Salat kan bli dvask og slapp, selv om du oppbevarer den i kjøleskapet. Her er det geniale isbittrikset som liver opp salaten og gjør den knasende igjen.

Isbittrikset som får liv i salaten!

Dvask salat? Slik får du salaten sprø og knasende igjen.

Etter å ha ligget en stund i kjøleskapet har salatblader en lei tendens til å bli slappe og lite fristende å spise. Men akkurat som med mennesker, kan et isbad virke riktig så oppkvikkende!

Med dette isbittrikset kan du gi nytt liv til salaten:

 

En runde i et isbad gjør salaten sprø og knasende igjen  – nesten god som ny. Genialt, ikke sant?

– Jeg bruker isbittrikset ofte. Også på de ytterste salatbladene, som selv på ganske fersk salat kan være litt dvaske, forteller mataktivist og forfatter av boka Kunsten å ikke kaste mat, Thomas Horne.

🥒 LES OGSÅ: Ikke kast derten på agurken! 🥒


BRRR: Vi vet jo at et kjapt isbad virker forfriskende. Det gjelder faktisk salaten også!

SLIK GJØR DU ISBITTRIKSET

Isbittrikset er kjempeenkelt!

– Bare legg den slappe salaten i iskaldt vann, gjerne med isbiter i om du har det tilgjengelig, selv om det strengt tatt ikke er nødvendig. La salaten ligge i fem til ti minutter, før du rister av vannet i en salatslynge, forklarer Horne.

Om du ikke har en salatslynge, kan du legge salaten utover et rent kjøkkenhåndkle.

– Bare pass på å snu bladene et par ganger under tørketida, så du får bort mest mulig vann.

🍲 LES OGSÅ: Kjøl ned middagsrestene raskt 🍲


ERFAREN: Ikke et eneste slapt salatblad i nærheten av Thomas Horne! FOTO: Oda Hveem

GRUNNEN TIL AT DET FUNKER

Salat er mat som fortsatt lever, puster, spiser og drikker. Bladene inneholder mye fuktighet, men så snart du plukker dem fra bakken der de gror, mister de sin tilførsel av vann.

– Etter at salaten er plukket begynner den derfor raskt å miste fuktighet, og resultatet er slappe salatblader.

Med isbittrikset får salaten mulighet til å trekke til seg vann igjen, og blir derfor mer spenstig.

– Ved å tilføre salaten fuktigheten den har mistet, blir den friskere og sprøere, bekrefter Horne.

🌿 LES OGSÅ: Slik lager du pesto av urterester 🌿

KAST RÅTTEN SALAT

Trikset hjelper vel og merke ikke på de delene av salaten som har begynt å råtne.

– Brune, seige flekker må skjæres bort, men du kan bruke resten av salaten om den ser ok ut og lukter friskt, sier Horne.