

🍴 Brød, frukt og grønnsaker og middagsrester er blant det vi kaster aller mest.  

Alle må ta sin del av ansvaret 

Både vi og forbrukerne har et ansvar for å bidra til å redusere matsvinn. Vi i Coop tar vårt ansvar på største alvor og tar stadig nye grep for å redusere vårt svinn i butikkene. I Coop har vi blant annet lansert en Nullvisjon for matsvinn og har som ambisjon å ha null matsvinn. 

>> Les mer om alle våre tiltak for å redusere matsvinn her 

Men det er faktisk blant forbrukerne at det meste av matsvinnet skjer. Mens dagligvarekjeden står for 17 prosent av matsvinnet, er det privathusholdningene som står for over 60 % av matsvinnet, skriver Format.no.  

Kast Null er lansert av oss for å ikke bare ta vår del av ansvaret, men for å hjelpe kundene våre til å lære mer for å kaste mindre. Dere kjøper jo maten deres hos oss, og vi ønsker å hjelpe dere til å kunne nyte mest mulig av maten dere kjøper hos oss. 

Fem kategorier 

For å få bukt med matkastingen, trenger vi kunnskap. På Kast Null har vi fem innholdskategorier som vil hjelpe deg til å kaste mindre mat: 

🍎 Oppbevaring! Hvordan bør de ulike matvarene oppbevares for at de skal holde seg best mulig lengst mulig? 

🏠 Organisering! Hvordan kan smart organisering i skap og skuffer hjelpe meg til å kaste mindre mat?  

👃 Bruk sansene! Hvordan kan jeg bli flinkere til å bruke sansene mine for å bedømme om en matvare bør kastes? 

📅 Planlegging! Hvordan kan smart planlegging hjelpe meg til å kaste mindre mat? 

🌮 Restemat! Hva kan jeg lage av matvarene som er i ferd med å bli dårlig eller restene fra i går?


EKSPERTENE: Janne Nesset, Thomas Horne og Julie Balas gir deg sine beste tips. FOTO: Privat, Ode Hveem og Anne Valeur

Tre eksperter 

For å gi deg den beste kunnskapen i hver kategori, har vi fått med tre eksperter på laget: 

Thomas Horne er mataktivist og forfatter av boken «Kunsten å ikke kaste mat». Han har jobbet både som kokk og med nødhjelp, og er svært engasjert i kampen mot matsvinn. Han kan alt om oppbevaring og bruk av sanser - og er vår ekspert i disse to kategoriene. 

Janne Nesset er tobarnsmor og grunnlegger av nettsiden travelmamma.no. Hun har et hektisk småbarnsliv som mange av oss, men har som organiseringsekspert lært seg å håndtere en travel hverdag på en smart måte. Hun er lidenskapelig opptatt av å hjelpe og inspirere andre travle mammaer og pappaer, og er vår ekspert i kategoriene Organisering og Planlegging. 

Julie Balas som står bak den populære matbloggen Julies matblogg er med på laget som vår egen restematekspert. Hun skal vise oss hva vi kan lage av ting som er i ferd med å bli dårlig, som vi vanligvis kaster eller restene fra i går. 

Nytt lesestoff hver eneste uke! 

Hver eneste uke vil vi pulisere en ny video eller artikkel, og vil være en kunnskapsbase som bare vokser og vokser. Her er det bare å komme innom så ofte du kan - les, lær og bli inspirert til å slutte å kaste mat! 👊