Har du restemat som kyllingfilet, gulrøtter og koriander, er du godt på vei til å kunne lage en nydelig kyllinggryte. Slik får du det beste ut av restene!

Julies favorittgryte av kyllingrester

Nå blir restemiddagen mest fristende! Har du kyllingfilet, gulrot og koriander, er du godt på vei til en fantastisk, spicy kyllinggryte.

Ofte går mat i søppelkassa fordi vi ikke er flinke nok til å planlegge hvordan råvarene skal brukes. Vi bruker litt av blomkålhode i en middag, og glemmer resten, før vi finner det igjen bak i kjøleskapet råttent og brunt.

For å unngå dette pleier matblogger Julie Ilona Balas å planlegge hva restene skal brukes til allerede når hun setter restene til oppbevaring i kjøleskapet, og hvilken dag de skal brukes.

TIPS: Sett gjerne en liten lapp med forslag til neste bruk på boksene eller posene med restematen. 🔖


BRUK ALT: Resteentusiast, matblogger og kokebokforfatter Julie Ilona Balas har tipsene du trenger  for å spise opp restene i stedet for å kaste dem. FOTO: Anne Valeur

– Jeg bor alene, så for min del er dette viktig ettersom mye av maten vi kjøper i butikken gjerne er pakket og tilpasset to eller flere personer, sier Julie.

– Tenk variasjon, anbefaler Julie.

Om du har hatt en klassisk middag med for eksempel kyllingfilet og dampede gulrøtter, er det spennende å lage en en mer eksotisk rett av restene. 

Denne gang har Julie tatt utgangspunkt i råvarene hun ofte har til overs, nettopp kyllingfilet, gulrøtter og koriander. Av råvarene til overs har hun disket opp med en varmende spicy kyllinggryte. Vi sier bare nam!

LES OGSÅ: Slik lager du kimchi av grønnsaksrestene

👇 Nederst i saken finner du Julies oppskrift på spicy kyllinggryte.  👇


MYE SMAK: Løk, hvitløk og ingefær setter den gode smaken! FOTO: Julie Ilona Balas

VARMENDE GRYTE

Den spicy kyllinggryta er også en lettvint rett, som tar kun i underkant av 30 minutter å lage. Hemmeligheten er rød currypaste, som fungerer topp som base til mang en varmende og «comfy» middag.

– Dette er rett og slett en rett det er lett å lykkes med, så lenge du passer på balansen mellom søtt, salt, syrlig og spicy. Det skal ikke mer en enn liten skje sukker til for å balansere hele retten, tipser Julie.

GRYTETIPS: 

 🍗Det kan brukes rå eller ferdig stekt kylling i denne retten. Framgangsmåten er den samme. Husk å bruke forskjellige fjøler til rått kjøtt og grønnsaker. 

🌿I denne retten kan du bruke frisk koriander eller fryst koriander. 

LES MER: Slik oppbevarer du koriander. 

🥕Friske eller kokte gulrøtter? Begge deler kan brukes til denne suppa. ☺️

LES MER: Slik oppbevarer du gulrøtter.

 

Oppskrift på spicy kyllinggryte:

TIL 4 PERSONER TRENGER DU: 
2 ss
nøytral olje
2 hvitløksfedd
1 gul løk
1 ss raspet ingefær
2 ss rød currypaste
2 kyllingfileter
1 boks kokosmelk
1 boks kokoskrem
1 dl vann
3-4 gulrøtter
stor squash
1 rød eller gul paprika
2 ss soyasaus
1 lime
1 ss sukker

Valgfritt:
1 ss maisstivelse

 Tilbehør:
4 dl ris

Topping:
1/2 potte koriander
1 lime
1 rød chili

 SLIK GJØR DU: 

1. Varm nøytral olje i en gryte eller dyp stekepanne. Tilsett finhakket hvitløk, løk og raspet ingefær. Tilsett rød currypaste og fres i 1-2 minutter sammen med oljen.

2. Skjær kyllingen i tynne strimler og ha i gryta. La kyllingen få litt stekeskorpe, før du tilsetter kokosmelk, kokoskrem og vann. Gi det et oppkok før du skrur ned temperaturen så det bare småputrer.

3. Kok ris som anvist på pakken.

4. Skjær gulrøttene i tynne staver, eller grovrasp dem på et rivjern. Del squash i to, og skjær dem i tynne halvmåneskiver. Del paprikaen i to og fjern frøkjernen. Del i tynne strimler. Ha alle grønnsakene i gryta.

4. Etter 5-10 minutter kan du sjekke om kyllingen er gjennomkokt og grønnsakene møre. Tilsett til slutt soyasaus, lime og sukker. Hvis du ønsker en tykkere saus, kan du tilsette maisstivelse blandet ut i litt vann.

5. Server gryteretten med ris og topp med frisk koriander, finraspet limeskall og hakket chili etter ønske.